Wilhelmus- en Kruispolder

Wilhelmus- en Kruispolder
Omschrijving Wilhelmus- en Kruispolder
Overkoepelende context Dijkvakken Zeeland
Locatie Oost-Zeeuws-Vlaanderen
Coördinaten 51° 21' 58", 4° 3' 2"
Begindijkpaal dp 132
Einddijkpaal dp 176
Jaar 1997
Bekleding Betonzuil, Gekantelde blokken, Overige natuursteen
Specifieke constructie Havendam
Voorland Schor, Slik, Stroomgeul
Ruimtegebruik





file name
created in page
type
bibtex type
title
creator
date
hyperlink
booktitle
alt tag
chapter
organization
institution
address
location
journal
edition
publisher
howpublished
series
volume
number
crossref
description
subject Dijkvak, Dijk, Waterkering

Met de onderstaande vijf knoppen worden werkprocessen gecreëerd. Let op, iedere pagina moet een unieke naam hebben. Het advies is de drie puntjes te vervangen door een term die de lading dekt.

 

 

 

 


Documenten ecologie:
Documenten randvoorwaarden:



Het dijktraject Wilhelmus-, Kruispolder en Walsoorden ligt in Zeeuws-Vlaanderen ten oosten van Terneuzen, in het beheersgebied van het Waterschap Scheldestromen, tijdens de uitvoering in voormalig Waterschap De Drie Ambachten.

Overzicht vanaf het haventje van Walsoorden

Bijzonderheden

  • Om aan de bevolking daadkracht te tonen werden de eerste werken reeds in 1997 uitgevoerd. Om er zeker van te zijn dat de werkzaamheden werkelijk noodzakelijk waren zijn de dijkvakken met zorg uitgezocht. Dit is gebeurd op basis van de toen geldende regels, die als basis dienden voor de eerste scoop van het projectbureau. Er zijn vier trajecten uitgekozen om in 1997 uit te voeren.
  • Het grootste deel van het werk is in 1997 aangebracht. Het resterende deel, 30 % is in 1998 aangebracht.
  • Tijdens het ontwerp is gedimensioneerd met voorlopige randvoorwaarden, die later zijn aangepast. De nieuwe golfrandvoorwaarden waren zwaarder, zodat het ontwerp tijdens de uitvoering aanzienlijk is aangepast.
  • In dit dijkvak zijn blokken op hun kant toegepast. Omdat de spleetbreedte een belangrijke parameter is bij het ontwerp van een blokkenbekleding is hier de nodige aandacht aan besteed. De aanname van een spleetbreedte van 2 mm leek conservatief, maar had tot gevolg dat de bekleding bij zwaardere golfaanval niet toepasbaar was. Op een aantal locaties zijn onderzoeken gedaan naar de werkelijk aanwezige spleetbreedte.
  • In dit dijkvak is graniet herzet, ook gekanteld. Omdat de filterlaagdikte constant is gehouden, is een oppervlak verkregen waarbij de hoogteverschillen van de blokken zichtbaar zijn.
  • Er is een proefvak van hydroblocks aangelegd. Dit proefvak was gepland op een rechte dijkstrekking. Omdat hydroblocks in een bocht gemakkelijker zijn te plaatsen dan blokken op hun kant, is besloten om het proefvak in een bocht aan te leggen.
  • Een deel van de ondertafel is niet verbeterd. Indien blijkt dat deze bekleding toch niet goedgekeurd kan worden zal deze later alsnog worden overlaagd. Er wordt hiervoor een geavanceerde toetsing uitgevoerd in 1999: Geavanceerde toetsing van de Kruispolder GeoDelft en WL Delft
  • Bij dit dijkvak zijn zowel polygoonzuilen, hydroblocks en blokken op hun kant toegepast. Door Fugro zijn in opdracht van het projectbureau trekproeven verricht. De conclusie was dat de hydroblocks aanzienlijk minder snel uit de glooiing worden getrokken: Trekproeven Walsoorden
  • Om tot een betere inschatting te komen van de spleetbreedte van de spleten tussen blokken op hun kant zijn doorlatendheidsproeven uitgevoerd: Kort verslag toplaagdoorlatendheidsmetingen Walsoorden







Kerndocumenten





De View-Navigation (VN) pagina's.


De opbouw van deze context.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares