Vergunningen



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = Stormesandepolder Vergunningen

Result = Stormesandepolder VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = Stormesandepolder Vergunningen

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = Stormesandepolder Vergunningen

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = Stormesandepolder Vergunningen

Result = Stormesandepolder VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = Stormesandepolder Vergunningen

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = Stormesandepolder Vergunningen

Result =

End Set VN link




























Om een aanmelding voor een mer beoordeling te doen en diverse vergunningen te bekomen wordt door het projectbureau een planbeschrijving opgesteld. Deze wordt ook ter inzage gelegd, zodat overheden, organisaties en particulieren een zienswijze kunnen ontwikkelen. Er is een aantal zienswijzen ontvangen. Voor een groot deel betroffen die de gewenste ontwikkeling van de duiklocaties. Vaak zijn verbeteringen genoemd die niet binnen het project Zeeweringen kunnen worden aangepakt. Ze vallen buiten de scope van het projectbureau. Het gaat dan bijvoorbeeld over het bouwen van toiletten en douches of het aanbrengen van meer trappen op plekken waar die er in het verleden niet waren. Op de zienswijzen is door het waterschap een passende reactie gegeven. Voor zover mogelijk is rekening gehouden met aangedragen opties. De zienswijze van de gemeente Kapelle en de reactie van het waterschap zijn bijgevoegd. Na ontvangst van de zienswijzen is een erratum verschenen van de planbeschrijving. Hierin is een aantal details in het ontwerp aangepast. Het gaat onder meer over de toegankelijkheid van de nieuwe bekleding (er worden meer trappen aangelegd) en de kreukelberm ter plaatse van de trappen voor de duikers (deze wordt volledig gepenetreerd met asfalt). Aansluitend op de wegconstructie tussen dp 1595 en dp 1622 wordt het grondwerk uitgebreid waardoor er ruimte wordt gecreëerd voor parkeervoorzieningen. Ook de aanleg van getijdepoelen en zichtbaar maken van de contouren van de oesterput worden in dit erratum geregeld.

Door het waterschap wordt de aanmelding voor een mer beoordeling aan de provincie verzonden. Deze wordt door de provincie tevens gezien als aanmeldingsnotitie en onderschrijft de hierin uitgevoerde toetsing van de voorgenomen werken en de daarbij te verwachten effecten. Er behoeft geen Milieueffectrapport te worden opgesteld. Het Waterschap stuurt ook een aanvraag in voor een vergunning in het kader van de Wet op de waterkering. De provincie verleent goedkeuring.

Om de aanvraag voor de vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet te onderbouwen wordt een habitat natuurtoets uitgevoerd. Op basis hiervan dient het waterschap de aanvraag in bij Gedeputeerde Staten van Zeeland. Aanvullend wordt door het projectbureau gemeld dat het in de bedoeling ligt om in het kader van ‘Het Levend Waterbouw project’ een drietal getijdenpoelen te creëren, een oude oesterput duidelijker in beeld te brengen en de westelijke havendam van de haven van Wemeldinge te verlengen. De benodigde vergunningen hiervoor worden apart aangevraagd op basis van een waterbodemonderzoek en een aparte natuurtoets. Deze vergunning is verleend, waarbij een aantal voorwaarden wordt gesteld die eerder in de onderliggende documenten zijn opgesteld. Later blijkt dat de eis om de werkzone te beperken tot 15 m ter plaatse van het strandje niet haalbaar is omdat daar tijdelijk zand wordt opgeslagen. Dit wordt gemeld en er wordt gevraagd of een nieuwe goedkeuring wordt verlangd. Dit wordt niet nodig geacht.

Een vergunning voor de Flora en faunawet is niet nodig, de Soortenbeschermings natuurtoets is voldoende. Na afloop van het werk wordt een ecologische controle uitgevoerd waaruit bleek dat de aannemer de werkzaamheden voor zover zichtbaar conform de natuurbeschermingsregels heeft uitgevoerd en het traject netjes heeft achter gelaten.

In 2012 wordt door de gemeente Goes gemeld dat als gevolg van de werkzaamheden in 2010 het kleine strandje aan de westzijde van het spuigemaal grotendeels is verdwenen. Het projectbureau heeft hier een zandsuppletie uitgevoerd nadat een aantal wettelijke verplichtingen is uitgevoerd. Er is een Toetsing Flora en faunawet aanvulling strand Stormesandepolder uitgevoerd waaruit bleek dat er geen negatieve effecten zijn te verwachten. Er is toestemming verleend in het kader van de Natuurbeschermingswet en de Flora en faunawet, er zijn hiervoor geen vergunningen benodigd. Ook van het waterschap is geen vergunning nodig. Verder is een visser, die aangrenzend een visperceel uitbaat op de hoogte gebracht.


























Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares