Project BwLN: kenniscirculatie

Project BwLN: kenniscirculatie
Context Project BwLN
Decompositie type IOR

Activity



Kunstmatig oesterrif in de Oosterschelde

Hieronder staat beschreven hoe de kennis tussen de verschillende partijen ‘heeft gestroomd’ en wat de inbreng van de verschillende partijen is geweest. Ook is aangegeven hoe het project de duurzaamheid van de kenniscirculatie borgt. Daarnaast wordt ingegaan op de disseminatie van kennis naar stakeholders buiten het consortium.

Uitgevoerde activiteiten en behaalde resultaten

Tussen onderzoekgroep en kennispartners is een sterke uitwisseling in de onderzoekteams gerealiseerd door uitwisseling van kennis uit de wetenschap en allerlaatste inzichten bij:

  • Literatuurstudies voor werkpakketten 1 en 2
  • Gezamenlijk veldwerk (WP3), waarbij personele inzet en middelen werden gedeeld en waarvoor gezamenlijke meetprotocollen voor veldwerk zijn opgesteld en is apparatuur gedeeld.
  • Teneinde de interne kwaliteit van de onderzoeksgroep Building with Nature te verhogen, is regelmatig overlegd met onderzoekers van NIOZ, Imares en Deltares. Dit betreft met name brainstormsessies over onderzoeksvragen en proefopzetten.
  • De validatie en valorisatie van conceptmaps en literatuurstudie heeft plaatsgevonden op basis van feedback van geselecteerde experts (de beoogde gebruikers van de DeltaExpertise-site) binnen het BwLN-kennisdomein: het HZ-Deltaresteam, met input van het NIOZ en Rijkswaterstaat.

Hiernaast zijn gezamenlijk enkele papers en posters geschreven die in conferenties werden gepresenteerd (o.a. Littoral 2012, Littoral 2014, Deltas in Times of Climate Change 2012 en 2014, Coastal Marine Tourism, Noordzeedagen). Doelgroepen van deze conferenties waren professionals op het gebied van waterbeheer en kustverdediging in de breedste zin van het woord.

De presentatie die de lector van de onderzoeksgroep BwN heeft gehouden op de conferentie Deltas in Times of Climate Change 2014 vindt u in het bestand Integration of ecology and engineering in cost-effective nature-based flood defences. Een volledig overzicht van de publicaties staat op de pagina kennisontwikkeling.

Praktijkkennis is in het onderzoek en de eindproducten (met name WP2) ingebracht door middel van interviews met ingenieurs van RWS, PBZ o.a. volgens de EMM methode. Bij het onderzoek naar de praktijkcases is onderzoek en inbreng praktijkkennis van eindgebruikers c.q. ingenieurs hand in hand gegaan.

Samen met kennispartners en Rijkswaterstaat organiseerde de onderzoekgroep tevens excursies voor studenten en docent-onderzoekers.

Intern in de HZ is het BwLN-project aan medewerkers en studenten toegelicht in de vorm van lunchlezingen en gastcolleges als onderdeel van cursussen binnen elk van de drie opleidingen van de Delta Academy. Docent-onderzoekers uit elk van de opleidingen hebben meegedaan aan activiteiten binnen de onderzoekgroep in de vorm van workshops, veldwerk, input in cursussen en praktijkgericht onderzoek. In totaal zijn tientallen studenten via stage, minor of afstudeeronderwerpen betrokken bij het project. Zie verder Meerwaarde voor het onderwijs.

Er zijn 4 BwLN nieuwsbrieven verspreid aan een brede groep van externen (bereik circa 40), DA studenten en docenten/medewerkers. (bereik > 250). Zie voor de oorspronkelijke nieuwsbrieven: Newsletter 1, Newsletter 2, Newsletter 3, Newsletter 4.

Duurzame kenniscirculatie

Door gebruik van de Expertise Management Methode (EMM) om kennis te identificeren en gezamenlijk te waarderen en vervolgens te borgen en te ontsluiten in de de DeltaExpertise-site is een kennistool voor professionals, onderzoekers en onderwijs gerealiseerd, die als drager blijkt te functioneren voor duurzame kenniscirculatie. Dit is aangetoond door opstarten van ten minste drie nieuwe aan deze kennistool gekoppelde projecten binnen CoE Delta Technology en RAAK die de komende jaren worden voortgezet. Tevens heeft Rijkswaterstaat en Deltares belangstelling getoond voor deze methode om hun kennis vast te leggen en te ontsluiten.

Veranderingen in het project

In de loop van het project bleek het effectiever om de DeltaExpertise-site te gebruiken voor het delen van de kennis met de beroepspraktijk dan de vooraf geplande masterclasses. De site is nu opengesteld voor de buitenwereld en daarmee toegankelijk voor de professionals buiten het consortium.




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Produceert Project BwLN: netwerkvorming
Consumeeert Project BwLN: netwerkvorming
Onderdeel van
Instantie van
Betreft


Draagt bij aan.

Draagt bij aan Project BwLN: meerwaarde voor de beroepspraktijk
Waarde +
Opmerkingen


Draagt bij aan.

Draagt bij aan Project BwLN: meerwaarde voor het onderwijs
Waarde +
Opmerkingen


Draagt bij aan.

Draagt bij aan Project BwLN: meerwaarde voor onderzoek
Waarde +
Opmerkingen


De pagina's die linken naar deze pagina.

Dit element heeft geen subelementen. Naar dit element wordt niet geconnecteerd.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares