Inventarisatie



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = Viane inventarisatie

Result = Viane VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = Viane inventarisatie

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = Viane inventarisatie

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = Viane inventarisatie

Result = Viane VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = Viane inventarisatie

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = Viane inventarisatie

Result =

End Set VN link







2014 Viane oude prent van Viane
2014 Viane Haventerrein

Bijzonderheden

  • Aan de westkant van het dijkvak, ter hoogte van dijkpaal 305 tot dijkpaal 310 ligt camping Vierbannen.
  • Ten westen van het dijkvak is het uitstroomgemaal Duiveland aanwezig. Twee korte, met basalt beklede, dammen beschermen de uitlaat van het gemaal.
  • Ter hoogte van dijkpaal 317+50 en dijkpaal 322+50 meter liggen twee strekdammen. Beide dammen maken geen onderdeel uit van de primaire waterkering en zijn daarom niet in het ontwerp van de dijkversterking meegenomen.
  • Aan de oostzijde van het dijkvak ligt het haventje van Viane. Deze haven was vroeger in gebruik als landbouwhaven. Daarna was er tot 1985 een scheepssloperij gevestigd. Een betonnen keermuur vormt de begrenzing van het havenplateau.
  • Binnendijks ter plaatse van het haventje is een oude spuiboezem aanwezig van het in 1963 buiten gebruik gestelde stoomgemaal Viane.
  • Het hele dijkvak heeft een hoog voorland, de Slikken van Vianen. Voor het dijkvak ligt de geul Keeten-Mastgat. Verwacht wordt dat de slikken de komende vijftig jaar door erosie zullen afnemen.
  • Op het voorland, ter hoogte van dijkpaal 322+50 meter liggen op enige afstand buiten de werkgrenzen mosselpercelen.
  • Ter hoogte van dijkpaal 310 en dijkpaal 322 zijn er dijkovergangen in het traject.
  • De buitenberm van dijktraject Viane is onverhard, maar wel toegankelijk voor recreanten. Ter hoogte van dijkpaal 322 ligt een parkeerterrein, waarvan recreanten veel gebruik maken.

Aan het begin van het dijkvak, vanaf dijkpaal 309+60 meter tot dijkpaal 310+60 meter bestond de dijkbekleding uit basaltzuilen, die vanwege het daar aanwezige zandstrandje niet zichtbaar waren. Ter hoogte van dijkpaal 310+40 meter is een uitstroomgemaal aanwezig. De beide dammen van dat gemaal waren ook bekleed met basaltzuilen. De basaltzuilen in dit deelgebied waren voor het grootste deel ingegoten in asfaltmastiek. Vanaf dijkpaal 310+60 meter tot dijkpaal 317 was het talud onderverdeeld in drie zones. De ondertafel van het talud was bekleed met Vilvoordse steen, ingegoten met beton. Boven de Vilvoordse steen lag een strook met asfalt ingegoten gepenetreerde graniet. Daarboven bevond zich tot op de berm een smalle strook graniet, eveneens ingegoten met asfalt. Vanaf dijkpaal 317 tot dijkpaal 322+70 meter was het talud onderverdeeld in vier zones. De ondertafel van het talud was voorzien van een bekleding van Vilvoordse steen, die plaatselijk was ingegoten met beton. Op het talud boven de Vilvoordse steen lag een strook basaltzuilen. Daarboven was een strook Vilvoordse steen aanwezig. De bovengrens werd gevormd door een smalle strook dijkbekleding die afwisselend uit diaboolblokken, Vilvoordse steen en doorgroeistenen bestond. Dit deelgebied kende geen berm. Tussen dijkpaal 322+70 meter en het einde van het dijkvak bij dijkpaal 323+80 meter ligt het haventje van Viane. De bekleding op de havenplateaus daar bestond uit basaltzuilen, betonblokken en diaboolblokken. Op sommige delen van de havenplateaus waren delen van een keermuur aanwezig. De kadeconstructie in het haventje van Viane was opgebouwd uit betonnen en stalen damwandplanken, voorzien van een betonnen deksloof. Op de berm lag een smalle strook vlakke betonblokken. De buitenberm van dijktraject Viane was onverhard, maar wel toegankelijk voor recreanten.




HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares