Perkpolder Natuurcompensatie Juridische Zaken: verschil tussen versies

Regel 9: Regel 9:
 
|Paragraph subheading=Arbitrage Staalslakken en Gebruik Thermisch Gereinigd Zand
 
|Paragraph subheading=Arbitrage Staalslakken en Gebruik Thermisch Gereinigd Zand
 
|Paragraph collapsible=Nee
 
|Paragraph collapsible=Nee
|Paragraph=Tijdens het project was een arbitragezaak aangespannen over het gebruik van staalslakken. De aannemer had aangegeven dit materiaal te willen gebruiken als kernmateriaal in de dijklichamen. DLG had het gebruik geweigerd, op advies van Rijkswaterstaat. De aannemer ging hiermee niet akkoord en heeft een arbitragezaak aangespannen. De arbitrage stelde Rijkswaterstaat in het gelijk. In hoger beroep heeft Rijkswaterstaat weer gelijk gekregen. De slak is mede geweigerd vanwege de kans op plaatvorming, de algemene discussie omtrent het toepassen van slak in Zeeland in/bij de dijken en vanwege het niet voldoen aan de contracteisen voor het materiaal waaruit de dijk mag bestaan.
+
|Paragraph=Tijdens de voorbereiding speelde een arbitragezaak omtrent het gebruik van staalslakken. De aannemer wilde staalslak gebruiken als kernmateriaal in de dijklichamen; Dienst Landelijk Gebied weigerde het gebruik op advies van Rijkswaterstaat. De arbitrage [wie?] stelde Rijkswaterstaat in het gelijk. Hoger beroep had dezelfde uitkomst. Staalslak werd geweigerd vanwege de kans op plaatvorming en vanwege het niet voldoen aan de contracteisen voor het materiaal waaruit de dijk mag bestaan.
   
Als alternatief op de staalslakken heeft de aannemer thermisch gereinigd zand gebruikt.
+
Als alternatief gebruikte de aannemer thermisch gereinigd zand, voorheen verontreinigd zand dat door hotte en verbranding is gereinigd. Er was voor gekozen om in dijklichamen B, C en deels in E thermisch gereinigd zand toe te passen afkomstig van de Afvalstoffenterminal Moerdijk (ATM).
Tijdens het project was gekozen om in dijklichamen B, C en deels in E thermisch gereinigd zand toe te passen. Thermisch gereinigd zand is voorheen verontreinigd zand dat gereinigd is door hitte en verbranding. Het zand was afkomstig uit Moerdijk en was gereinigd door het reinigingsbedrijf ATM.
 
   
Eind 2012 werd de toepassing van thermisch gereinigd zand voor het eerst genoemd. Het kwam naar voren tijdens een vragenronde over de aanbesteding. Dienst Landelijk Gebied stemde in als aangetoond kon worden dat voldaan kan worden aan de eisen uit vraagspecificatie 1.
+
Eind 2012 kwam de toepassing van thermisch gereinigd zand naar voren in een vragenronde tijdens de aanbesteding. Dienst Landelijk Gebied stemde in met gebruik als kon worden aangetoond dat voldaan werd aan de eisen uit vraagspecificatie 1. In januari 2014 gaf de aannemer aan dat hij voornemens was thermisch gereinigd zand te gebruiken. DLG verdiepte zich in de materie, bracht een bezoek aan producent ATM en achterhaalde fysieke eigenschappen (tussen zand en klei). Intussen had de aannemer van de gemeente goedkeuring verkregen om het thermisch gereinigd zand te gebruiken.
 
 
Eind januari 2014 kwam naar voren dat Van Oord de intentie had om thermisch gereinigd zand als kernmateriaal te gebruiken. Na een bezoek aan producent ATM heeft het bezoek gevraagd naar de fysieke eigenschappen van het materiaal. Van Oord heeft deze aangeleverd, en het bleek dat thermisch gereinigd zand tussen zand en klei ligt. Naar aanleiding van het onderzoek heeft Dienst Landelijk Gebied nogmaals de aannemer verzocht om zich te verantwoorden. Intussen had Van Oord via de gemeente goedkeuring gekregen om in dijklichamen B, C, D, en een deel van E thermisch gereinigd zand te gebruiken. Gekozen is om uiteindelijk B, C en deels E te vullen met thermisch gereinigd zand.
 
 
}}
 
}}
   
 
{{VN query}}
 
{{VN query}}

Versie van 26 jan 2016 om 10:31

Perkpolder Natuurcompensatie Juridische Zaken
Dijkvak Perkpolder Natuurcompensatie
OM werkproces stap

Activity IOR



Arbitrage Staalslakken

Tijdens de voorbereiding speelde een arbitragezaak omtrent het gebruik van staalslakken. De aannemer wilde staalslak gebruiken als kernmateriaal in de dijklichamen; Dienst Landelijk Gebied weigerde het gebruik op advies van Rijkswaterstaat. De Raad van Arbitrage stelde Rijkswaterstaat in het gelijk. Hoger beroep had dezelfde uitkomst. Staalslak werd geweigerd vanwege de kans op plaatvorming en vanwege het niet voldoen aan de contracteisen voor het materiaal waaruit de dijk mag bestaan.

Gebruik Thermisch Gereinigde Grond

Als alternatief voor de staalslakken gebruikte de aannemer thermisch gereinigde grond (door verbranding gereinigde grond). Er was voor gekozen om in dijklichamen B, C en deels in E thermisch gereinigde grond toe te passen afkomstig van de Afvalstoffenterminal Moerdijk (ATM).

Eind 2012 kwam de toepassing van thermisch gereinigde grond ter sprake. Dienst Landelijk Gebied stemde in met toepassing als kon worden aangetoond dat het voldeed aan de eisen uit vraagspecificatie 1. In januari 2014 gaf de aannemer aan dat hij voornemens was thermisch gereinigde grond te gebruiken. Dienst Landelijk Gebied verdiepte zich in de materie, bracht een bezoek aan ATM en achterhaalde de grondmechanische eigenschappen. Op basis van deze informatie verleende DLG toestemming voor de toepassing van dit materiaal.



De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares