PBZ onderzoek en innovatie (Passieve) Radartechnieken

PBZ onderzoek en innovatie (Passieve) Radartechnieken
PBZ Onderzoek en Innovatie PBZ onderzoek en innovatie
Aanleiding Proceskwaliteit
Object Kreukelberm, Fundering, Ondergrond
Verbetering Proces

Activity IOR

Met de onderstaande knop wordt een innovatieprocesstap gecreëerd. Let op, iedere pagina moet een unieke naam hebben. Het advies is de drie puntjes te vervangen door een term die de lading dekt.

 




L-band radiometer (Miramap) bij de Zeelandbrug
GPR toegepast op een Muraltmuur

Om de sterkte van de bekleding op de dijk goed te kunnen beoordelen zijn veel gegevens nodig van de opbouw van de dijk. Sommige zijn met het blote oog waar te nemen, voor andere moet er worden gebroken en gegraven. Dat breken en graven is relatief veel werk voor weinig gegevens. Het is onmogelijk om op die manier de hele dijk goed in beeld te brengen.

De grote wens was om een continue beeld van de opbouw van de dijk te kunnen krijgen. Dat zou kunnen met (grond)radars, echter zijn de meeste radartechnieken niet geschikt om toe te passen in een zout milieu. De L-band passieve microgolven radiometer (MIRA) is wel geschikt om op zeedijken te meten. Deze passieve radar kan op basis van verschillen in vocht tot ongeveer 2m diep veranderingen in de ondergrond in beeld brengen. De methode is op verschillende dijken toegepast. Met de resultaten kan gerichter worden geboord om de exacte samenstelling van de ondergrond in kaart te brengen. Deze methode zorgt voor een continu, vlakdekkend, geo-gerefereerd beeld van de ondergrond.

De methode is ook geschikt om piping, verzadiging/verdroging en holle ruimte onder asfalt te detecteren en om bijvoorbeeld de mate van ingieten te controleren bij ingegoten breuksteen (grindnesten):


Als het zoute milieu een minder grote invloed op de metingen heeft zijn ook andere bruikbare technieken beschikbaar. Zo zijn er bij Schelphoek en bij Viane metingen uitgevoerd om te kijken of er holle ruimtes waren onder de Muraltmuurtjes. De wens was om deze muurtjes te handhaven, maar dan moest het ook technisch verantwoord zijn. Deze detectie van de holle ruimtes is uitgevoerd met een zogenaamde 'ground penetrating radar'. Deze radartechniek wordt ook gebruikt om holtes onder betonwegen op te sporen.
















De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Produceert
Consumeeert
Onderdeel van PBZ onderzoek en innovatie
Instantie van
Betreft


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares