Ontwerp



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = Roggeplaat Ontwerp

Result = Roggeplaat VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = Roggeplaat Ontwerp

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = Roggeplaat Ontwerp

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = Roggeplaat Ontwerp

Result = Roggeplaat VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = Roggeplaat Ontwerp

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = Roggeplaat Ontwerp

Result =

End Set VN link















Roggenplaat, werk aan hoofdwaterkering en aan Noordzeezijde
Roggenplaat, Oosterscheldezijde zuidelijk deel
Roggenplaat, ontgraving tbv verborgen bekleding hoofdwaterkering
Roggenplaat, Oosterscheldezijde

Op basis van detailadviezen omtrent de hydraulische randvoorwaarden onder maatgevende omstandigheden worden de bekledingen ontworpen. De randvoorwaarden voor de zeezijde en voor de Oosterscheldezijde zijn in aparte rapporten weergegeven. Voor de binnenzijde is nog een update verschenen waarbij de golfrandvoorwaarden zijn aangepast aan de nieuwe ontwerpformules. Verder wordt er op gewezen om niet alleen op golfaanval te rekenen, maar ook te dimensioneren op stroomsnelheden, die hier groot zijn.

Bij het startoverleg wordt aangegeven dat met natuurwaarden rekening moet worden gehouden. Naar schatting 90% van alle in Nederland voorkomende gele hoornpapavers groeit in de kieren en spleten van de asfaltbekleding aan de zuidoever van de Oosterscheldekant van de Roggenplaat. Het betreft hier geen beschermde soort, maar wel een rode lijst-soort en provinciale aandachtsoort. Mogelijk kan er een oplossing worden gevonden om een deel van deze populatie te behouden (en/of elders uit te zaaien). In en nabij het traject bevinden zich broedvogels als zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw, scholekster en bontbekplevier. In totaal gaat het om de aanwezigheid van honderden broedparen. De fasering van het werk zal hierop moeten worden afgestemd.

Bij het voorontwerpoverleg wordt gemeld dat een nieuwe inventarisatie heeft plaatsgevonden van de groeikansen voor wieren. Hierop is een nieuw detailadvies afgegeven voor de binnenzijde van de Roggenplaat, de aan te brengen overlaging van gepenetreerde breuksteen dient daarom aan de Oosterscheldezijde te worden afgestrooid met lavasteen.

In het kwartetoverleg worden maatregelen besproken om aantasting van natuurwaarden zo veel als mogelijk te voorkomen. Deze maatregelen worden verwerkt in het overzicht van de te treffen verplichte mitigerende maatregelen.

Bij de maatgevende storm is het overslagdebiet zodanig dat het terrein binnen de westelijke ringdijk snel zal vollopen en zich een waterstand van NAP +8 m instelt. Dit leidt tot wateroverdrukken aan de onderzijde van de voorziene asfaltbekleding. Omdat ook de hoofdwaterkering deels wordt bekleed is het uitgangspunt van het ontwerp dat op het bovenbeloop van de ringdijk schade op mag treden. Het onderbeloop van de ringdijk moet echter bestand zijn tegen de maatgevende wateroverdruk. Dit probleem wordt in een erratum van de ontwerpnota uitgewerkt.

De nieuwe bekleding aan de Noordzeezijde bestaat uit een overlaging, de blokkenbekleding wordt overlaagd met gepenetreerde breuksteen en de asfalt met een nieuwe laag waterbouwasfaltbeton. Aan de Oosterscheldezijde wordt de ondertafel overlaagd met gepenetreerde breuksteen, daarboven komen betonzuilen. Het bovenbeloop bestaat uit asfalt. Om de veiligheid te garanderen wordt de westzijde van de hoogwaterkering voorzien van een bekleding waarmee voorkomen moet worden dat door schade op het bovenbeloop van de westelijke ringdijk of door golfbelasting in het talud van de hoofdwaterkering schade zal ontstaan. Het talud zal daarom worden beschermd door een bekleding toe te passen van gepenetreerde breuksteen die zal worden afgedekt met grond. De ondergrens van de bekleding wordt afgestemd op de bermhoogte van de westelijke ringdijk. omdat alleen boven deze berm schade kan ontstaan. Uitgaande van plaatselijk optredende erosiekuilen voor de onderkant van de bekleding wordt de ondergrens van de bekleding vastgesteld op NAP +3,0m. De bovengrens van de bekleding wordt doorgezet tot een hoogte van de optredende waterstand + ½ Hs, op NAP +8,50m.













Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares