Verkenningen uitvoeren in kader Bloedkoralen van de Oosterschelde: verschil tussen versies

 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Activity
 
{{Activity
  +
|Context=Oesterdam veiligheidsbuffer,
 
|Intentional Element decomposition type=IOR
 
|Intentional Element decomposition type=IOR
 
}}
 
}}
Regel 5: Regel 6:
 
{{Beeldmateriaal show}}
 
{{Beeldmateriaal show}}
 
{{Heading
 
{{Heading
|Heading nl=Aanleiding voor flits project
+
|Heading nl=Verkenningen Bloedkoralen Oosterschelde
 
}}
 
}}
 
{{Paragraph
 
{{Paragraph
 
|Paragraph number=1
 
|Paragraph number=1
 
|Paragraph language=Dutch
 
|Paragraph language=Dutch
|Paragraph=In het voorwoord van het boek ‘ bloedkoralen van de Oosterschelde’ schetst Bert Kortsmit, dat hij als nieuwe projectmanager van het project Zeeweringenhet boek en de nieuwe ontwerpen ziet als een impuls voor de nieuwe dijken die tot 2015 nog gerealiseerd moeten worden langs de Oosterschelde.
+
|Paragraph subheading=Aanleiding voor flitsproject
  +
|Paragraph=In het voorwoord van het boek ''Bloedkoralen van de Oosterschelde'' schetst Bert Kortsmit, dat hij als nieuwe projectmanager van het project Zeeweringen het boek en de nieuwe ontwerpen ziet als een impuls voor de nieuwe dijken die tot 2015 nog gerealiseerd moeten worden langs de Oosterschelde.
 
Het is zijn hartenwens dat de nieuwe dijken, die getuigen van kennis en creativiteit en tegen een stootje kunnen, straks een snoer van bloedkoralen om de Oosterschelde vormen.
 
Het is zijn hartenwens dat de nieuwe dijken, die getuigen van kennis en creativiteit en tegen een stootje kunnen, straks een snoer van bloedkoralen om de Oosterschelde vormen.
 
}}
 
}}
Regel 17: Regel 19:
 
|Paragraph language=Dutch
 
|Paragraph language=Dutch
 
|Paragraph subheading=Drie opdrachten
 
|Paragraph subheading=Drie opdrachten
|Paragraph=Eind 2009 hebben Rijkswaterstaat; projectbureau Zeeweringende Provincie Zeeland;  Het programma bureau Zuidwestelijke Delta het initiatief genomen een drietal bureaus opdracht te geven om voor een drietal plekken langs de Oosterschelde een plan te ontwerpen waarbij niet op een traditionele manier versterkt wordt. In plaats van ‘harde oplossingen’ wordt vooral gezocht naar oplossingen die passen bij een ‘waterkerend landschap’, waar meerdere functies gecombineerd worden.  
+
|Paragraph=Eind 2009 hebben Rijkswaterstaat, Projectbureau Zeeweringen, de Provincie Zeeland en het programmabureau Zuidwestelijke Delta het initiatief genomen een drietal bureaus opdracht te geven om voor een drie verschillende plekken langs de Oosterschelde een plan te ontwerpen waarbij niet op een traditionele manier versterkt wordt. In plaats van 'harde oplossingen' wordt vooral gezocht naar oplossingen die passen bij een ‘waterkerend landschap’, waar meerdere functies gecombineerd worden.  
De 3 bureaus hebben met een werkgroep hun plannen uitgewerkt en vormgegeven. In het Watersnoodmuseum zijn alle projecten zijn door veel vertegenwoordigers van belangenpartijen in en om de Oosterschelde bediscussieerd. Hierdoor ontstond draagvlak voor de nieuwe initiatieven.
+
De drie bureaus hebben met een werkgroep hun plannen uitgewerkt en vormgegeven. In het Watersnoodmuseum zijn alle projecten door veel vertegenwoordigers van belangenpartijen in en om de Oosterschelde bediscussieerd. Hierdoor ontstond draagvlak voor de nieuwe initiatieven.
 
}}
 
}}
 
{{Paragraph
 
{{Paragraph
Regel 24: Regel 26:
 
|Paragraph language=Dutch
 
|Paragraph language=Dutch
 
|Paragraph subheading=Presentaties
 
|Paragraph subheading=Presentaties
|Paragraph=De presentaties zijn gegeven op 18 en 19 maart 2010 in het CBK gebouw te Middelburg . Om de resultaten van de ontwerpverkenningen onder de aandacht van het grote publiek te brengen is van 27 april tot en met 21 mei 2010 een tentoonstelling gehouden in het CBK.  
+
|Paragraph=De presentaties zijn gegeven op 18 en 19 maart 2010 in het CBK-gebouw te Middelburg. Om de resultaten van de ontwerpverkenningen onder de aandacht van het grote publiek te brengen is van 27 april tot en met 21 mei 2010 een tentoonstelling gehouden in het CBK.  
 
De drie plannen zijn:
 
De drie plannen zijn:
*Het ontwerp voor het project Plompe Toren, dat is bedoeld als een impuls voor cultuurhistorie en recreatie ( Rietveld Landscape)   
+
*Het ontwerp voor het project Plompe Toren, dat is bedoeld als een impuls voor cultuurhistorie en recreatie (Rietveld Landscape)   
*Het project initiatief zandbuffer/klimaatbuffer Oesterdam, dat is gericht op bestrijding van 25 jaar erosie door zandhonger in de Oosterschelde; behoud van natuur en een uitstel van de dijkversterking Oesterdam (Paul van Beek Landschappen BNT).
+
*Het project initiatief zandbuffer/klimaatbuffer Oesterdam, dat is gericht op bestrijding van 25 jaar erosie door zandhonger in de Oosterschelde: behoud van natuur en een uitstel van de dijkversterking Oesterdam (Paul van Beek Landschappen BNT).
*Het project dat zich richt op de bekleding van dijken met meervoudige betekenissen voor mensen, zoals bootsteigers en vakantiehuisjes en het creëren van duikplekken ( Studio Makkink&Bey).
+
*Het project dat zich richt op de bekleding van dijken met meervoudige betekenissen voor mensen, zoals bootsteigers en vakantiehuisjes en het creëren van duikplekken (Studio Makkink&Bey).
 
}}
 
}}
 
{{Paragraph
 
{{Paragraph
Regel 34: Regel 36:
 
|Paragraph language=Dutch
 
|Paragraph language=Dutch
 
|Paragraph subheading=Buffer voor de Oesterdam
 
|Paragraph subheading=Buffer voor de Oesterdam
|Paragraph=Van de initiatieven om te komen van een dijk tot een waterkerend landschap is de klimaatbuffer voor de Oesterdam het meest concreet gebleken, mede omdat Natuurmonumenten beschikte over subsidiegelden om klimaatbuffers aan te leggen in haar beheer gebied. Dat het geld hiervoor ingezet zou worden bleek pas later in 2010.
+
|Paragraph=Van de initiatieven om te komen van een dijk tot een waterkerend landschap is de klimaatbuffer voor de Oesterdam het meest concreet gebleken, mede omdat de vereniging Natuurmonumenten in principe beschikte over subsidiegelden om klimaatbuffers aan te leggen in haar beheersgebied. Dat het geld hiervoor ingezet kon worden bleek pas later in 2010.
Mindert de Vries en Mark Schepers van Natuurmonumenten hebben hierbij een rol gespeeld omdat ‘building with Nature’ (onder andere met zand), nieuwe kansen kreeg na 2008.  
+
Mindert de Vries van Deltares en Mark Schepers van Natuurmonumenten hebben hierbij een rol gespeeld omdat ‘Building with Nature’ (onder andere met zand), nieuwe kansen kreeg na 2008.  
Betrokken medewerkers van de diverse organisaties zijn:
+
 
Jandirk Hoekstra ( Werkplaats Zuidwestelijke Delta) ; Tjeerd Blauw (Provincie Zeeland) ; Bert Kortsmit ( Projectbureau Zeeweringen); Ad beaufort en Bas van Liere ( Waterschap Scheldestromen); Leo Adriaanse ( RWS Zeeland); Loes de Jong ( Programma bureau Zuidwestelijke Delta)
+
Betrokken medewerkers van de deelnemende organisaties waren:
  +
Jandirk Hoekstra ( Werkplaats Zuidwestelijke Delta), Tjeerd Blauw (Provincie Zeeland), Bert Kortsmit (Projectbureau Zeeweringen), Ad beaufort en Bas van Liere (Waterschap Scheldestromen), Leo Adriaanse (RWS Zeeland), Loes de Jong (Programmabureau Zuidwestelijke Delta).
 
}}
 
}}
   
 
{{VN query}}
 
{{VN query}}
{{Activity links}}
+
{{Activity links
{{Contributes
+
|Produces=Presentaties verkenningen: bloedkoralen van de Oosterschelde
|Element link=Presentaties verkenningen: bloedkoralen van de Oosterschelde
+
|Part of=Voorfase van project Veiligheidsbuffer Oesterdam,
|Element contribution value=++
 
 
}}
 
}}
 
{{Intentional Element query}}
 
{{Intentional Element query}}

Huidige versie van 27 okt 2015 om 12:19

Verkenningen uitvoeren in kader Bloedkoralen van de Oosterschelde
Context Oesterdam veiligheidsbuffer
Decompositie type IOR

Activity



Aanleiding voor flitsproject

In het voorwoord van het boek Bloedkoralen van de Oosterschelde schetst Bert Kortsmit, dat hij als nieuwe projectmanager van het project Zeeweringen het boek en de nieuwe ontwerpen ziet als een impuls voor de nieuwe dijken die tot 2015 nog gerealiseerd moeten worden langs de Oosterschelde. Het is zijn hartenwens dat de nieuwe dijken, die getuigen van kennis en creativiteit en tegen een stootje kunnen, straks een snoer van bloedkoralen om de Oosterschelde vormen.

Drie opdrachten

Eind 2009 hebben Rijkswaterstaat, Projectbureau Zeeweringen, de Provincie Zeeland en het programmabureau Zuidwestelijke Delta het initiatief genomen een drietal bureaus opdracht te geven om voor een drie verschillende plekken langs de Oosterschelde een plan te ontwerpen waarbij niet op een traditionele manier versterkt wordt. In plaats van 'harde oplossingen' wordt vooral gezocht naar oplossingen die passen bij een ‘waterkerend landschap’, waar meerdere functies gecombineerd worden. De drie bureaus hebben met een werkgroep hun plannen uitgewerkt en vormgegeven. In het Watersnoodmuseum zijn alle projecten door veel vertegenwoordigers van belangenpartijen in en om de Oosterschelde bediscussieerd. Hierdoor ontstond draagvlak voor de nieuwe initiatieven.

Presentaties

De presentaties zijn gegeven op 18 en 19 maart 2010 in het CBK-gebouw te Middelburg. Om de resultaten van de ontwerpverkenningen onder de aandacht van het grote publiek te brengen is van 27 april tot en met 21 mei 2010 een tentoonstelling gehouden in het CBK. De drie plannen zijn:

  • Het ontwerp voor het project Plompe Toren, dat is bedoeld als een impuls voor cultuurhistorie en recreatie (Rietveld Landscape)
  • Het project initiatief zandbuffer/klimaatbuffer Oesterdam, dat is gericht op bestrijding van 25 jaar erosie door zandhonger in de Oosterschelde: behoud van natuur en een uitstel van de dijkversterking Oesterdam (Paul van Beek Landschappen BNT).
  • Het project dat zich richt op de bekleding van dijken met meervoudige betekenissen voor mensen, zoals bootsteigers en vakantiehuisjes en het creëren van duikplekken (Studio Makkink&Bey).

Buffer voor de Oesterdam

Van de initiatieven om te komen van een dijk tot een waterkerend landschap is de klimaatbuffer voor de Oesterdam het meest concreet gebleken, mede omdat de vereniging Natuurmonumenten in principe beschikte over subsidiegelden om klimaatbuffers aan te leggen in haar beheersgebied. Dat het geld hiervoor ingezet kon worden bleek pas later in 2010. Mindert de Vries van Deltares en Mark Schepers van Natuurmonumenten hebben hierbij een rol gespeeld omdat ‘Building with Nature’ (onder andere met zand), nieuwe kansen kreeg na 2008.

Betrokken medewerkers van de deelnemende organisaties waren: Jandirk Hoekstra ( Werkplaats Zuidwestelijke Delta), Tjeerd Blauw (Provincie Zeeland), Bert Kortsmit (Projectbureau Zeeweringen), Ad beaufort en Bas van Liere (Waterschap Scheldestromen), Leo Adriaanse (RWS Zeeland), Loes de Jong (Programmabureau Zuidwestelijke Delta).





De links naar andere pagina's.


De pagina's die linken naar deze pagina.

Dit element heeft geen subelementen. Naar dit element wordt niet geconnecteerd.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares