Petrochemie: effecten



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = VI Petrochemie (E)

Result = VI Waterveiligheid en vitale infrastructuur in Zeeland VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = VI Petrochemie (E)

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = VI Petrochemie (E)

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = VI Petrochemie (E)

Result = VI Effecten overstroming op vitale infrastructuur VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = VI Petrochemie (E)

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = VI Petrochemie (E)

Result =

End Set VN link







Door de Gemeente Reimerswaal lopen verschillende leidingen door de ondergrond. Een aantal buisleidingen loopt Zeeland in (Total, Air-Liquide, DOW Chemical) - zie figuur 1. Een buisleiding van Shell loopt direct onder de Westerschelde richting Terneuzen. De leiding van Air-Liquide vervoert gassen (waterstof, zuurstof of stikstof), de leiding van DOW Chemical transporteert propyleen en de leiding van Total en Shell vervoert aardolie. Hoewel deze stoffen brandbaar zijn vormt dit een laag risico als het in contact met mensen komt (Risicokaart 2018).

Figuur 1: Buisleidingen in Reimerswaal (Risicokaart 2018)

Analyse en resultaten

Het is onbekend of en waar zich bovengrondse distributiestations en industriële afsluiters bevinden in Reimerswaal. Aangezien er in Reimerswaal geen gebruikers zijn gesitueerd is als uitgangspunt gehanteerd dat binnen de gemeentegrenzen enkel doorvoer via de pijpleiding plaats vindt. Na GIS-analyse blijkt dat geen leidingen binnen 200 m van mogelijke breslocaties lopen die daardoor extra kans hebben op zetting of breuk door hoge stroomsnelheden. De kans op zetting van de ondergrond en opdrijving met als gevolg een breuk is onbekend. Hiervoor kan een nadere analyse worden gedaan van de bodem in het gebied en de risico’s voor opdrijving per bodemtype.

Op basis van hetgeen bekend is zijn de risico’s voor uitval van de buisleidingen beperkt. Mocht er toch uitval optreden dan is de kans groot dat alternatieve transportsystemen ook beperkt beschikbaar zijn. In het geval van een overstroming in Reimerswaal zal in een groot deel van de overstromingsscenario’s de weginfrastructuur en de spoorweg verhinderd zijn. In ongeveer 80% van de 23 overstroming scenario’s kan de weginfrastructuur en de spoorweg uitvallen. De industriële gebieden in de Kanaalzone en Sloegebied zijn wel goed bereikbaar via de waterwegen, mits de weerscondities dat toelaten.

Conclusie

Risico’s van een overstroming in Reimerswaal voor de sector petrochemie zijn beperkt. De manieren van transport van zowel olie als andere chemicaliën wordt verzorgd via pijpleidingen, vrachtverkeer, het spoor en via scheepvaart. Uit de analyse komt naar voren dat de kans op leidingbreuk klein is in Reimerswaal doordat leidingen niet binnen 200m van breslocaties liggen en het transport kan via leidingen doorgezet worden in het geval van een overstroming. Kwetsbaarheid van bovengrondse assets (distributiestations en industriële afsluiters) en afhankelijkheid van elektra, communicatie en bereikbaarheid kan verder worden onderzocht. Dit geldt ook voor het risico van opdrijving als gevolg van zetting van de ondergrond.



Referenties
  • Risicokaart, anon., Ministerie van Infrastructuur en Milieu, 18 mei 2017.


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares