Verdroging



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = N2D Verdroging

Result = N2D Vogels in de Zuidwestelijke Delta VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = N2D Verdroging

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = N2D Verdroging

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = N2D Verdroging

Result = N2D Beheer gericht op instandhouding van vogels in de Delta VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = N2D Verdroging

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = N2D Verdroging

Result =

End Set VN link









Visdieven op een open stuk strand. (Foto: © Rijkswaterstaat, Joop van Houdt)


Verdroging is een weersextreem, die als gevolg van onder andere klimaatverandering steeds vaker zal voorkomen en langer zal duren. Als er in de zomermaanden er weinig regen valt en er hoge temperaturen heersen dan treedt er verdroging op. Dit is te zien aan planten in parken en bij mensen in de tuin. Planten gaan dan slap hangen en drogen uit, maar niet alleen planten ondervinden last van verdroging. Verschillende vogelsoorten in de Zuidwestelijke Delta hebben last van verdroging in hete droge zomers.
Een vogelsoort die hiervan last ervaart is de kluut (Recurvirostra avosetta). Klimaatverandering heeft via een aantal wegen al impact op de populatie kluten in de Delta. Extreem droge en natte periodes nemen in frequentie toe in het gebied. De voorjaars- en zomerdroogte zorgen ervoor dat broedlocaties van de kluut uitdrogen, waardoor broedeilanden bereikbaar worden voor grondpredatoren zoals de vos. De voedselbeschikbaarheid neemt ook af met de droogte, vooral voor kuikens als ondiep water en slikranden volledig uitdrogen. Naast de kluut zijn er meerdere gemonitorde vogels die de bovenstaande gevolgen van verdroging ervaren, zoals de visdief (Sterna hirundo) en de grote stern (Thalasseus sandvicensis) (Roodbergen et al., 2022).
Extreme droogte maakt dat voor diverse soorten meeuwen en kluten er een verminderede beschikbaarheid van voedsel is. Meeuwen en kluten zijn afhankelijk van wormen en larven, die door de droogte onbereikbaar diep zitten. Ook zijn in dit geval broedgebieden makkelijker bereikbaar voor grondpredatoren, met de zelfde reden als bovenaan staat aangegeven voor de kluut, visdief en grote stern (Lilipaly et al., 2021). Het broedsucces in binnendijkse broedgebieden kan ook wisselend zijn voor verschillende vogel soorten, door onder andere predatie en verdroging in de broedgebieden (Arts et al., 2022).



Referenties


Zie ook

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares