PFAS Beleid en regelgeving PFAS: verschil tussen versies

 
(29 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 14: Regel 14:
 
|Paragraph language=Dutch
 
|Paragraph language=Dutch
 
|Paragraph subheading=Beleid en regelgeving
 
|Paragraph subheading=Beleid en regelgeving
|Paragraph=De overheid heeft regels opgesteld om verspreiding van PFAS in het milieu tegen te gaan. Hiermee werkt Nederland mee aan een Europees verbod voor het gebruik van PFAS in producten. Een schoon milieu is van essentieel belang voor de gezondheid van de mens. PFAS komt in het milieu via afvallozingen, uitstoot van fabrieken die producten met PFAS maken, doordat mensen producten met PFAS gebruiken en weggooien en bij het blussen van branden met blusschuim waar PFAS in zit ([https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/gezonde-leefomgeving/producten-met-pfas/ Producten met PFAS]).
+
|Paragraph=De overheid heeft regels opgesteld om verspreiding van PFAS in het milieu tegen te gaan. Hiermee werkt Nederland mee aan een Europees verbod voor het gebruik van PFAS in producten. Een schoon milieu is van essentieel belang voor de gezondheid van de mens. PFAS komt in het milieu via afvallozingen, uitstoot van fabrieken die producten met PFAS maken, doordat mensen producten met PFAS gebruiken en weggooien en bij het blussen van branden met blusschuim waar PFAS in zit. Een overzicht van producten met PFAS vindt u [https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/gezonde-leefomgeving/producten-met-pfas/ hier].
----
+
 
Paragraph subheading=Regelgeving voor bedrijven die met PFAS werken
+
[[File:Beleid en regelgeving foto.png|thumb|right|350px|Figuur 1: Locaties waar baggerspecie met PFAS kan worden gestort (Foto: Rijksoverheid, 2023). ]]
Paragraph=Werk je met PFAS? dan gelden er natuurlijk regels. De stoffen waarmee je werkt moeten geregistreerd zijn bij het ECHA (Europees Chemicaliën Agentschap). Ook moet je vermelden of dat je stoffen schadelijk zijn. Op het etiket of de gebruiksaanwijzing moet staan hoe om te gaan met het product.
+
Voor bedrijven die met PFAS werken gelden er regels. De stoffen moeten geregistreerd zijn bij het ECHA (Europees Chemicaliën Agentschap). Ook moet er vermeld worden of de stoffen schadelijk zijn. Op het etiket of de gebruiksaanwijzing staat hoe om te gaan met het product. Al deze regels staan in de Europese verordening ([https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pfas/vraag-en-antwoord/wat-is-reach REACH]) en in Nederland in de [https://wetten.overheid.nl/BWBR0021929/2008-06-13 uitvoeringswet].
  +
 
  +
Een bedrijf dat met grond en/of bagger werkt waarin PFAS zit, moet zich ook aan bepaalde regels houden. Want door grond en/of bagger te verplaatsen naar een andere plek kan het gebeuren dat deze gecontamineerde grond in het milieu terechtkomt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de aanleg van een snelweg, de bouw van huizen of het baggeren van havens/waterwegen {{Cite|resource=Bestand:20211213_Geactualiseerde_versie_handelingskader_PFAS.pdf|name=(Handelingskader PFAS)}}.
  +
 
  +
Deze drie dingen zijn belangrijk als het gaat over de regelgeving van PFAS:
  +
*Bedrijven mogen afgegraven grond met PFAS niet verplaatsen naar een terrein waar minder PFAS in de bodem zit;
  +
*Bedrijven moeten afgegraven grond waar meer PFAS in zit dan is toegestaan, eerst schoonmaken voordat deze grond mag worden hergebruikt;
  +
*Grond die niet meer kan worden schoongemaakt, moeten bedrijven opslaan in een zogenoemd gronddepot {{Cite|resource=Regels PFAS|name=(Rijksoverheid 2023)}}.
 
}}
 
}}
<imagemap>
+
{{Paragraph
File:PFAS in de Schelde.jpeg|center|900px|PFAS in de Schelde
+
|Paragraph number=2
rect 73 265 300 315 [[PFAS Doelstelling]]
+
|Paragraph language=Dutch
rect 815 1053 1047 1119 [[PFAS Maatschappelijke kosten en baten]]
+
|Paragraph subheading=Aanpak PFAS-vervuiling in Zeeland
rect 462 325 694 391 [[PFAS Productie en toepassing van PFAS]]
+
|Paragraph=Inwoners van de Provincie Zeeland maken zich zorgen over de hoge PFAS-waardes in de Westerschelde. Zo vragen ze zich af of vis uit de Westerschelde nog veilig kan worden gegeten en of er in het water gezwommen kan worden. Ook is de wens om inzichtelijk te hebben waar de PFAS-vervuiling vandaan komt en hoe de emissies kunnen worden beperkt. De acties die antwoorden geven op deze vragen zijn over verschillende instanties verspreid. Om hierin overzicht te bieden, extra kracht op de acties te zetten en de lopende acties op elkaar af te stemmen, hebben minister Harbers en gedeputeerde Van der Velde op 29 maart jl. twee PFAS-coördinatoren voor Zeeland aangesteld. Zij hebben werkplan een opgesteld {{Cite|resource=Werkplan PFAS Zeeland|name=(Van Duin en De Hoog 2022)}}.
rect 870 325 1097 391 [[PFAS Gebruik van PFAS]]
+
 
rect 1220 325 1447 391 [[PFAS Verwerking van PFAS]]
+
 
rect 892 773 1119 812 [[PFAS Biota]]
+
Het werkplan van de beide coördinatoren bestaat uit drie inhoudelijke sporen en een spoor communicatie. Het eerste spoor geeft de internationale dimensie van de aanpak weer: met Vlaanderen en andere bovenstroomse autoriteiten wordt besproken hoe de PFAS-emissies beperkt kunnen worden. Het tweede spoor richt zich op vermindering van blootstelling aan PFAS en de nationale inventarisatie van bronnen en de aanpak daarvan. Het derde spoor geeft een overzicht van alle onderzoeken en monitoringsactiviteiten die plaatsvinden. Het vierde spoor somt de diverse overleggen tussen de instanties op, maar spreekt ook nadrukkelijk de ambitie uit de eerste drie sporen publiek toegankelijk en inzichtelijk te maken. Dit plan is tot stand gekomen met de bijdragen van het ministerie van IenW, Rijkswaterstaat en de Provincie Zeeland {{Cite|resource=Werkplan PFAS Zeeland|name=(Van Duin en De Hoog 2022)}}.
rect 892 723 1119 762 [[PFAS Lucht]]
+
}}
rect 892 674 1119 713 [[PFAS Grondwater]]
+
 
rect 892 623 1119 662 [[PFAS Water]]
 
rect 892 572 1119 611 [[PFAS Bodem]]
 
rect 840 532 1127 821 [[PFAS PFAS in het milieu]]
 
rect 863 135 1106 231 [[PFAS Beleid en regelgeving PFAS]]
 
rect 870 919 1097 958 [[PFAS Menselijke activiteiten]]
 
rect 1214 919 1441 958 [[PFAS Gezondheidsrisico]]
 
rect 468 644 688 710 [[PFAS Afbreekbaarheid van PFAS]]
 
rect 459 768 697 821 [[PFAS Bioaccumulatie]]
 
rect 407 95 1456 968 [[PFAS Identificeren van PFAS en de effecten in het milieu]]
 
rect 1245 1061 1472 1111 [[PFAS Doelstelling]]
 
rect 355 55 1481 1128 [[PFAS PFAS in de Schelde]]
 
</imagemap>
 
 
{{VN query}}
 
{{VN query}}
 
{{Intentional Element links
 
{{Intentional Element links

Huidige versie van 25 jul 2023 om 11:28

PFAS Beleid en regelgeving PFAS
Context PFAS PFAS in de Schelde
Type Belief
Decompositie type IOR



Beleid en regelgeving

De overheid heeft regels opgesteld om verspreiding van PFAS in het milieu tegen te gaan. Hiermee werkt Nederland mee aan een Europees verbod voor het gebruik van PFAS in producten. Een schoon milieu is van essentieel belang voor de gezondheid van de mens. PFAS komt in het milieu via afvallozingen, uitstoot van fabrieken die producten met PFAS maken, doordat mensen producten met PFAS gebruiken en weggooien en bij het blussen van branden met blusschuim waar PFAS in zit. Een overzicht van producten met PFAS vindt u hier.

Figuur 1: Locaties waar baggerspecie met PFAS kan worden gestort (Foto: Rijksoverheid, 2023).

Voor bedrijven die met PFAS werken gelden er regels. De stoffen moeten geregistreerd zijn bij het ECHA (Europees Chemicaliën Agentschap). Ook moet er vermeld worden of de stoffen schadelijk zijn. Op het etiket of de gebruiksaanwijzing staat hoe om te gaan met het product. Al deze regels staan in de Europese verordening (REACH) en in Nederland in de uitvoeringswet.

Een bedrijf dat met grond en/of bagger werkt waarin PFAS zit, moet zich ook aan bepaalde regels houden. Want door grond en/of bagger te verplaatsen naar een andere plek kan het gebeuren dat deze gecontamineerde grond in het milieu terechtkomt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de aanleg van een snelweg, de bouw van huizen of het baggeren van havens/waterwegen (Handelingskader PFAS).

Deze drie dingen zijn belangrijk als het gaat over de regelgeving van PFAS:

  • Bedrijven mogen afgegraven grond met PFAS niet verplaatsen naar een terrein waar minder PFAS in de bodem zit;
  • Bedrijven moeten afgegraven grond waar meer PFAS in zit dan is toegestaan, eerst schoonmaken voordat deze grond mag worden hergebruikt;
  • Grond die niet meer kan worden schoongemaakt, moeten bedrijven opslaan in een zogenoemd gronddepot (Rijksoverheid 2023).

Aanpak PFAS-vervuiling in Zeeland

Inwoners van de Provincie Zeeland maken zich zorgen over de hoge PFAS-waardes in de Westerschelde. Zo vragen ze zich af of vis uit de Westerschelde nog veilig kan worden gegeten en of er in het water gezwommen kan worden. Ook is de wens om inzichtelijk te hebben waar de PFAS-vervuiling vandaan komt en hoe de emissies kunnen worden beperkt. De acties die antwoorden geven op deze vragen zijn over verschillende instanties verspreid. Om hierin overzicht te bieden, extra kracht op de acties te zetten en de lopende acties op elkaar af te stemmen, hebben minister Harbers en gedeputeerde Van der Velde op 29 maart jl. twee PFAS-coördinatoren voor Zeeland aangesteld. Zij hebben werkplan een opgesteld (Van Duin en De Hoog 2022).


Het werkplan van de beide coördinatoren bestaat uit drie inhoudelijke sporen en een spoor communicatie. Het eerste spoor geeft de internationale dimensie van de aanpak weer: met Vlaanderen en andere bovenstroomse autoriteiten wordt besproken hoe de PFAS-emissies beperkt kunnen worden. Het tweede spoor richt zich op vermindering van blootstelling aan PFAS en de nationale inventarisatie van bronnen en de aanpak daarvan. Het derde spoor geeft een overzicht van alle onderzoeken en monitoringsactiviteiten die plaatsvinden. Het vierde spoor somt de diverse overleggen tussen de instanties op, maar spreekt ook nadrukkelijk de ambitie uit de eerste drie sporen publiek toegankelijk en inzichtelijk te maken. Dit plan is tot stand gekomen met de bijdragen van het ministerie van IenW, Rijkswaterstaat en de Provincie Zeeland (Van Duin en De Hoog 2022).




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Onderdeel van PFAS Identificeren van PFAS en de effecten in het milieu
Instantie van
Betreft


De pagina's die linken naar deze pagina.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares