PFAS in het stroomgebied van de Schelde


Context VN set links: model = PFAS PFAS in de Schelde


Set VN link, Property name = Supercontext, Property VN name = Supercontext

Model link = PFAS PFAS in de Schelde

Result = WS De Westerschelde VN

End Set VN link












AAN DE INHOUD VAN DE PAGINA'S OVER PFAS WORDT GEWERKT

Figuur 1: De Zuidwestelijke delta (Bron: RWS).

Deze context gaat voornamelijk over PFAS in het stroomgebied van de Schelde. Het stroomgebied is 21.863 km2 groot waarvan 8% Nederlands grondgebied is. Het doel van deze pagina is om alle PFAS-gerelateerde documenten die over het Scheldestroomgebied gaan op een plek samen te brengen, waardoor de informatie over deze materie binnen handbereik is. De pagina is bedoeld voor de geïnteresseerden in wetenschappelijke documentatie over de PFAS-problematiek in het Scheldestroomgebied.

Aanleiding PFAS-problematiek

Sinds de zomer van 2021 is PFAS volop onder de aandacht. Aanleiding is onder andere een rapport over PFAS-concentraties in Nederland en de constateringen m.b.t. lozingen door 3M in Antwerpen. Inwoners van de Provincie Zeeland maken zich zorgen over de hoge PFAS-waardes in de Westerschelde. De politieke discussies in Vlaanderen, waaruit bleek dat al sinds 2017 de uitstoot van emissies van 3M en andere bedrijven bekend waren en de media-aandacht hebben geleid tot het instellen van een parlementair onderzoek. Zo vragen bewoners zich af of vis uit de Westerschelde nog veilig kan worden gegeten en of er in het water gezwommen kan worden. Ook is er de wens om inzichtelijk te krijgen waar de PFAS-vervuiling vandaan komt en hoe de emissies kunnen worden beperkt.

Wat is PFAS?

PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomen. Ze komen niet van nature voor in het milieu en worden niet afgebroken. Het gebruik ervan is sinds 2006 aan banden gelegd door de EU [ (Europees Parlement, 2006)].
De stoffen die onder PFAS vallen zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn water-, vuil-, en vetafstotend. Daarom worden ze veel gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten. Denk aan de antiaanbaklaag in pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim, schoonmaakmiddelen of smeermiddelen (Anon. 2022).

Hoe nu verder?

De vragen die nu spelen zijn onder andere hoe om te gaan met de vervuilde grond en het verspreiden van baggerspecie en welke invloed de vervuiling heeft op grond- en oppervlaktewater. Ook bedrijven die PFAS lozen zijn onder een vergrootglas komen te liggen. De onrust in de Zeeuwse grensregio heeft als –logisch- gevolg dat er gekeken wordt naar de transportroutes van PFAS via oppervlaktewater, lucht en verspreiding van baggerspecie gelinkt aan de Westerschelde en het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Dit zijn twee Rijkswateren die onder het behaar vallen van Rijkswaterstaat Zee & Delta.

De zorgen over PFAS passen binnen de maatschappelijke ontwikkeling waarin er een groeiende aandacht is voor de milieukwaliteit. Burgers maken zich steeds meer zorgen over zeer zorgwekkende stoffen die in het milieu terechtkomen. Hierdoor is de Zeeuwse politiek in beweging gekomen en worden er veel vragen gesteld aan de Rijksoverheid en haar vertegenwoordiging in de regio. De waterkwaliteit van de Westerschelde komt hiermee, bovenop hetgeen we al weten, verder in gevaar.

Kerndocumenten (5)

Verder lezen

Onder de referenties staat een zogenaamde conceptmap die als navigatiemiddel fungeert om toegang te krijgen tot de informatie over PFAS in het stroomgebied van de Schelde. De onderdelen van de conceptmap zijn aan te klikken waardoor onderliggende pagina's met informatie beschikbaar komen. Uitleg over het gebruik van de conceptmap vindt u op deze pagina.



PFAS Doelstelling VN PFAS Maatschappelijke kosten en baten VN PFAS Productie en toepassing van PFAS VN PFAS Gebruik van PFAS VN PFAS Verwerking van PFAS VN PFAS Biota VN PFAS Lucht VN PFAS Grondwater VN PFAS Water VN PFAS Bodem VN PFAS PFAS in het milieu VN PFAS Beleid en regelgeving PFAS VN PFAS Menselijke activiteiten VN PFAS Gezondheidsrisico VN PFAS Afbreekbaarheid van PFAS VN PFAS Bioaccumulatie VN PFAS Identificeren van PFAS en de effecten in het milieu VN PFAS Doelstelling VN PFAS PFAS in de Schelde VNPFAS in de Schelde
Over deze afbeelding
HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares