Zeegras Kiezen van de zaailocaties

Zeegras Kiezen van de zaailocaties
Context Zeegras Experimenten met zeegrasherstel in de Waddenzee
Decompositie type IOR

Activity



Voorlopige selectie zaailocaties

Figuur 1: Potentiële uitzaailocaties langs de Groninger kust bij gasstation (1) en Noordpolderzijl (2) (Erftemeijer and Van Katwijk 2010)
.


Erftemeijer and Van Katwijk (2010) noemen in het plan van aanpak drie locaties. Deze locaties zijn bepaald op grond van de selectiecriteria die besproken worden op de volgende pagina’s: Geschiktheid habitat, Kolonisatie, Verstoringen en Zaadretentie. Ook zijn de adviezen van enkele gebiedsexperts gevraagd.

Figuur 1, 2 en 3 laten een kaartje zijn van de potentiële locaties.

Figuur 2: Potentiële uitzaailocaties op Schiermonnikoog bij de veerboothaven (1) en de jachthaven (2) (Erftemeijer and Van Katwijk 2010)
.


Tijdens een expertoverleg is ook het Balgzand voorgesteld als kanshebbende locatie. Weliswaar komt deze locatie niet als een van de meest geschikte gebieden uit de analyse, omdat hier relatief minder (voor zeegras) geschikt habitat in de nabije omgeving beschikbaar is dan bij sommige andere gebieden. De retentie van zaden is in dit gebied echter een stuk gunstiger. Bovendien is dit een gebied dat van nature niet meer (of heel moeilijk) zaad kan ontvangen vanuit bestaande restpopulaties. Verder biedt het Balgzand logistieke voordelen (bereikbaarheid, eerdere ervaringen) en zijn er hier mogelijkheden om locaties met iets verschillende expositiehoek te kiezen.

Figuur 3: Potentiele uitzaailocaties op het Balgzand (Erftemeijer and Van Katwijk 2010)
.

Definitieve uitzaailocatie Groningen

Figuur 4: Uitzaailocaties aan de noordkust van Groningen in 2011 en 2012 (Van Duren et al 2013)
.


Uiteindelijk bleek de locatie bij het gasstation (figuur 4) meer geschikt om als zaailocatie te dienen dan de locatie bij Noordpolderzijl, omdat er bij het gasstation een gezonde populatie Z. noltii aanwezig is in de buurt van de kwelder in tegenstelling tot Noorpolderzijl, waar geen zeegras groeit. Ook het sediment bij de gekozen locatie bevat meer slib en lijkt daardoor beter dan die bij Noordpolderzijl.

Definitieve uitzaailocatie Schiemonnikoog

Figuur 5: Uitzaailocaties aan de zuidkant van Schiermonnikoog in 2011 en 2012(Van Duren et al 2013)
.


De locaties aan beide zijden van de jachthaven van Schiermonnikoog leken geschikt. Bij beide locaties is de afgelopen jaren ook zeegras voorgekomen. Natuurmonumenten die verantwoordelijk zijn voor het beheer van dit gebied, gaf de voorkeur aan de oostelijke locatie, omdat er plannen zijn om in de toekomst een verbinding te maken tussen de Westerplas en de Waddenzee. Deze plannen zouden in gevaar komen als er een substantiële zeegraspopulatie zou zijn aan de westkant. Sinds allebei de locaties geschikt zijn, is er gekozen aan de oostkant in te zaaien (figuur 5).

Definitieve uitzaailocatie Balgzand

Figuur 6: Uitzaailocaties Balgzand in 2011 en 2012 (Van Duren et al 2013)
.


Aan de dijk in Balgzand bevindt zich een kleine kwelder (figuur 6, paars gekleurd). Veldwaarnemingen in juni wezen uit dat de meest geschikte habitat zich net te noorden van deze kwelder zou bevinden. De kwelder is echter een belangrijke hoogwatervluchtplaats voor steltlopers. De lokale beheerders eisten een minimumafstand van 800 m tussen de zaaiplek en de kwelder zodat de overtijende vogels niet gestoord zouden worden. Vervolgens is het gebied aangegeven in groen uitgekozen om in 2011 zeegras uit te zaaien. De plek is vlak bij de dijk en de hoogte is ongeveer 0 NAP. In 2012 werd een behoorlijke hoeveelheid zeegras gevonden rond zaaiplek van 2011. Om het opkomende zeegras niet te vertrappen en wegens het gebrek aan een geschikte habitat op voldoende grote afstand van de kwelder, diende men in 2012 op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. In 2011 werd duidelijk dat in Balgzand de werkzaamheden alleen met laagwater uitgevoerd konden worden, wanneer de vogels niet op de kwelder rusten. Op basis van deze informatie gaf de lokale beheerder toestemming om de eerder gekozen favoriete locatie te gebruiken. Wegens de aanwezigheid van een kleine geul is deze locatie opgedeeld in twee nabijgelegen secties, waarbij de totale oppervlakte 1 ha is gebleven.




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.


Afhankelijk van.

Afhankelijk van Zeegras Geschiktheid habitat
Opmerkingen


Afhankelijk van.

Afhankelijk van Zeegras Verstoringen
Opmerkingen


Afhankelijk van.

Afhankelijk van Zeegras Kolonisatie
Opmerkingen


Afhankelijk van.

Afhankelijk van Zeegras Zaadretentie
Opmerkingen


Connectie.

Connectie type seq
Connecteert naar Zeegras Ontwikkelen en uitvoeren zaaimethode
Conditie
Opmerkingen


De pagina's die linken naar deze pagina.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares