Deltaplan



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = Verz Deltaplan

Result = Verz Geschiedenis van de verzilting in Nederland VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = Verz Deltaplan

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = Verz Deltaplan

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = Verz Deltaplan

Result = Verz Ontwikkeling van het thema verzilting in het waterbeheer VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = Verz Deltaplan

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = Verz Deltaplan

Result =

End Set VN link






Figuur 1. Oorspronkelijk ontwerp van het Deltaplan (Schoolkaart 1956).


Na de watersnoodramp van 1 februari 1953 werd op 21 februari door minister J. Algera de Deltacommissie ingesteld. Haar belangrijkste opdracht: onderzoek naar de mogelijkheden en wenselijkheid van afsluiting van de zeegaten, met uitzondering van de Westerschelde en de Nieuwe Waterweg. Beide zouden een open vaarwegen moeten blijven. Basis vormde verder de kustlijnverkorting en het versterken van ruim duizend kilometer dijk.

Nadat de Commissie in oktober 1955 het laatste advies had gegeven, diende ze op 16 november van datzelfde jaar een ontwerp van de Deltawet in bij de Tweede Kamer. Op 5 november 1957 aanvaarde te Tweede Kamer het wetsvoorstel, de Eerste Kamer volgde op 7 mei 1958. Een dag later ondertekende Koningin Juliana de Deltawet, die daarmee definitief was. Het plan voorzag in de afsluiting van de volgende zeegaten: Haringvliet, Brouwershavense Gat, Oosterschelde en Veerse Gat. In het oostelijke deel van de Delta kwamen de Volkerak-Grevelingen en Zandkreekdam. De Oosterschelde zou veranderen in het Zeeuwse Meer, een zoetwatermeer met viertal inlaatsluizen in de Volkerakdam voor doorspoeling. Aanvankelijk was het ook de bedoeling het Grevelingenmeer via inlaat van Rijnwater te verzoeten. Hiervan werd afgezien in de 70-er jaren door de slechte waterkwaliteit van het Rijnwater.

Niet alleen de veiligheid maar ook de waterhuishouding en verziltingsbestrijding zou door de Deltawerken aanzienlijk verbeteren. Zoetwaterbekkens en een betere doorspoeling van de Nieuwe Waterweg betekende een betere zoetwatervoorziening voor de landbouw. Met de bouw van de Haringvlietsluizen was er ook een ‘regelknop’ voor de afvoerverdeling tussen de Nieuwe Waterweg en het Haringvliet. Een minimum debiet van circa 1500 m3/s, afhankelijk van de Bovenrijn aanvoer, was het streven. Hiermee kon de oprukkende zouttong in de Nieuwe Waterweg enigszins worden beheerst.

Door protesten vanuit de natuur- en schaal-en schelpdiervisser is in 1976 besloten de Oosterschelde open te houden. Het compromis was een pijlerdam en compartimenteringswerken in het oostelijke deel van de Delta. Ook hier speelde op de achtergrond dat het doorspoelen van het Zeeuwse Meer met vervuild Rijnwater in het oorspronkelijke plan tot veel problemen zou leiden. Niet alleen wat betreft de waterkwaliteit, maar ook de hoeveelheid doorspoelwater zou aanzienlijk zijn om op de gewenste chloridegehalte te komen. Uiteindelijk is wel het Volkerak-Zoommeer ontstaan als zoetwaterbekken voor de landbouw. Tevens is dit de getijvrije doorvaart voor de scheepvaart tussen Antwerpen en de Rotterdamse Haven.

Op de website van het Watersnoodmuseum is uitgebreide beschrijving en documentatie te vinden over deze periode en het Deltaplan.



HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares