Roompot ontwerp

Roompot ontwerp
Dijkvak Roompot
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



Het voorontwerp, de variantenafweging en het definitieve ontwerp van het dijktraject zijn uitgebreid omschreven in de ontwerpnota. Het dijktraject is daarin onderverdeeld in zes deelgebieden:

  • Deelgebied 1: van dijkpaal 1913+50 meter tot dijkpaal 1924
  • Deelgebied 2: de binnenzijde van de noordelijke en oostelijke havendam van de Sophiahaven
  • Deelgebied 3: de buitenzijde van de noordelijke havendam van de Sohiahaven
  • Deelgebied 4: van dijkpaal 1924+85 meter tot dijkpaal 1935
  • Deelgebied 5: van dijkpaal 1935 tot de buitenzijde van de havendam van de Jacobahaven
  • Deelgebied 6: de kop van de oostelijke havendam van de Jacobahaven tot de damaanzet bij de Oosterscheldekering.

Samengevat ziet het ontwerp er als volgt uit: In de deelgebieden 1, 2 en 3 is de ondertafel bekleed met gepenetreerd breuksteen. In deelgebied 4 is de bestaande bekleding van basalt op de ondertafel gehandhaafd. De ondertafel in deelgebied 5 is bekleed met gepenetreerde breuksteen. In deelgebied 6 bestaat de bekleding van de ondertafel uit gekantelde blokken. De boventafel heeft in de deelgebieden 1 tot en met 5 een bekleding van betonzuilen gekregen. In deelgebied 6 bestaat de bekleding van de boventafel uit gekantelde blokken.

Het hele dijktraject is voorzien van een nieuwe kreukelberm. In het dijktraject zijn enkele plateaus voor sportvissers aangelegd. De bestaande duiklocatie op de kop van de havendam in de Sophiahaven is voorzien van ringen.

Bijzonderheden

Verborgen glooiing

Tussen dijkpaal 1933 en dijkpaal 1934 + 50 meter ligt een buitendijks plateau in het dijktraject. Op de kop van het plateau staat het zogenaamde bankje van Bas. Ter hoogte van dat bankje bracht projectbureau Zeeweringen een verborgen glooiing aan, zodat de bestaande bekleding van basalt behouden kon blijven. Het projectbureau vulde het bestaande basalt aan weerszijden van het plateau aan, zodat het goed aansloot op de naastgelegen delen van het dijkvak.


Onderhoudspad

Volgens het ontwerp zou projectbureau Zeeweringen het buitendijkse onderhoudspad asfalteren en openstellen voor fietsers. Recreanten zouden dan vanaf de Sophiahaven buitendijks naar de Jacobahaven kunnen fietsen Het projectbureau had dit onder meer afgestemd met een viskwekerij in de Jacobahaven, die daar een horecagelegenheid met een terras heeft. Nadat het projectbureau de plannen ter inzage had gelegd en de termijn voor het indienen van zienswijzen verstreken was, ontdekte het dat een deel van het dijktraject in handen van een particuliere eigenaar was. De eigenaar was het niet eens met het openstellen van het onderhoudspad. Projectbureau Zeeweringen moest daarom het plan aanpassen; het onderhoudspad zou voorzien worden van een laag open steenasfalt en afgesloten worden voor publiek. Ondertussen verkocht de particulier zijn deel van de dijk aan de eigenaar van de camping vlak achter de dijk. Projectbureau Zeeweringen probeerde in overleg met de eigenaar van de camping alsnog om het onderhoudspad open te stellen voor recreatie. Maar ook hij wilde dat niet. Voor de viskwekerij in de Jacobahaven leidde dat tot een teleurstelling.

Werk met werk

Jacobahaven

In de Jacobahaven waren twee bedrijven gevestigd, waaronder een zeewierkwekerij en een viskwekerij. Voor de zeewierkwekerij maakte projectbureau Zeeweringen een botenhelling. Voor de viskwekerij breidde het projectbureau de parkeerplaats uit en paste het leidingen aan die door de dijk liepen. Projectbureau Zeeweringen nam de kosten voor de boothelling, de parkeerplaats en het aanpassen van de leidingen voor zijn rekening en compenseerde daarmee de overlast voor beide bedrijven.


Camping

Halverwege het dijktraject, ten oosten van de Jacobahaven, ligt camping Anna Friso vlak achter de dijk. De eigenaar van de camping is bovendien eigenaar van een gedeelte van de dijk en van het strandje dat voor de dijk ligt. Ter compensatie van de overlast als gevolg van de dijkversterking richtte projectbureau Zeeweringen het duingebied bij het strandje in door er helmgras te planten en stuifschermen te plaatsen. Bovendien maakte het projectbureau het gebied aantrekkelijk voor recreatie door het aanbrengen van onder meer een volleybalnet. Ook verbeterde het projectbureau het strandje door extra zand erop te leggen en een paar strekdammen aan te leggen, waardoor het zand minder snel wegspoelt.


Sophiahaven

In overleg met de eigenaar van de jachthaven in de Sophiahaven verbeterde projectbureau Zeeweringen de bestaande botenhelling en asfalteerde het een grote steiger in de haven, die als losplaats voor jachten fungeert. Ook verbreedde het projectbureau de toegangsweg naar de jachthaven, zodat er meer ruimte kwam voor vervoer van boten over de weg. Van de oostelijke havendam in de Sophiahaven maakte projectbureau Zeeweringen een wandelpier. Het haventerrein werd in samenwerking met de eigenaar van de jachthaven ingericht met verlichting en bewegwijzering. Projectbureau Zeeweringen droeg deels de kosten daarvan ter compensatie van de overlast als gevolg van de dijkversterking in de jachthaven. Daarnaast verbeterde het projectbureau de toegangsweg naar het vakantiepark bij de jachthaven, omdat aan deze weg schade was ontstaan door het gebruik ervan als transportroute.




De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares