Zandkreekdam Wilhelminapolder West ecologie: verschil tussen versies

Regel 32: Regel 32:
   
 
{{Nocite|resource=File:Passende Beoordeling Zandkreekdam.pdf|name=Passende beoordeling Zandkreekdam}}
 
{{Nocite|resource=File:Passende Beoordeling Zandkreekdam.pdf|name=Passende beoordeling Zandkreekdam}}
 
 
 
}}
 
}}
 
{{Paragraph
 
{{Paragraph
 
|Paragraph number=4
 
|Paragraph number=4
  +
|Paragraph language=Dutch
 
}}
 
}}
   
 
{{VN query}}
 
{{VN query}}

Versie van 27 apr 2015 om 09:59

Zandkreekdam Wilhelminapolder West ecologie
Dijkvak Zandkreekdam Wilhelminapolder West
OM werkproces stap c) Ecologie

Activity IOR



2014 Zandkreekdam plaatsen eco zuilen
groefwier langs de Oosterschelde

In het ecologisch detailadvies worden de aanwezige planten geïnventariseerd, zowel in de getijzone als ter plaatse van de boventafel. Op basis hiervan wordt een advies verstrekt over de soort nieuwe bekleding die moet worden gekozen om minstens een gelijkwaardige begroeiing in de toekomst te verkrijgen. Dit detailadvies is opgenomen als bijlage van de ontwerpnota.

Voor dit dijktraject zijn verschillende vergunningen aangevraagd in het kader van natuurbescherming (zie referenties).

Broedgebied

Bij de uitvoering van de dijkversterkingswerkzaamheden moest meer grondverbetering plaatsvinden, dan vooraf ingeschat. Daardoor moest de aannemer meer grond afvoeren dan voorzien. In het depot was daarvoor onvoldoende ruimte beschikbaar. Een landbouwbedrijf in de buurt van het werkgebied wilde de grond, die inmiddels van de aannemer was, graag hebben om laag gelegen gebieden in zijn land daarmee op te vullen. Achteraf bleken de laaggelegen stukken land broedgebieden voor vogels te zijn. De afspraken over de grondafvoer waren gemaakt tussen de aannemer en het landbouwbedrijf. Projectbureau Zeeweringen stond hier feitelijk buiten, maar werd in de media afgeschilderd als de partij die het broedgebied vernield had. Projectbureau Zeeweringen constateerde achteraf dat het beter was geweest om voorafgaand aan dergelijke afspraken een ecologische toets te laten uitvoeren.


Groefwier

Op een deel van het dijktraject stond groefwier. Omdat dit een bijzonder wiersoort is, voerde projectbureau Zeeweringen proeven uit om te onderzoeken of en op welke manier het dit wier kon behouden. Daaruit bleek dat groefwier zich herlokaliseert op nieuwe stenen, als de oude stenen met groefwier op de nieuwe stenen worden gelegd. Nadat het groefwier zich heeft geherlokaliseerd kunnen de oude stenen verwijderd worden.








De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares