Antwerps Kanaalpand



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = VZM Antwerps Kanaalpand

Result = VZM Peil- en zoutbeheer VZM VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = VZM Antwerps Kanaalpand

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = VZM Antwerps Kanaalpand

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = VZM Antwerps Kanaalpand

Result = VZM Peil- en zoutsturing VZM VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = VZM Antwerps Kanaalpand

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = VZM Antwerps Kanaalpand

Result =

End Set VN link






Antwerps Kanaalpand en Kreekraksluizen (rechts het Bathse Spuikanaal)

Het Antwerps Kanaalpand is onderdeel van de Schelde-Rijnverbinding. Het kanaal verbindt het Volkerak-Zoommeer in het zuiden met de havendokken van Antwerpen. Tussen het Volkerak-Zoommeer en het Antwerps Kanaalpand liggen de Kreekraksluizen. Het Nederlandse deel van het Antwerps Kanaalpand is ongeveer 8 kilometer lang, het Vlaamse deel beslaat circa 6 kilometer. De bodem is 120 meter breed en ligt op een diepte van NAP-5,50 meter. Het peil van het Antwerps Kanaalpand (NAP + 1,85 m) is hoger dan het peil van het Zoommeer (gemiddeld circa NAP 0,0 m). Dit heeft als resultaat dat door het schutten van de scheepvaart door de Kreekraksluizen er sprake is van een schutverlies (gemiddeld circa 9,0 m3/s) vanuit het kanaalpand naar het Zoommeer. Dit verlies wordt via het naastgelegen bufferbekken met behulp van een pompgemaal in overmaat (circa 12,5 m3/s) teruggepompt.

Het zoutgehalte op het kanaalpand varieert van brak/zout ter hoogte van de havendokken van Antwerpen tot zoet nabij de Kreekraksluizen. De Kreekraksluizen bestaan uit twee schutkolken van 24 x 320 meter, die worden afgesloten door hefdeuren. Via een propstroom van zoet water, die aan de zuidkant van het sluizencomplex in stand wordt gehouden, wordt het zoute en minder schone water uit het kanaalpand op afstand wordt gehouden van de schutkolken, waardoor dit bij het schutten van schepen niet in het Volkerak-Zoommeer terecht kan komen. Het debiet dat wordt teruggepompt via het bufferbekken en pompgemaal levert zo de scheiding tussen zout en zoet water.

Het Antwerps Kanaalpand heeft de status kunstmatig, zwak brak water, type M30. Het wordt via een gemaal bij de Kreekraksluizen gevoed met jaargemiddeld circa 3,5 m3/s zoet water uit het Zoommeer. Het kanaalpand komt uit in de Antwerpse Havendokken. Hier wordt het zoutgehalte van het water bepaald door het water dat uit de Beneden Zeeschelde via de Zandvlietsluis en de Berendrechtsluis binnenkomt. Het zoutgehalte van de havendokken in combinatie met zoetwateraanvoer bij de Kreekraksluizen leidt tot een gradiƫnt in het kanaalpand, die past binnen het KRW type zwak brakke wateren (M30).



HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares