Zierikzee contract

Zierikzee contract
Dijkvak Zierikzee
CM werkproces stap a) Contract (bestek, aanbesteding, gunning, EMVI)

Activity IOR



Zierikzee aanvoer materiaal per schip
Zierikzee aanvoer gietasfalt
Zierikzee grondwerk

EMVI

Tijdens de voorbereiding werd vastgesteld dat transport over de weg veel overlast zou veroorzaken voor omwonenden en campings. Ook zou het risico’s met zich meebrengen voor fietsende scholieren en toeristen. In de aanbesteding werd daarom m.b.v. EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) nadruk gelegd op transport van materiaal over water. De opdrachtnemer scoorde gunstig op gebied van duurzaamheid (hybride kranen, andere brandstof, cursus voor machinisten) en de CO2 prestatieladder.

Loswallen

Het projectbureau voorzag in het contract in twee loswallen: een in het havenkanaal en een andere bij de Lockersnol. De aannemer besloot geen loswal aan te leggen bij de Lockersnol, vanwege de activiteiten van een kreeftenkweker. De kweker had aangegeven dat zijn belangen ernstig geschaad zouden worden. Ook was een loswal bij de Lockersnol ongunstiger, omdat deze direct aan de Oosterschelde ligt en dus meer geëxponeerd aan tij en weersomstandigheden. Er werd dus maar één loswal aangelegd, in het havenkanaal. Om de planning haalbaar te houden, werden de werktijden hier uitgebreid.



Dienst Landelijk Gebied

Dienst Landelijk Gebied (DLG) had tegelijk met de dijkversterking gepland werkzaamheden uit te voeren in het gebied tussen Zierikzee en de te versterken dijk. Doelstelling was het herinrichten en kwalitatief verbeteren van het natuurgebied. Vanwege de raakvlakken met de dijkversterking vond er veelvuldig overleg plaats tussen het projectbureau en DLG over o.a. de volgende punten:

DLG wilde de Weldamseweg verwijderen en op een andere plaats opnieuw aanleggen. Zeeweringen had deze weg echter als transportroute aangemerkt. Er werden verschillende mogelijke oplossingen bekeken. Uiteindelijk legde waterschap Scheldestromen in opdracht van DLG de nieuwe weg aan zonder deklaag van asfalt. Zeeweringen gebruikte deze en na afronding van de dijkversterking werd de nieuwe weg volledig afgewerkt.

Onderdeel van de plannen van DLG was de opwaardering van een binnendijks gelegen parkeerplaats bij Borrendamme. Hier was ook een lokale insnoering in de dijk (versmalling) vanwege een voormalige boerderij. Zeeweringen wilde aanvankelijk het ‘rechttrekken’ van deze insnoering uitvoeren tijdens de dijkversterking. Langlopende onderhandelingen tussen DLG en waterschap over benodigde aankoop van de grond verhinderden dit echter. Zeeweringen paste de locatie wel alvast zoveel mogelijk aan, zodat de basis voor de verdere herinrichting gelegd werd.

DLG wilde binnendijks een uitkijkpunt voor recreanten aanleggen over het nieuwe natuurgebied. Hiervoor was een dijkovergang nodig. Er vond intensief overleg plaats over de (technisch) mogelijke locatie en benodigde grond. Zeeweringen realiseerde de dijkovergang en DLG sloot hier het uitzichtpunt op aan.




De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares