Project BwLN: meerwaarde voor onderzoek: verschil tussen versies

k (Hans heeft de pagina Project BwLN, meerwaarde voor onderzoek hernoemd naar Project BwLN: meerwaarde voor onderzoek zonder een doorverwijzing achter te laten)
Regel 13: Regel 13:
 
|Paragraph subheading=Uitgevoerde activiteiten
 
|Paragraph subheading=Uitgevoerde activiteiten
 
|Paragraph collapsible=Nee
 
|Paragraph collapsible=Nee
  +
|Paragraph=De onderzoekgroep Building with Nature werd in 2010 opgericht als onderdeel van het Delta Academy Applied Research Centre. Op basis van de verleende subsidie voor het RAAK-PRO-project werd een lector aangesteld die de vorming van de onderzoekgroep Building with Nature heeft begeleid. Deze onderzoekgroep heeft relaties met de drie opleidingen van de Delta Academy door het inzetten van docent-onderzoekers uit elke opleiding. Binnen de Delta Academy is de onderzoekgroep voorzien van administratieve ondersteuning en huisvesting voor medewerkers en studenten. De onderzoekgroep heeft een netwerk van overheid, kennisinstituten en marktpartijen opgebouwd en hieruit zijn experts geselecteerd, die voor input van kennis in de onderzoekgroep hebben gezorgd en kwaliteit van resultaten hebben gewaarborgd. Tijdens haar bestaan heeft de onderzoekgroep samenwerking opgestart met andere academies binnen HZ (o.a. Scaldis en DIO)  en met HBO’s zoals Stenden, VHL en Hogeschool Rotterdam.
 
}}
 
}}
 
{{Paragraph
 
{{Paragraph
Regel 19: Regel 20:
 
|Paragraph subheading=Behaalde resultaten
 
|Paragraph subheading=Behaalde resultaten
 
|Paragraph collapsible=Nee
 
|Paragraph collapsible=Nee
  +
|Paragraph=De onderzoekgroep is in september 2010 opgestart met een parttime lector (0.4 FTE) en twee docent-onderzoekers (elk 0.6 FTE)
  +
Gedurende het project is de onderzoekgroep in het 4e semester uitgebreid naar totaal 4.4 FTE met vijf interne medewerkers (inclusief lector ICT) en drie externe medewerkers (2.2 FTE) tot zes FTE met tien medewerkers, waarvan drie op post-docniveau vanaf semester 7 (september 2013). Het aantal interne FTE’s is toegenomen tot vier. De onderzoekgroep omvat verschillende disciplines: ecologie, waterbouwkunde en morfologie. De meeste medewerkers hebben een pedagogische accreditatie. Internationale aansluiting is door prima beheersing van Engels gegarandeerd. Enkele medewerkers zijn native English speakers. Hiernaast zijn er specialisten opgeleid voor (begeleiden van) veldwerk en is er geïnvesteerd in eigen meet-apparatuur. Nagenoeg alle medewerkers zijn betrokken bij onderwijs via eigen cursussen en begeleiding van (internationale) studenten. Vanuit drie kennisinstituten wordt door experts aan de onderzoekgroep ondersteuning verleend voor kwaliteitsborging. Naast het RAAK-pro BWLN project zijn in 2013-2014 bij de onderzoekgroep verschillende aanvullende nieuwe projecten opgestart die continuering van kennis en massa garanderen.
  +
De onderzoekgroep heeft bijgedragen aan verschillende peer-reviewed publicaties en heeft bijgedragen aan internationale congressen in de vorm van posters en presentaties.
  +
 
}}
 
}}
 
{{Paragraph
 
{{Paragraph
Regel 25: Regel 30:
 
|Paragraph subheading=Verworven kennis en inzichten
 
|Paragraph subheading=Verworven kennis en inzichten
 
|Paragraph collapsible=Nee
 
|Paragraph collapsible=Nee
  +
|Paragraph=De onderzoekgroep heeft aanzienlijke expertise opgebouwd rond de ontwikkeling van intergetijdengebieden in relatie tot zandsuppleties en de aanleg van oesterriffen. Hiernaast zijn samenwerkingsvormen opgebouwd met projectpartners die het uitvoeren van onderzoek op hoog niveau koppelen aan onderwijsvormen via inzet van studenten in veldwerk en laboratoriumanalyses.
  +
De koppeling met expertisemanagement door middel van de DeltaExpertise-site levert meerwaarde, omdat hier kennis expliciet en toegankelijk wordt gemaakt. De groep wordt vanwege haar praktische kennis (en vaardigheden) meer en meer gevraagd door externe partijen voor advies en praktijkgericht onderzoek, ook in relatie tot aanpalende kennisdomeinen zoals getijdeherstel en natuurwaarde van harde substraten.
  +
  +
Belangrijke inzichten vanuit de opzet en uitvoering van dit project:
  +
*Kennis moet groeien in mensen. Het instandhouden van een langetermijnfocus op een onderzoekdomein is van belang, hierdoor kunnen mensen zich bekwamen als expert en is er tijd om extern ook een naam op te bouwen.
  +
*Niet alle docenten zijn onderzoekers. Tijdens het project is gebleken dat docenten niet zonder meer goed functioneren als docent-onderzoekers. Om dit te ondervangen is een flexibel en geïntegreerd  personeelsbeleid nodig in afstemming met de onderwijsgroepen.
  +
*Onderzoek heeft massa nodig. Door de onderzoekgroep uit te breiden is er een kans ontstaan om te ‘specialiseren’ binnen het domein. Hierdoor vinden docent-onderzoekers onderwerpen waar ze echt voor warmlopen en die goed aansluiten bij hun persoonlijke vaardigheden en kennis. Door massa (=meer mensen) ontstaat ook een situatie waarbij meer flexibel kan worden ingespeeld op de moeilijke planningen vanuit onderwijs en het getij en seizoenen in het veld.
  +
*Een onderzoekgroep is meer dan een lector met link naar docent-onderzoekers. Door de vorming van een onderzoekgroep met een eigen zelfstandige status en lijn naar academiemanagement, leiden tot een garantie dat onderzoek met kwaliteit en binnen randvoorwaarden kan worden uitgevoerd, waarbij de lector kan focussen op netwerk en inhoud en waarbij docent-onderzoekers ook daadwerkelijk beschikbaar zijn als medewerkers van de onderzoekgroep. Van groot belang is de steun die het management geeft aan de onderzoeklijn binnen de HZ en de academie.
  +
*Inbedding in een kennisnetwerk is onontbeerlijk. Door intensieve samenwerking met externe partners is de kwaliteit van onderzoek en van docent-onderzoekers verhoogd. Hierdoor is ook aansluiting met internationale netwerken versterkt. Door deze ‘kwaliteitsgarantie’ werd het voor nieuwe partijen makkelijker om inzet van de onderzoekgroep te realiseren.
  +
*De inzet van studenten in door externe partijen betaald. Praktijkgericht onderzoek moet nauwkeurig worden begeleid. Studenten mogen voor hun eigen bescherming niet op het kritieke pad van een project worden ingezet. Verwachtingsmanagement is noodzakelijk bij inzet van studenten. Het is gebleken dat de kwaliteit van HBO-studenten erg variabel is en dat hierdoor soms ook veel druk kan worden gelegd op de inzet van begeleiders om studieprojecten tot een goed einde te laten komen.
  +
 
}}
 
}}
 
{{Paragraph
 
{{Paragraph
Regel 31: Regel 47:
 
|Paragraph subheading=Veranderingen in het project
 
|Paragraph subheading=Veranderingen in het project
 
|Paragraph collapsible=Nee
 
|Paragraph collapsible=Nee
  +
|Paragraph=De midtermreview van het project heeft geleid tot reductie van de inzet van experts uit kennisinstituten bij de onderzoekgroep. Hierbij werd benadrukt dat de Hogeschool vooral zijn eigen kwaliteiten moet vergroten door middel van de RAAK-subsidie. Deze verschuiving van inzet is in de tweede fase van het project gerealiseerd. Tegelijkertijd is wel duidelijk geworden dat de inzet van kennisinstituten als kwaliteitsborgers en de inspanning om gezamenlijk op te trekken bij onderzoek in de Delta een van de succesfactoren is van dit project en de groei van de onderzoekgroep BWN.
  +
  +
Conclusie: Door middel van het RAAK-PRO project ''Building with Living Nature'' is een sterke onderzoekgroep gebouwd met uitstraling binnen en buiten HZ. De onderzoekgroep is gegroeid in kennis, bemensing en aantal projecten voorbij de doelstellingen geformuleerd in het BwLN-project. Zowel DA-ARC, DA als het Centre of Expertise Delta Technology profiteren van deze ontwikkeling en steunen verdere doorgroei. Aanpassingen die doorgevoerd zijn op basis van advies van reviewcommissie en de stuurgroep hebben tot de gewenste resultaten geleid.
  +
 
}}
 
}}
   

Versie van 6 okt 2014 om 14:47

Project BwLN: meerwaarde voor onderzoek
Context Project BwLN
Decompositie type IOR

Activity



Uitgevoerde activiteiten en behaalde resultaten

De onderzoekgroep Building with Nature werd in 2010 opgericht als onderdeel van het Delta Academy Applied Research Centre. Op basis van de verleende subsidie voor het RAAK-PRO-project werd een lector aangesteld die de vorming van de onderzoekgroep Building with Nature heeft geleid. Deze onderzoekgroep heeft relaties met de drie opleidingen van de Delta Academy door het inzetten van docent-onderzoekers uit elke opleiding. De onderzoekgroep omvat verschillende disciplines: ecologie, waterbouwkunde en morfologie. Nagenoeg alle medewerkers zijn betrokken bij onderwijs via eigen cursussen en begeleiding van (internationale) studenten. De meeste medewerkers hebben een pedagogische accreditatie.


De onderzoekgroep is in september 2010 begonnen met een parttime lector (0.4 FTE) en twee docent-onderzoekers (elk 0.4 FTE) Gedurende het project is de onderzoekgroep in het 4e semester uitgebreid naar totaal 4.4 FTE met vijf interne medewerkers (inclusief lector ICT) en drie externe medewerkers (2.2 FTE) tot zes FTE met tien medewerkers, waarvan drie op post-docniveau vanaf semester 7 (september 2013). Het aantal interne FTE’s is toegenomen tot vier.

Internationale aansluiting is door prima beheersing van Engels gegarandeerd (een onderzoeker is een native English speaker). Hiernaast zijn er specialisten opgeleid voor (begeleiden van) veldwerk en is er geïnvesteerd in eigen meetapparatuur, waarmee in het vervolg meer zelfstandig onderzoek kan worden uitgevoerd. Vanuit drie kennisinstituten wordt door experts aan de onderzoekgroep ondersteuning verleend voor kwaliteitsborging. Naast het RAAK-pro BWLN-project zijn in 2013-2014 bij de onderzoekgroep verschillende aanvullende nieuwe projecten opgestart die continuering van kennis en massa garanderen. De onderzoekgroep heeft bijgedragen aan verschillende peer-reviewed-publicaties en heeft bijgedragen aan internationale congressen in de vorm van posters en presentaties (zie de lijst bij het onderdeel Kennisontwikkeling.

De onderzoekgroep heeft zich aangesloten bij een gerenommeerd netwerk van overheid, kennisinstituten en marktpartijen en hieruit zijn experts geselecteerd, die voor input van kennis in de onderzoekgroep hebben gezorgd en kwaliteit van resultaten hebben gewaarborgd. De onderzoekgroep heeft samenwerking opgestart met andere academies binnen HZ (o.a. Scaldis en DIO) en met HBO’s zoals Stenden, van Hall Larenstein en Hogeschool Rotterdam.

De onderzoekgroep heeft expertise opgebouwd rond de ontwikkeling van intergetijdengebieden in relatie tot zandsuppleties en de aanleg van oesterriffen. Hiernaast zijn samenwerkingsvormen opgebouwd met projectpartners die het uitvoeren van onderzoek koppelen aan onderwijsvormen via inzet van studenten in veldwerk en laboratoriumanalyses. De koppeling met expertisemanagement door middel van de DeltaExpertise-site levert meerwaarde, omdat hier kennis expliciet en toegankelijk wordt gemaakt. De groep wordt vanwege haar praktische kennis (en vaardigheden) meer en meer gevraagd door externe partijen voor advies en praktijkgericht onderzoek, ook in relatie tot aanpalende kennisdomeinen zoals getijdeherstel en natuurwaarde van harde substraten (zie RAAK-PRO-project Building for Nature (BfN).

Veranderingen in het project

De midtermreview van het project heeft geleid tot reductie van de inzet van experts uit kennisinstituten bij de onderzoekgroep door zelf experts aan te trekken met voldoende inhoudelijke expertise en onderzoeksvaardigheden. Hierbij werd benadrukt dat de onderzoeksgroep vooral zijn eigen kwaliteiten moet vergroten door middel van de RAAK-subsidie. Deze verschuiving van inzet is in de tweede fase van het project gerealiseerd. Tegelijkertijd is wel duidelijk geworden dat de inzet van kennisinstituten als kwaliteitsborgers en de inspanning om gezamenlijk op te trekken bij onderzoek in de Delta een van de succesfactoren is van dit project en de groei van de onderzoekgroep BWN. Aanpassingen die doorgevoerd zijn op basis van advies van reviewcommissie en de stuurgroep hebben tot de gewenste resultaten geleid.

Conclusie: Door middel van het RAAK-PRO project Building with Living Nature is een sterke onderzoekgroep gebouwd met uitstraling binnen en buiten HZ. De onderzoekgroep is gegroeid in kennis, bemensing en aantal projecten voorbij de doelstellingen geformuleerd in het BwLN-project. Zowel DA-ARC, DA als het Centre of Expertise Delta Technology profiteren van deze ontwikkeling en steunen verdere groei.




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Produceert
Consumeeert
Onderdeel van
Instantie van
Betreft


De pagina's die linken naar deze pagina.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares