Building with Nature-interventies op het systeem: verschil tussen versies

Regel 20: Regel 20:
 
|Paragraph number=3
 
|Paragraph number=3
 
|Paragraph language=Dutch
 
|Paragraph language=Dutch
|Paragraph subheading==== Referenties ===
+
|Paragraph subheading=Referenties
 
|Paragraph=*Borsje ''et al.'' (2011). How ecological engineering can serve in coastal protection. Ecological Engineering 37 (2011) 113–122.
 
|Paragraph=*Borsje ''et al.'' (2011). How ecological engineering can serve in coastal protection. Ecological Engineering 37 (2011) 113–122.
 
*De Vriend, H.J. and Van Koningsveld, M. (2012). Building with Nature: Thinking, acting and interacting differently. EcoShape, Building with Nature, Dordrecht, the Netherlands.
 
*De Vriend, H.J. and Van Koningsveld, M. (2012). Building with Nature: Thinking, acting and interacting differently. EcoShape, Building with Nature, Dordrecht, the Netherlands.

Versie van 28 mei 2014 om 13:19

Building with Nature-interventies op het systeem
Beschrijving
Overkoepelende context Building with Nature
Context type



Traditioneel wordt hoogwaterbescherming benaderd vanuit een technisch perspectief. Daarbij worden vooral interventies met harde materialen gedaan, zoals door middel van dammen en dijken. Deze traditionele benadering bieden in steeds mindere mate de enige oplossing voor de negatieve gevolgen van extreem weer en stijgende waterniveaus op delta’s. Voorbeelden van negatieve gevolgen zijn de afname van sedimentatie en de verkleining van leefgebieden van specifieke organismen. Daarnaast heeft de traditionele benadering een negatieve invloed op succesvolle ontwikkeling van natuurgebieden in en vlakbij een delta.

Een innovatieve benadering ter bescherming van kusten en waterkanten is die van het benutten van 'biobouwers', zoals planten en schelpdieren in combinatie met bestaande waterbouwkundige oplossingen. Hoogwaterbescherming vanuit het Building with Nature-perspectief is een combinatie van interventies, bestaande uit sediment en biobouwers die een duurzame interactie stimuleren tussen ecologie en bouwkundige techniek. Deze benadering draagt positief bij aan de ontwikkeling en veerkracht van een kustregio (Van Wesenbeeck et al., 2014; Temmerman et al., 2013; De Vriend en Van Koningsveld, 2012; Borsje et al., 2011).

Verder lezen

Hieronder ziet u een zogenaamde conceptmap die de kennis over dit onderwerp structureert en tevens als navigatiemiddel fungeert. Om toegang te krijgen tot de achterliggende pagina's klikt u de onderdelen van de conceptmap aan waardoor de onderliggende informatie beschikbaar komt. Meer uitleg over het gebruik van de conceptmaps vindt u op deze pagina: Leeswijzer conceptmap.



Menselijke activiteiten Beschermen tegen hoogwater Waterkerend vermogen Het effect van golven en stroming Het effect van morfologische processen Abiotische factoren Het sedimentatieproces Sedimentbalans Bodemkwaliteit Ecologische functie Habitatvoorwaarden biobouwer Klimaatverandering De ontwikkeling van biobouwers Saliniteit Waterkwaliteit Inundatietijd Temperatuur Zeespiegel Diversiteit biobouwers Biotische factoren Ecosysteemdiensten van biobouwers CO2-gehalte Buffer tegen hoogwater Stabilisatie van sediment Verlaging van de stroomsnelheid Demping van golven De veerkrachtige delta BwLN Veiligheid waarborgen en natuurontwikkeling in een delta door BwN interventies BwN Constructie of restauratie van oesterriffen Ontwerpvariabelen en controleerbare factoren Het suppleren met sediment Schorren ontwikkelen of herstellen Strand- en duinvegetatie ontwikkelen of herstellen Natuurlijke riffen ontwikkelen of herstellen Het suppleren van vooroevers Het suppleren van stranden Effectief met sediment suppleren Biobouwende soorten op een effectieve manier inzetten of onderhouden Building with Nature interventies Delta's beschermen met sediment en levende natuurSediment en levende natuur v 20140519
Over deze afbeelding

De View-Navigation (VN) pagina's.


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares