Krabbendijke transportroute: verschil tussen versies

 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 10: Regel 10:
 
|Paragraph number=1
 
|Paragraph number=1
 
|Paragraph language=Dutch
 
|Paragraph language=Dutch
|Paragraph=De transportroute werd vastgesteld nadat meerdere opties in kaart gebracht waren. Met tellussen werd vastgesteld dat twee mogelijke routes veel gebruikt werden door scholieren van en naar Goes. Vanwege de veiligheid vielen deze routes af. In samenspraak met de dorpsraad Oostdijk en gemeente Reimerswaal werd als alternatief gekozen voor een route via een deels particuliere, onverharde weg binnendijks tussen Yerseke en Roelshoek. De particuliere eigenaar van de weg wilde meewerken, mits het projectbureau de weg verbeterde en de dammen die toegang geven tot het landbouwperceel zou asfalteren. Het waterschap sprak vervolgens met de eigenaar af om ook de weg zelf te asfalteren in ruil voor de verwerving van een strook grond langs de Olzendedijk en de Koksedijk waar een fietspad gemaakt zou worden.
+
|Paragraph=Voor het vaststellen van de transportroutes onderzocht projectbureau Zeeweringen vooraf een aantal opties. Met behulp van tellussen stelde Zeeweringen vast dat een aantal routes niet geschikt was vanwege veelvuldig gebruik door fietsende scholieren. Dat zou leiden tot onveilige situaties. In samenspraak met de dorpsraad van Oostdijk en de gemeente Reimerswaal koos het projectbureau een route, die deels over een particuliere, onverharde weg liep. De eigenaar van de weg wilde zijn weg hiervoor beschikbaar stellen als projectbureau Zeeweringen de weg zou verbeteren en de dammen die toegang geven tot zijn landbouwperceel zou asfalteren. Waterschap Scheldestromen sprak vervolgens met de eigenaar af om de weg zelf te asfalteren in ruil voor een strook grond langs twee dijken waar een fietspad gemaakt zou worden.
  +
Projectbureau Zeeweringen gebruikte een smalle dijk naar het strand als transportroute en zette deze daarom af voor fietsers en wandelaars. Ondanks de afzettingen bleven die echter gebruik maken van de weg en dat leidde tot onveilige situaties. Zeeweringen loste dit op door het aanleggen van een tijdelijk wandel- en fietspad en een tijdelijke dijkovergang.
 
}}
 
}}
 
{{Paragraph
 
{{Paragraph
 
|Paragraph number=2
 
|Paragraph number=2
 
|Paragraph language=Dutch
 
|Paragraph language=Dutch
  +
|Paragraph={{Nocite|resource=File:Transportroute Karelpolder.pdf|name=transportroute}}
 
}}
 
}}
   
 
{{VN query}}
 
{{VN query}}

Huidige versie van 5 apr 2016 om 14:17

Krabbendijke transportroute
Dijkvak Krabbendijke
OM werkproces stap e) Transportroutes

Activity IOR



Voor het vaststellen van de transportroutes onderzocht projectbureau Zeeweringen vooraf een aantal opties. Met behulp van tellussen stelde Zeeweringen vast dat een aantal routes niet geschikt was vanwege veelvuldig gebruik door fietsende scholieren. Dat zou leiden tot onveilige situaties. In samenspraak met de dorpsraad van Oostdijk en de gemeente Reimerswaal koos het projectbureau een route, die deels over een particuliere, onverharde weg liep. De eigenaar van de weg wilde zijn weg hiervoor beschikbaar stellen als projectbureau Zeeweringen de weg zou verbeteren en de dammen die toegang geven tot zijn landbouwperceel zou asfalteren. Waterschap Scheldestromen sprak vervolgens met de eigenaar af om de weg zelf te asfalteren in ruil voor een strook grond langs twee dijken waar een fietspad gemaakt zou worden. Projectbureau Zeeweringen gebruikte een smalle dijk naar het strand als transportroute en zette deze daarom af voor fietsers en wandelaars. Ondanks de afzettingen bleven die echter gebruik maken van de weg en dat leidde tot onveilige situaties. Zeeweringen loste dit op door het aanleggen van een tijdelijk wandel- en fietspad en een tijdelijke dijkovergang.




De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares