Vogels in de Zuidwestelijke Delta


Context VN set links: model = N2D Vogels in de Zuidwestelijke Delta


Set VN link, Property name = Supercontext, Property VN name = Supercontext

Model link = N2D Vogels in de Zuidwestelijke Delta

Result = Natuurbescherming VN

End Set VN link








Aan deze pagina's wordt gewerkt

Figuur 1: Lepelaar (Platalea leucorodia) in de Oosterschelde (Foto: Nationaal Park Oosterschelde)

De Zuidwestelijke Delta is een zeer belangrijk gebied voor veel vogelsoorten. Op een bepaald moment kunnen er meer dan een miljoen watervogels aanwezig zijn, en nog veel meer individuen benutten op enig moment in hun jaarcyclus de Zuidwestelijke Delta. Het is broedgebied, doortrek- en overwinteringsgebied voor veel vogelsoorten. De Zuidwestelijke Delta ligt centraal in de Oost-Atlantische flyway (zie figuur 2) en is hierbinnen cruciaal. De Oost-Atlantische flyway is een trekroute die zich van Zuid-Afrika tot het Arctisch gebied uitstrekt. Vogels vliegen naar het zuiden in de herfst en richting het noorden in de lente. In de winter verblijven er bijvoorbeeld minimaal 750.000 watervogels in de Delta en na de broedtijd lopen de aantallen op tot meer dan 1 miljoen pleisterende vogels (Van der Winden et al., 2017).

Figuur 2: De Oost-Atlantische flyway en het belang van de Zuidwestelijke delta hierbinnen (Van der Winden et al., 2017).

Watervogels vormen een voor iedereen waarneembaar onderdeel van het ecosysteem. Omdat ze hoog in de voedselketen staan reageren ze sterk op veranderingen in het watersysteem. Vogels zullen naar andere plekken trekken om toch aan hun voedsel te komen. Sinds het seizoen 1978 - 1979 worden de watervogels in alle grote zoute wateren in de Zoute Delta maandelijks geteld. De vogels worden dus al lange tijd in de gaten gehouden. Deze maandelijkse tellingen maken het mogelijk om de ontwikkeling van soorten en aantallen goed te volgen. Dat maakt het weer mogelijk om te signaleren wanneer het slechter of beter gaat met de vogels. Vanaf maart 2013 is het telprogramma gewijzigd: in zes geselecteerde maanden van het jaar worden niet alle telgebieden meer geteld, maar alleen een steekproef, bestaande uit een aantal monitoringgebieden (Hoekstein et al., 2022). Monitoring geeft inzicht in de aantallen van vogels die voorkomen in de Delta. Uit de tellingen/monitoring wordt duidelijk dat het sinds monitoringsseizoen 2005/2006 slechter gaat met de scholekster (Haematopus ostralegus) (Hoekstein et al. 2022). Alle vogel monitoringsinformatie wordt ieder jaar door Deltamilieu Projecten aangeleverd aan Sovon. Sovon maakt hier tabellen en maakt een overzichtelijke beschrijving van iedere vogelsoort in de Zuidwestelijke Delta.

Verder lezen

Onder de referenties vindt u een zogenaamde conceptmap die verdere informatie geeft over dit onderwerp en tevens als navigatiemiddel fungeert. De onderdelen van de conceptmap zijn aan te klikken waardoor de onderliggende pagina’s met informatie beschikbaar komen. Uitleg over het gebruik van de conceptmaps vindt u op de deze pagina.



Referenties
N2D Instandhoudingsdoelstellingen VN N2D Predatie VN N2D Recreatie VN N2D Onderhoud VN N2D Verstoring VN N2D Verdroging VN N2D Overstroming VN Klimaatverandering VN N2D Rusten VN N2D Foerageren VN N2D Broeden VN N2D Mortaliteit VN N2D Voorkomen van vogels VN Zeespiegel VN N2D Schelpenstort VN N2D Begrazing VN N2D Vossenraster plaatsen VN N2D Maaien VN N2D Suppleren VN N2D Afsluiten gebieden VN N2D Aanleg broedeilanden VN N2D Beheermaatregelen VN N2D Broedvogels VN N2D Niet-broedvogels VN N2D Beheer gericht op instandhouding van vogels in de Delta VN N2D Vogels in de Zuidwestelijke Delta VNVogels in de Zuidwestelijke Delta
Over deze afbeelding
HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares