Over ons: verschil tussen versies

(Gebruik)
Regel 65: Regel 65:
 
=== Disclaimer ===
 
=== Disclaimer ===
   
Deze disclaimer is van toepassing op de gehele DeltaExpertise-site (domein deltaexpertise.nl). Verwijzingen naar andere sites zijn louter ter informatie en gemak voor de bezoeker opgenomen. Betrokkenen staan niet in voor de inhoud en het functioneren daarvan, noch voor de kwaliteit van eventuele aanbiedingen die daarop worden gedaan. Door gebruik te maken van de DeltaExpertise-site gaat u akkoord met deze disclaimer.
+
Deze disclaimer is van toepassing op de gehele DeltaExpertise-site (domein deltaexpertise.nl). Verwijzingen naar andere sites zijn louter ter informatie en gemak van de bezoeker opgenomen. Betrokkenen staan niet in voor de inhoud en het functioneren daarvan, noch voor de kwaliteit van eventuele aanbiedingen die daarop worden gedaan. Door gebruik te maken van de DeltaExpertise-site gaat u akkoord met deze disclaimer.
   
 
De voorwaarden in deze disclaimer kunnen onaangekondigd aangepast worden. Wijzigingen zijn van kracht zodra deze op deze pagina gepubliceerd zijn.
 
De voorwaarden in deze disclaimer kunnen onaangekondigd aangepast worden. Wijzigingen zijn van kracht zodra deze op deze pagina gepubliceerd zijn.

Versie van 4 feb 2015 om 16:42

Doelstelling

Leven in een Delta kent een eigen context, en daarmee een eigen dynamiek. Dit vergt specifieke expertise. Middels de DeltaExpertise-site wordt de expertise met betrekking tot het leven in een Delta gebundeld en ontsloten. Onderzoek wordt gedeeld, onderwijs en praktijk worden er mee gevoed. Dit alles teneinde bij te dragen aan een leefbare Delta, voor veilig wonen, werken en recreëren, zorgdragend voor en gebruikmakend van de natuur op duurzame wijze.


Deelnemers

Aan de DeltaExpertise-site nemen verschillende partijen deel:

Realisatie

Expertise Management Methode (EMM)

De kennis op de DeltaExpertise-site is verkregen met behulp van, en gestructureerd aan de hand van de Expertise Management Methode (EMM). De Expertise Management Methode (EMM) is door HZ University of Applied Sciences ontwikkeld en succesvol toegepast in een aantal kennisdomeinen waaronder communitiy resilience en flood aware. EMM is geworteld in de Soft Systems Methodology (SSM). SSM biedt een raamwerk om door middel van actieonderzoek verbeteringen aan te brengen in complexe, problematische situaties. Deze situaties worden gekenmerkt door een grote hoeveelheid betrokkenen die er diverse – vaak tegengestelde – wereldbeelden op na houden. SSM verschaft de middelen om die wereldbeelden te expliciteren en vervolgens deze beelden op een gestructureerde wijze met elkaar te delen. Het doel is om gezamenlijk acties te bepalen die wenselijke en cultureel haalbare veranderingen in de problematische situatie zullen bewerkstelligen.

Voor expertise-management is een model EMont (Expertise Management ontologie) ontwikkeld waarmee de kennis van experts kan worden beschreven. Niet alleen feiten en conceptuele kennis (knowing that) wordt gemodelleerd, maar vooral ook de knowing-how kennis. De knowing-how kennis is die kennis waarmee een expert zich onderscheidt van anderen. Een expert kan de juiste theorie vaak onbewust direct op het juiste moment en op de juiste plaats inzetten. Noem het intuïtie, maar het is in feite vakmanschap die door jaren van ervaring is opgebouwd.

SSM samen met EMont maakt het mogelijk om de knowing-that en knowing-how kennis van experts boven water te halen. Dit gebeurt onder andere door middel van gestructureerde interviews waarmee de practices van een individuele expert expliciet worden gemaakt. Maar de practices van een expert hoeven niet noodzakelijkerwijs ook good practices te zijn. Het kan zijn dat een practice op sommige punten wel voldoet, maar op een aantal andere niet. De consequentie is dat practices gezamenlijk door experts moeten worden bediscussieerd om de beste elementen te combineren tot good en wellicht best practices. In dit proces kunnen ook de bad practices worden vastgesteld: de valkuilen die men behoort te vermijden. Ook het proces van gezamenlijk bediscussiëren en waarderen van practices gebeurt op een gestructureerde wijze.

De resultaten van interviews en gezamenlijke waardering worden geschematiseerd in conceptmaps, zie onderstaande Sint en Piet conceptmap. Een conceptmap geeft een visueel inzicht in de concepten en hun onderlinge relaties in een kennisdomein. Dit verschaft een sterke basis om nieuwe kennis te integreren in bestaande kennis. De elementen die worden gebruikt in de conceptmaps zijn gedefinieerd in EMont. Hiermee worden de conceptmaps zodanig gestructureerd dat de resultaten direct in een semantische wiki (een wiki met een onderliggend model: EMont) worden gezet voor publieke disseminatiedoeleinden. Achtergrondinformatie en tips over het construeren van conceptmaps staan beschreven in een gids.

Aan Sint en Piet gerelateerde begrippen, onderling verbonden door pijlen met per pijl een beschrijving van het soort relatie
Conceptmap Sint en Piet

De semantische wiki kan worden gezien als een rijke leeromgeving die continu wordt verrijkt met nieuwe kennis. Deze kennis komt van diverse partijen, waaronder PBZ, HZ en andere (onderzoeks)instellingen. Door gebruik te maken van SSM wordt een proces in gang gezet waarmee kennis en expertise gestructureerd en gevalideerd gaat groeien.

EMM = SSM + EMont + conceptmaps + semantische wiki = een rijke leeromgeving die continu wordt verrijkt; een valorisatie-instrument waarmee waarde wordt gecreëerd (disseminatie van expertise).

Meer informatie over EMM kan worden gevonden in het EMM wiki boek (in wording).

Semantic MediaWiki (SMW)

De DeltaExpertise-site maakt voor de technische kant onder meer gebruik van Semanic MediaWiki. Semantic MediaWiki (SMW) is a free, open-source extension to MediaWiki – the wiki software that powers Wikipedia – that lets you store and query data within the wiki's pages. Semantic MediaWiki is also a full-fledged framework, in conjunction with many spinoff extensions, that can turn a wiki into a powerful and flexible knowledge management system. All data created within SMW can easily be published via the Semantic Web, allowing other systems to use this data seamlessly. (semantic-mediawiki.org)

Semantic MediaWiki (SMW) is een vrije, gratis, open-source uitbreiding voor MediaWiki – de wikisoftware waarop Wikipedia draait – waarmee data kan worden opgeslagen in en opgevraagd uit de wikipagina’s. Semantic MediaWiki vormt ook een volledig framework. Samen met vele afgeleide extensies kan het een wiki veranderen in een krachtige en flexibele ‘collaboratieve database’. Alle binnen Semantic MediaWiki gecreëerde gegevens kunnen eenvoudig worden gepubliceerd via het semantische web, waardoor andere systemen deze gegevens naadloos kunnen gebruiken.” (semantic-mediawiki.org)

Gebruik

Privacy

Auteursrechten

Tekst

De binnen het domein deltaexpertise.nl opgenomen teksten zijn het eigendom van een of meer aan de DeltaExpertise-site deelnemende partijen, voor zover niet anders vermeld. Overname van dergelijke tekst in wat voor vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende is niet toegestaan, bij de wet toegestane uitzonderingen daargelaten.

Beeld

De binnen het domein deltaexpertise.nl opgenomen beelden zijn het eigendom van een of meer aan de DeltaExpertise-site deelnemende partijen, of zijn – waar van toepassing en mogelijk – gebruikt met toestemming van de rechthebbende. Overname van een afbeelding in wat voor vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende is niet toegestaan, bij de wet toegestane uitzonderingen daargelaten.

Disclaimer

Deze disclaimer is van toepassing op de gehele DeltaExpertise-site (domein deltaexpertise.nl). Verwijzingen naar andere sites zijn louter ter informatie en gemak van de bezoeker opgenomen. Betrokkenen staan niet in voor de inhoud en het functioneren daarvan, noch voor de kwaliteit van eventuele aanbiedingen die daarop worden gedaan. Door gebruik te maken van de DeltaExpertise-site gaat u akkoord met deze disclaimer.

De voorwaarden in deze disclaimer kunnen onaangekondigd aangepast worden. Wijzigingen zijn van kracht zodra deze op deze pagina gepubliceerd zijn.

Deze disclaimer komt ook beschikbaar in de Engelse taal. Mocht de Engelstalige disclaimer verschillen vertonen met de Nederlandse versie, dan is de Nederlandstalige disclaimer leidend.

Beheer

De DeltaExpertise-site wordt namens de deelnemende partijen beheerd door de HZ University of Applied Sciences, gevestigd te Vlissingen.

Aansprakelijkheid

Hoewel betrokkenen maximale zorg besteden aan de op de website getoonde informatie, kan niet voor de juistheid en volledigheid daarvan worden ingestaan. Betrokkenen aanvaarden hiervoor dan ook geen aansprakelijkheid.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares