PBZ onderzoek en innovatie (Passieve) Radartechnieken toepassen

PBZ onderzoek en innovatie (Passieve) Radartechnieken toepassen
PBZ Onderzoek en Innovatie PBZ onderzoek en innovatie
Innovatieprocesstap Toepassen

Activity IOR



Gebruik van quad
Gebruik van bolderkar

De passieve radartechniek (Miramap) is reeds op diverse dijkvakken voor verschillende doeleinden toegepast. De methode is o.a. ingezet als ondersteuning bij de toetsing van de dijk, maar ook als toetsinstrument bij de uitvoering van de dijkwerken.

Opbouw dijkbekleding

Vaak wordt de opbouw van de dijk bepaald met behulp van oude documenten en boringen in het veld. Deze methode geeft echter geen gebiedsdekkend beeld van opbouw van de bekleding. Met behulp van radartechnieken is wel een volledig beeld te verkrijgen. De MIRA radartechniek biedt hiervoor de mogelijkheid. Deze methode werkt ook in zoutmilieu; vooral overgangen in opbouw (dikte toplaag of een andere ondergrond) zijn goed terug te vinden. Op basis van die gegevens kunnen dan eventueel nog gericht boringen worden gedaan ter verificatie of om de absolute waarde van de dikte of de samenstelling te bepalen.

Gepenetreerde breuksteen

Ook bij de versterking van de Wieringermeerdijk is deze radartechniek (MIRA) toegepast. De Wieringermeerdijk is versterkt door over de bestaande steenbekleding een nieuwe laag gepenetreerde breuksteen aan te brengen. In het kader van de kwaliteitscontrole van deze versterkingswerkzaamheden heeft Miramap over driehonderd meter de aanwezigheid en locatie van grindnesten in de nieuwe bekleding bepaald. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft hiervoor samen met het HWBP een inspectieprotocol opgesteld.

Asfaltbekleding

Bij de Lauwersmeerdijk geven de MIRA-metingen antwoord op de vraag van de beheerder of de asfaltbekleding veilig kan functioneren totdat de geplande verbeterwerkzaamheden plaatsvinden. Miramap heeft over zeven kilometer de kwaliteit van het asfalt bepaald.













De links naar andere pagina's.

Produceert
Consumeeert
Onderdeel van PBZ onderzoek en innovatie (Passieve) Radartechnieken
Instantie van
Betreft
HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares