Project BwLN: kennisontwikkeling: verschil tussen versies

Regel 87: Regel 87:
 
|Paragraph=======Werkpakket 1======
 
|Paragraph=======Werkpakket 1======
 
In plaats van het opzetten van een database voor BwLN, zoals dat aanvankelijk gepland was, is de kennis verzameld en geanalyseerd middels een literatuurstudie. De kennis uit deze literatuurstudie is beschikbaar gesteld op de DeltaExpertise-site van [[Building with Nature VN| Building with Nature]]: op deze website staan niet alleen de ''concept maps'' waarin de kennis over interveniëren met BwLN-principes wordt weergegeven; voor elke node waaruit de concept maps zijn opgebouwd, is een webpagina aangemaakt die bijbehorende concepten en onderdelen van de literatuurstudie (kennis, rapporten / papers, verwijzingen naar websites, etc.) presenteert. Met deze concept maps is een driedimensionale structuur gecreëerd waarbinnen BwLN-kennis en -expertise met elkaar wordt verbonden en gewaarborgd.
 
In plaats van het opzetten van een database voor BwLN, zoals dat aanvankelijk gepland was, is de kennis verzameld en geanalyseerd middels een literatuurstudie. De kennis uit deze literatuurstudie is beschikbaar gesteld op de DeltaExpertise-site van [[Building with Nature VN| Building with Nature]]: op deze website staan niet alleen de ''concept maps'' waarin de kennis over interveniëren met BwLN-principes wordt weergegeven; voor elke node waaruit de concept maps zijn opgebouwd, is een webpagina aangemaakt die bijbehorende concepten en onderdelen van de literatuurstudie (kennis, rapporten / papers, verwijzingen naar websites, etc.) presenteert. Met deze concept maps is een driedimensionale structuur gecreëerd waarbinnen BwLN-kennis en -expertise met elkaar wordt verbonden en gewaarborgd.
  +
  +
'''Publicaties'''
  +
* Inzicht in de werking en de voordelen van het concept BwLN: Rapport dat gereed is voor review.
  +
* Inzicht in de wijze waarop stuurvariabelen voor ontwerp, aanleg en onderhoud voor BwLN oplossingen kunnen worden geïdentificeerd. Dit is een kruisbestuiving tussen verschillende biologische en ecotechnologische disciplines: inzichten uit Conservation / Restoration Biology worden ingezet voor het creëren van handvatten voor BwLN oplossingen. Deze input is ten dele gegeneerd door studenten en moet nog worden ge-upgrade en verwerkt tot een rapport inclusief opname in de DeltaExpertise-site.
  +
* Inzicht in de randvoorwaarden voor de keuze van ecosystemen voor BwLN oplossingen: Artikel Ecosystems for flood mitigation: physical restriction and engineering challenges. Concept artikel gereed. Onderzoeker C. Pesch is co-auteur.
  +
* Artikel {{External link|resource=Building with Nature:In search of resilient storm surge protection strategies|name= Building with Nature: in search of resilient storm surge protection strategies (Slobbe ''et al.'', 2013)}}. Lector M.B. de Vries is co-auteur.
  +
* Artikel {{External link|resource=Pole and pontoon hulas: ecological engineering in the port of Rotterdam|name=Pole and pontoon hulas: An effective way of ecological engineering to increase productivity and biodiversity in the hard-substrate environment of the port of Rotterdam (Paalvast ''et al''., 2012). Lector M.B. de Vries is co-auteur.
   
 
======Werkpakket 2======
 
======Werkpakket 2======

Versie van 20 okt 2014 om 14:56

Project BwLN: kennisontwikkeling
Context Project BwLN
Decompositie type IOR

Activity



De nadruk lag in dit onderzoeksproject vooral op versterking van praktijkgerichte Building with Living Nature-kennisbasis voor daadwerkelijke toepassing door professionals, voortbouwend op praktijkproeven. Dit project realiseerde aanvullende kennis en samenhang gericht op toepassing door professionals in het Delta systeem. De centrale onderzoeksvraag was: Hoe kan de kennis van ‘Building with Living Nature’ toepasbaar worden gemaakt voor de professional? Deze onderzoeksvraag is nader gespecificeerd in vier deelvragen:

  1. Welke ‘Building with Living Nature’ concepten zijn beschikbaar in relatie tot handhaving van waterveiligheid en versterking van andere functies, wat is hun onderbouwing, wat ontbreekt daarin voor toepassing in de werkpraktijk? Welk aanvullend onderzoek is nodig om hierin te voorzien? Dit is uitgewerkt in Werkpakket 1: Concepten;
  2. Welke eisen en wensen stellen professionals (uitvoerders, beheerders, ontwikkelaars) aan waterbouwkundige oplossingen en hoe kunnen deze worden omgevormd tot een bruikbaar toetsingskader voor analyse van Building with Living Nature concepten, plannen en bestekken? Hoe kan vanuit het toetsingskader een aanbestedingskader worden opgesteld? Dit is uitgewerkt in Werkpakket 2: Toetsingskader;
  3. Welke praktijkproeven van toepassing van Building with Living Nature zijn bekend, wat is hun onderbouwing, wat ontbreekt daarin voor toepassing in de werkpraktijk? Welke aanvullende gegevens zijn nodig om de praktijkproeven op te waarderen tot standaard toepasbare methoden en technieken? Dit is vooral uitgewerkt in Werkpakket 3: Praktijkproeven;
  4. Hoe kan de kennis en ervaring over de concepten, de praktijkproeven, het toetsingskader en het aanbestedingskader ontsloten worden, beschikbaar gemaakt worden en gebruikt worden door (toekomstige) professionals. Wat is hiervoor een bruikbaar instrumentarium (‘toolbox’) en hoe gaan professionals deze gebruiken? Dit is uitgewerkt in Werkpakket 4: Kennismanagement.

In de onderstaande figuur is de structuur van dit onderzoeksproject en de relatie tussen de werkpaketten schematisch weergegeven.

Structuur van het project met de relatie tussen de werkpaketten




{{Paragraph |Paragraph number=2 |Paragraph language=Dutch |Paragraph subheading=Behaalde resultaten |Paragraph collapsible=Nee |Paragraph=======Werkpakket 1====== In plaats van het opzetten van een database voor BwLN, zoals dat aanvankelijk gepland was, is de kennis verzameld en geanalyseerd middels een literatuurstudie. De kennis uit deze literatuurstudie is beschikbaar gesteld op de DeltaExpertise-site van Building with Nature: op deze website staan niet alleen de concept maps waarin de kennis over interveniëren met BwLN-principes wordt weergegeven; voor elke node waaruit de concept maps zijn opgebouwd, is een webpagina aangemaakt die bijbehorende concepten en onderdelen van de literatuurstudie (kennis, rapporten / papers, verwijzingen naar websites, etc.) presenteert. Met deze concept maps is een driedimensionale structuur gecreëerd waarbinnen BwLN-kennis en -expertise met elkaar wordt verbonden en gewaarborgd.

Publicaties

  • Inzicht in de werking en de voordelen van het concept BwLN: Rapport dat gereed is voor review.
  • Inzicht in de wijze waarop stuurvariabelen voor ontwerp, aanleg en onderhoud voor BwLN oplossingen kunnen worden geïdentificeerd. Dit is een kruisbestuiving tussen verschillende biologische en ecotechnologische disciplines: inzichten uit Conservation / Restoration Biology worden ingezet voor het creëren van handvatten voor BwLN oplossingen. Deze input is ten dele gegeneerd door studenten en moet nog worden ge-upgrade en verwerkt tot een rapport inclusief opname in de DeltaExpertise-site.
  • Inzicht in de randvoorwaarden voor de keuze van ecosystemen voor BwLN oplossingen: Artikel Ecosystems for flood mitigation: physical restriction and engineering challenges. Concept artikel gereed. Onderzoeker C. Pesch is co-auteur.
  • Artikel [ Building with Nature: in search of resilient storm surge protection strategies (Slobbe et al., 2013)]. Lector M.B. de Vries is co-auteur.
  • Artikel [http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925857412001206 Pole and pontoon hulas: An effective way of ecological engineering to increase productivity and biodiversity in the hard-substrate environment of the port of Rotterdam (Paalvast et al., 2012). Lector M.B. de Vries is co-auteur.
Werkpakket 2

Het onderdeel toetsen en ontwerpen heeft de onderstaande producten opgeleverd:

  • Er is een toetsmethode ontwikkeld die gebruikt kan worden bij het toetsen van dijken met ecologische concepten. Deze methode is opgenomen in de DeltaExpertise-site: Toetsen dijken_met ecologische concepten.
  • De casus van de golfremmende dijk Noordwaard vormt een praktische uitwerking van deze toetsmethode en is op de DeltaExpertise-site inzichtelijk gemaakt: Toetsen Noordwaard
  • Voor wat betreft het ontwerpen van dijken met een ecologische component is het ontwerpen van een kleidijk geanalyseerd en uitgewerkt in de DeltaExpertise-site: Ontwerpen van een kleidijk.
  • De casus van de Groene Dollarddijk vormt een praktische uitwerking van deze ontwerpmethode en is op de DeltaExpertise-site inzichtelijk gemaakt: Ontwerpen van de Groene Dollarddijk.

Voor het deel van vergunnen zijn de onderstaande projecten geanalyseerd:

De analyse van het Oesterdamproject is treffend samengevat door een medewerker van het Oesterdamproject: het eindproduct is meer dan een projectarchief, maar dan zonder de financiële administratie. Het is een archief met een structuur, die zowel de chronologie als ook de thematische aspecten ordent. Omdat het een beschrijving geeft van de activiteiten aangevuld met ‘geleerde lessen’ denken we dat zowel de professionele wereld als studenten van het project kunnen leren. Rijkswaterstaat heeft belangstelling getoond voor deze methode van vastleggen vanuit haar project Kennismanagement.

Werkpakket 3

The main results from the WP3 are the reports from the researchers and students, the scientific publications and the participation in conferences or workshops. In the same way the integration of the knowledge in guest lectures or in courses are some of the other results. Within work package 3 some results are highlighted in the following list:

  • The interaction between oyster reefs, waves and currents in the intertidal areas using delft3d modeling software: Oyster reefs in intertidal areas.
  • Mini sand nourishment measurements integrated in Oesterdam monitoring program: Oesterdam - T0 - mini sand nourishments.
  • The interaction between sediment and benthos organisms in the Oosterschelde: Benthos in het nauw - Verkenning naar de effecten van dagzoming op het benthos in de kom van de Oosterschelde
  • The effects of sand hunger and ecosystem engineering in the tidal flats of the Oosterschelde basin: Evaluation of the effects over time of an ecosystem engineer (Crassostrea gigas)
  • A comparison study between transects crossing oyster reefs and transects on the bare sediment of tidal flats of the Oosterschelde: The effects of ecosystem engineer ( Crassostrea gigas) in the tidal flats of the Oosterschelde basin.
  • The interaction between Crassostrea gigas and the tidal flat morphology: Effects of the ecosystem engineer Crassostrea gigas on tidal flat morphology and Ecosystem engineers: The Crassostreas gigas on the intertidal environment of The Oosterschelde Basin
  • Poster presentation for the Visserij dag 2012: Oysters Enhance your Safety! (EN) And Oesters zorgen voor onze veiligheid! (NL)
  • Poster presentation for EGU 2014: Effects of natural oyster reefs (Crassostrea gigas) on the sediment balance of the Oosterschelde tidal flats
  • Poster presentation for Littoral 2014: Locating suitable areas for the use of oyster reefs (Crassostrea gigas) in erosion control in the Eastern Scheldt
  • Poster presentation for Deltas in Times of Climate Change II (2014): Oyster reefs (Crassostrea gigas) stabilize eroding tidal flats under their footprint
  • Scientific publication on Estuaries and Coasts( a journal of the Estuarine research Federation): The Ecosystem Engineer Crassostrea gigas Affects Tidal Flat Morphology Beyond the Boundary of Their Reef Structures

The following list also presents reports and products where work package 3 was also involved. (include link to the students projects and reports)

Werkpakket 4

Gedurende het BwLN project is een Expertise Management Methode (EMM) ontwikkeld die niet alleen toepasbaaar is op water-gerealteerde onderwerpen. EMM is een generiek toepasbare methode die nu zowel binnen als buiten de HZ binnen uiteenlopende domeinen wordt gebruikt. Een EMM introductie is te vinden in deze site.

Binnen de HZ worden nu meer dan 30 docent-onderzoekers getrained in deze methode. Er is sprake van een olievlekwerking, want ook andere kennisinstituten passen de methode toe (bijvoorbeeld RWS en Deltares) of zijn in overleg met ons om krachten te bundelen (bijvoorbeeld Ecoshape).]


De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Produceert
Consumeeert
Onderdeel van Project BwLN
Instantie van
Betreft


De pagina's die linken naar deze pagina.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares