Zoutelande Ontwerp

Zoutelande Ontwerp
Dijkvak Zoutelande
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



aansluiting met duin
aanbrengen waterbouw asfaltbeton nabij strandpaviljoen
verborgen bekleding van ingegoten basalt
palenrij en doek ter plaatse van overgangsconstructie
aanbrengen asfalt op berm
bovenbeloop met golfoploopremmende elementen
aanbrengen parelgrind op wandelpad

In het detailadvies worden de hydraulische randvoorwaarden bepaald waarbij is uitgegaan van reducerende werking op de randvoorwaarden als gevolg van de aanwezigheid van het "Bankje van Zoutelande". Later is door het waterschap een notitie opgesteld waarin golfrandvoorwaarden bij ongunstiger bodemligging zijn opgenomen. Deze hydraulische randvoorwaarden zijn overgenomen in een kennisnotitie en in de ontwerpnota.

Voor de kust van Zoutelande liggen palenrijen (paalhoofden). De palenrijen maken geen onderdeel uit van de primaire waterkering en worden dus niet als reducerend voor de randvoorwaarden verondersteld.

In het erratum controle toetsing Zoutelande wordt al aangegeven dat de kruinhoogte enigszins tekortkomt. Het waterschap stelt voor om het gehele buitentalud en de kruin van een bekleding te voorzien en aan de bovenzijde van het binnenbeloop af te werken met een goede overgangsconstructie. Dit kruinhoogtetekort wordt meegenomen in het ontwerp, in 2009 wordt dit vastgelegd in een advies van Dienst Getijdewateren. Ook voor de nieuwe overgang tussen de dijk en de naastliggende duinen worden ideeën naar voren gebracht. De aanwezige constructie bestond uit het geleidelijk beëindigen van de bekleding aan de zeezijde. Gedacht wordt aan een robuust ontwerp voor de overgangen van dijk naar duin waarbij de harde constructie door loopt tot achter het grensprofiel ter plaatse van het dwarsprofiel van het onverdedigde duin.

Op de ondertafel wordt vol en zat (gietasfalt) gepenetreerde breuksteen toegepast, beginnend vanaf de aanwezige, goedgekeurde vol en zat gepenetreerde breuksteen. Vanwege de aanwezigheid van de kleibekleding onder de steenbekleding kan worden volstaan met een relatief lichte sortering en laagdikte (10-60 kg met een laagdikte van tenminste 0,50 m). Onder de breuksteen komt op de klei een woven geotextiel met opgestikt non woven om beschadiging van de woven geotextiel te voorkomen. Hierbij wordt opgemerkt dat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt zal worden van de vrijkomende materialen (basalt en gebroken beton elementen) i.p.v. standaard breuksteen zodat aan- en afvoer van materialen wordt geminimaliseerd. Op die plaatsen waar de 10-60 kg dient te worden gepenetreerd zal een mengsel worden toegepast van ca. 50% vrijkomende basaltzuilen en ca. 50% vrijkomend betonpuin. Het betonpuin wordt gemaakt door de aanwezige bekleding van beverkopblokken en betonblokken ter plaatse met een sloophamer aan een rupskraan kapot te prikken. De brokken worden hierdoor in grofweg 4 kleinere delen gebroken. Na het kapot prikken worden de brokken met behulp van een puinriek uit glooiing gehaald en gemengd met de vrijkomende basalt. Door met een puinriek te werken worden de fijne delen uit het beton verwijderd. De betonbrokken zullen nu de kleine gradatie in de breuksteen vormen en de basaltzuilen de grote gradatie. Tijdens opbreken en verwerken zullen ook stenen breken waardoor ook nog fijn materiaal in de sortering komt. Door deze manier van werken zal de ontstane steensortering een vrij grove 10-60 kg vormen. Dit komt door het ontbreken van een deel van de fijne fractie zoals deze voorkomt in een standaardsortering 10-60 kg. Door deze grovere steen zal het penetratiemateriaal zeer goed in de holle ruimtes kunnen dringen. Er zullen minder holle ruimtes zijn die worden opgevuld door fijn materiaal dan bij een standaard sortering 10-60 kg. Hierdoor ontstaat een volledig gepenetreerde constructie. De stormvloedberm, waarop nu betonblokken liggen, wordt in de nieuwe situatie uitgevoerd in asfalt. Op het gedeelte tussen de stormvloed berm en de kruin lagen zogenaamde "beverkopblokken" . Hier wordt in de nieuwe situatie een golfoploop remmende bekleding aangebracht van betonzuilen. Deze bekleding wordt afgedekt met zand en ingeplant om de huidige aanblik te herstellen. Op de kruin komt een nieuw asfaltpad wat breder wordt dan het huidige paadje van betontegels. Deze asfalt wordt afgestrooid met parelgrind.












De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares