St. Philipsland ontwerp: verschil tussen versies

Regel 47: Regel 47:
 
Bij het strand, tussen dijkpaal 695 en dijkpaal 704,  ligt een dam. In overleg met de gemeente maakte de aannemer deze dam iets langer. Daarnaast legde de aannemer nieuwe dijkovergangen en nieuwe trappen naar het strand aan.
 
Bij het strand, tussen dijkpaal 695 en dijkpaal 704,  ligt een dam. In overleg met de gemeente maakte de aannemer deze dam iets langer. Daarnaast legde de aannemer nieuwe dijkovergangen en nieuwe trappen naar het strand aan.
   
Geleerde les:
+
''Lessons Learned''
+
 
Bij dijktraject Sint Philipsland legde projectbureau Zeeweringen relatief veel trappen aan naar het strand. In volgende dijktrajecten is het verstandig er rekening mee te houden dat dit precedenten schept.  
+
Bij dijktraject Sint Philipsland legde projectbureau Zeeweringen relatief veel trappen aan naar het strand. In verband met precedentwerking werd nadien kritischer met dit soort aken omgegaan.  
   
   

Versie van 1 feb 2016 om 16:43

St. Philipsland ontwerp
Dijkvak St. Philipsland
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



Sint Philipsland plaatsen van nieuwe betonzuilen
Sint Philipsland nieuwe bekleding
Sint Philipsland plaatsen gekantelde blokken
Sint Philipsland asfalteren haventerrein

Het voorontwerp, de variantenafweging en het definitieve ontwerp van het dijktraject zijn uitgebreid omschreven in de Ontwerpnota Philipsland. Het dijktraject is daarbij onderverdeeld in zes deelgebieden: - deelgebied 1: van dijkpaal 657 tot dijkpaal 671+34 meter - deelgebied 2: van dijkpaal 671+34 meter tot dijkpaal 683+70 meter - deelgebied 3: van dijkpaal 683+70 meter tot dijkpaal 699 - deelgebied 4: van dijkpaal 699 tot dijkpaal 701+82 meter - deelgebied 5: van dijkpaal 701+82 meter tot dijkpaal 703+75 meter - deelgebied 6: van dijkpaal 703+75 meter tot dijkpaal 707

Samengevat ziet het ontwerp er als volgt uit:

De ondertafels in de deelgebieden 1, 3 en 4 zijn bekleed met gekantelde betonblokken. De boventafels in dezelfde gebieden bestaan uit betonzuilen. In deelgebied 2 is het bestaande basalt op de ondertafel gehandhaafd. De boventafel is eveneens bekleed met betonzuilen. Op het havenplateau (deelgebied 5) is bekleding van open steenasfalt aangebracht. In deelgebied 6 is gekozen voor een kleidijk. Daarmee heeft de dijk zijn groene uitstraling, die hij had, gehouden. Het hele dijktraject is voorzien van een nieuwe kreukelberm. Op de berm is langs het hele dijktraject een nieuwe onderhoudsstrook aangelegd. Het deel tussen dijkpaal 683 en dijkpaal 706 is opengesteld voor fietsers, hier ligt asfaltbeton. Het overige deel bestaat uit open steenasfalt.

Werk met werk

Botenhelling

Tussen dijkpaal 698+75 meter en dijkpaal 702 had watersportvereniging De Slikleggers voorzieningen (ringen) op de glooiing om kleine boten aan vast te kunnen leggen. Met het weghalen van de oorspronkelijke dijkbekleding zou projectbureau Zeeweringen ook deze ringen weghalen. Al in een vroeg stadium, zo’n anderhalf jaar voor aanvang van de werkzaamheden, ging Zeeweringen met de watersportvereniging in gesprek en maakte afspraken over de inrichting van de te versterken glooiing. Over de hele lengte van dit dijkvak liggen nu nieuwe vastmaakpunten. Om de boten beter bereikbaar te maken legde Zeeweringen bovendien een onderhoudsstrook van asfalt aan en trappen tot aan het water. De kreukelberm onderaan de dijk gepenetreerd met asfalt, zodat hij beloopbaar is.


Haven

In de haven maakte de aannemer in opdracht van de gemeente Sint Philipsland een botenhelling. In eerste instantie had projectbureau Zeeweringen hiervoor een ontwerp gemaakt. Daarna droeg de Nederlandse federatie van sportvissers, die de helling zouden gaan gebruiken, een eigen ontwerp aan. Uiteindelijk is de botenhelling volgens dit ontwerp uitgevoerd. De gemeente heeft de kosten ervan voor zijn rekening genomen. Op verzoek van Schippersvereniging Schuttevaer baggerde de aannemer de haven van Sint Philipsland uit.


Strand

Bij het strand, tussen dijkpaal 695 en dijkpaal 704, ligt een dam. In overleg met de gemeente maakte de aannemer deze dam iets langer. Daarnaast legde de aannemer nieuwe dijkovergangen en nieuwe trappen naar het strand aan.

Lessons Learned

Bij dijktraject Sint Philipsland legde projectbureau Zeeweringen relatief veel trappen aan naar het strand. In verband met precedentwerking werd nadien kritischer met dit soort aken omgegaan.


Zwemoversteekplaatsen

Langs het hele dijktraject maakte projectbureau Zeeweringen een aantal zwemoversteekplaatsen. Daardoor is het water voor zwemmers nu beter bereikbaar.


Opruimen oude steenbekleding

In het voorland lag op diverse plekken oude steenbekleding, die daar na eerder dijkverhogingen gedumpt was. Zeeweringen heeft de oude steenbekleding weggehaald, zodat het voorland er nu weer opgeruimd uitziet.






De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares