Zeegras Herkomst zaad

Zeegras Herkomst zaad
Context Zeegras Experimenten met zeegrasherstel in de Waddenzee
Type Condition
Decompositie type IOR



Figuur 1: Groot zeegras (Zostera marina): impressie van een vegetatieve en een bloeiende scheut (links) en successie van bloeiwijze tot rijpe en loslatende zaden (rechts) (Erftemeijer and Van Katwijk 2010)
.


In het project werd voor de zeegrasherstelwerkzaamheden in eerste instantie uitgegaan van het gebruik van vers verzamelde, (rijpe)zaaddragende bloeiende stengels (‘flowering shoots’, Figuur 1). Met dergelijke geplukte zaadstengels zijn eerder een aantal ervaringen opgedaan in de Waddenzee. Uit de literatuur is bekend, dat ook aangespoeld zeegras (‘wrack’) - in het Nederlands ook wel ‘veek’ genoemd - nog levende zaden kan bevatten, al is de hoeveelheid zaden in zulk materiaal doorgaans een stuk lager dan in versgeplukt materiaal. De levensvatbaarheid en kiemkracht van de zaden in aanspoelsel is uiteraard afhankelijk van de duur en mate van blootstelling aan weer en wind. Hierover is echter weinig informatie.

Voorafgaande aan het project is geprobeerd de kiemkracht van het zaad van aangespoelde scheuten te meten. Het is onduidelijk welke resultaten deze metingen hebben opgeleverd.




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Onderdeel van Zeegras Inzaaien groot zeegras in de Waddenzee
Instantie van
Betreft


De pagina's die linken naar deze pagina.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares