Zeegras Verstoringen

Zeegras Verstoringen
Context Zeegras Experimenten met zeegrasherstel in de Waddenzee
Type Condition
Decompositie type IOR



Voor het uiteindelijk bepalen van de meest geschikte uitzaailocaties moet ook nog rekening worden gehouden met potentieel verstorende activiteiten in het gebied. Zo vinden er verschillende vormen van visserij plaats, zoals bodemberoerende visserij, mosselzaadinvang, mechanische pierenstekerij en handmatige kokkelvisserij. De bodemberoerende visserij is niet in alle gebieden toegestaan. Naast visserij worden er ook schelpen gewonnen en vinden er verschillende vormen van recreatie plaats. De meeste vormen van recreatie zoals zeilen en sportvissen zullen geen effect hebben op de uitzaailocaties. Wel moet er rekening gehouden worden met de wadlooproutes. Deze lopen voornamelijk langs de kust en tussen de eilanden en het vaste land. Tot slot zijn er gebieden die niet betreden mogen worden (art. 20 gebieden) of gesloten zijn voor de visserij. Ook liggen er verschillende scheepswrakken en leidingen en kabels tussen de eilanden en het vaste land.

Figuur 1 geeft voor de geselecteerde locaties de voornaamste verstoringen.

Figuur 1: Mogelijk verstorende activiteiten in omgeving van drie potentiële uitzaailocaties (Erftemeijer and Van Katwijk 2010)
.

Overige verstoringen

Naast de eventuele verstoringen door activiteiten of de ligging van leidingen en wrakken zijn er nog een aantal aanvullende aspecten welke invloed kunnen hebben op de keuze van de uitzaailocaties. Op de eerste plaats is het belangrijk om risico’s te spreiden, m.n. met betrekking tot jaar-tot-jaarverschillen in macroalgenontwikkeling. Door bijvoorbeeld twee locaties vlak bij elkaar met een iets andere expositiehoek ten opzichte van wind en golven te kiezen, is de kans klein dat beide locaties in een slecht jaar overdekt raakt met indrijvende macroalgen. Als één van de locaties overdekt raakt en een groot deel van de zaadproductie kwijtraakt, dan kan deze plek weer vanuit de andere locatie geherkoloniseerd worden. Daarom is het ook belangrijk om deze locaties relatief dicht bij elkaar te kiezen. Op deze manier vergroot je de robuustheid van het aanplantgebied, je spreidt risico’s. Dit is belangrijk in dynamische systemen zoals de Waddenzee. Voorts kan de aanwezigheid van mosselbanken in de omgeving van het uitzaaigebied mogelijk zorgen voor een positieve feedback tussen het zeegras en bestaande (of aan te leggen) mosselbanken. De eventuele aanwezigheid van recente zeegraskolonisaties nabij de uitzaailocaties (meestal van geringe omvang) is daarbij een positieve factor, die de geschiktheid van deze locaties voor zeegrasgroei bevestigt. Bovendien kunnen dit soort kleine kolonisaties door de inzaaiproef worden versterkt. Wanneer er echter al een bestaand zeegrasveld ligt, is het niet zinvol om de uitzaailocatie daar te plaatsen. Tot slot zullen adviezen van gebiedsexperts voor een verfijnde, meer gedetailleerde gebiedskeuze worden gebruikt (incl. logistieke overwegingen, bereikbaarheid, mogelijkheden tot samenwerking gebiedsbeheerder). Gebiedsexperts kunnen mogelijk ook aangeven of er sprake kan zijn van risico’s i.v.m. begrazing door ganzen of bioturbatie (Erftemeijer and Van Katwijk 2010).




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Onderdeel van Zeegras Inzaaien groot zeegras in de Waddenzee
Instantie van
Betreft


De pagina's die linken naar deze pagina.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares