Peilbeheer



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = GVZM Peilbeheer

Result = GVZM Het Grevelingenmeer VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = GVZM Peilbeheer

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = GVZM Peilbeheer

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = GVZM Peilbeheer

Result = GVZM Beheer van waterkwaliteit VN, GVZM In stand houden natuur VN, GVZM Waterbeheer van het Grevelingenmeer VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = GVZM Peilbeheer

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = GVZM Peilbeheer

Result =

End Set VN link












Lage waterstand op het Grevelingenmeer (Foto: Rijkswaterstaat).

In de huidige situatie is het Grevelingenmeer een zout meer waarin (beperkte) uitwisseling van water met de Noordzee plaatsvindt via de Brouwerssluis en met de Oosterschelde via de Flakkeese Spuisluis. De inzet van beide spuisluizen is gericht op maximale uitwisseling, rekening houdend met het streefpeil van het meer van NAP –0,20 meter (Anon. 2013), (Bouma et al. 2008). Daarbij mag het peil variëren tussen maximaal NAP-0,10 meter en minimaal NAP-0,30 meter. Dit betekent – gelet op de natuurlijke getijdynamiek – dat er 2 keer per dag wordt in- en uitgelaten. Gelet op de getijomstandigheden zullen de doorlaatmiddelen niet altijd volledig open kunnen staan.

Vanaf 2005 wordt rekening gehouden met broedende vogels op de eilanden in het Grevelingenmeer. Het streefpeil wordt in de periode 1 april – 15 juli ingesteld op NAP – 0,26 meter in plaats van NAP – 0,20 meter, met grenswaarden van NAP – 0,23 meter en NAP – 0,29 meter. In juli wordt het streefpeil, verdeeld over enkele dagen, weer op de gebruikelijke NAP – 0,20 meter gebracht, afhankelijk van de nog aanwezige kustbroedvogels op dat moment. Ter behoud en vergroting van de zone met zoutwatervegetatie (voorkomen van verruiging en ontzilting) wordt binnen de geldende peilafspraken het waterpeil in de periode september - februari enkele malen circa 4 centimeter hoger gebracht (Wetsteijn 2011).

Zie verder: 3.5 Peilregime en peilbesluit in Grevelingen systeemrapportage (Anon. 2020).



Figuur 1 toont het verloop van de peilgrenzen over de periode van een jaar.

Figuur 1: Verloop van de peilgrenzen op het Grevelingenmeer gedurende het jaar.

In het broedseizoen staat de Flakkeese spuisluis circa 90% van de tijd open met 2 à 3 van de 6 kokers. De Brouwerssluis heeft een peilsturende functie en staat circa 90% van de tijd open met 1 van de 2 kokers. Buiten het broedseizoen, in normale omstandigheden, staat de Flakkeese Spuisluis circa 90% van de tijd open met alle zes de kokers. De Brouwerssluis staat circa 90% van de tijd open met beide kokers.

Verder lezen

Onder de referenties ziet u een zogenaamde conceptmap die als navigatiemiddel fungeert om toegang te krijgen tot meer informatie over dit onderwerp. De onderdelen van de conceptmap zijn aan te klikken waardoor de onderliggende informatie beschikbaar komt. Meer uitleg over het gebruik van de conceptmaps vindt u op de pagina Leeswijzer conceptmap.



Referenties
GVZM Doelstelling VN GVZM Getij Oosterschelde VN GVZM Getij Voordelta VN GVZM Functioneren van de Brouwerssluis VN GVZM Functioneren van de Flakkeese Spuisluis VN GVZM Peilbeheer VN GVZM Doelstelling RWS VN GVZM Peilbesluit VN GVZM Kaderrichtlijn Water VN GVZM Natura 2000 VN GVZM Waterbeheer van het Grevelingenmeer VN GVZM Het Grevelingenmeer VNGrevelingenmeer peilbeheer
Over deze afbeelding
HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares