Sint-Annaland: verschil tussen versies

Regel 25: Regel 25:
 
|Paragraph=Dijktraject Havendam Sint Annaland, Suzannapolder (Sint Annaland) ligt aan de noordkant van het (schier)eiland Tholen, ten westen van het dorp Sint Annaland. Het traject ligt tussen dijkpaal 776+40 meter en dijkpaal 803 en heeft een lengte van ongeveer 2,7 kilometer.
 
|Paragraph=Dijktraject Havendam Sint Annaland, Suzannapolder (Sint Annaland) ligt aan de noordkant van het (schier)eiland Tholen, ten westen van het dorp Sint Annaland. Het traject ligt tussen dijkpaal 776+40 meter en dijkpaal 803 en heeft een lengte van ongeveer 2,7 kilometer.
 
Het grootste deel van dijktraject Sint Annaland is eigendom van de gemeente Tholen. Een klein gedeelte, dat bestaat uit de gebouwen van Watersportvereniging Sint Annaland, een hotel en een deel van de noordelijke havendam, is particulier eigendom. Waterschap Scheldestromen tekent voor het beheer van het dijktraject.
 
Het grootste deel van dijktraject Sint Annaland is eigendom van de gemeente Tholen. Een klein gedeelte, dat bestaat uit de gebouwen van Watersportvereniging Sint Annaland, een hotel en een deel van de noordelijke havendam, is particulier eigendom. Waterschap Scheldestromen tekent voor het beheer van het dijktraject.
  +
}}
  +
{{Paragraph
  +
|Paragraph number=2
  +
|Paragraph language=Dutch
  +
|Paragraph subheading=De belangrijkste bijzonderheden
  +
|Paragraph collapsible=Nee
  +
|Paragraph=''Bekleding op bekleding''
   
De belangrijkste bijzonderheden in dit dijktraject:
+
In dijktraject Sint Annaland handhaafde projectbureau Zeeweringen grotendeels de oude bekleding en overlaagde deze met nieuwe steenbekleding.  Het overlagen van oude bekleding met nieuwe betonzuilen was slechts eenmaal eerder uitgevoerd in dijktraject Moggershil en bleek succesvol. Het is duurzaam en het bespaart tijd en geld. Het is immers niet nodig om de oude bekleding te verwijderen en af te voeren. De reeds bestaande dijkbekleding weegt mee in de dijkversterking en het verbeteren van de ondergrond is overbodig.  
* Het hele dijkvak grenst aan de geul ‘De Krabbenkreek’.
+
 
* Direct voor het dijkvak ligt een groot slikkengebied.
+
 
* Voor het dijktraject zijn mosselpercelen aanwezig.
+
''Havenplateau''
* Tussen de dijkpalen 777 en 784 ligt de jachthaven van Sint Annaland. De havendammen voor de ingang van de jachthaven maken onderdeel uit van de primaire waterkering. De westelijke havendam heeft een lengte van ongeveer 400 meter. De oostelijke havendam is zo’n 70 meter lang.
+
 
* Achter de dijk van de Suzannapolder, tussen de dijkpalen 784 en 789, ligt een park met recreatiewoningen.
+
Aan de oostzijde van het dijktraject ligt de haven van Sint Annaland, die beschermd wordt door twee havendammen. Boven de goed getoetste damwand aan de binnenzijde van de oostelijke havendam versterkte projectbureau Zeeweringen de steenbekleding met gepenetreerde breuksteen. De klinkers op het havenplateau voldeden niet aan de veiligheidsnorm. Om het havenplateau op het gewenste veiligheidsniveau te krijgen verwijderde het projectbureau de klinkers. Vervolgens verbeterde het de ondergrond door de bestaande zandlaag te vermengen met cement en Geosta (een hulpstof die het zandcementmengsel stabiliseert). Daardoor ontstond een plaatconstructie, waarin het projectbureau gaten liet boren voor het afvoeren van regenwater. Daarna werden de klinkers op de nieuwe fundering teruggelegd, zodat het havenplateau zijn oorspronkelijke uitstraling kon behouden. Door de zandcementstabilisatie zijn het havenplateau en de daarin aanwezige botenhelling nu bestand tegen het dragen van zware lasten, zoals grote jachten die daar geregeld staan.
* Het dijktraject telt vier dijkovergangen, ter hoogte van de dijkpalen 777, 780, 784+50 meter en 803.
+
 
* Ter hoogte van de dijkpalen 785 en 803 liggen twee kleine strandjes. Inwoners van Sint Annaland bezoeken vooral het strandje bij dijkpaal 785. Trappen in het dijktalud ter hoogte van dijkpaal 786+70 meter en dijkpaal 789+50 meter zorgen ervoor dat de strandjes en de buitenberm toegankelijk zijn voor recreanten.
+
 
* De buitenberm van het dijktraject is onverhard en daardoor niet toegankelijk voor fietsers. Hij is wel toegankelijk voor recreanten. De buitenberm van de haven is verhard en vrij toegankelijk voor fietsers en wandelaars.  
+
''Havendamkoppen''
* Tussen dijkpaal 785 en dijkpaal 803 is de buitenberm onverhard, maar wel toegankelijk voor recreanten.  
+
 
* Bij de haven van Sint Annaland ligt een archeologisch monument: de restanten van het oude dorp.
+
De koppen van de beide havendammen waren bekleed met basalt. Projectbureau Zeeweringen liet het basalt in tact en waste deze in met verlijmde steenslag. Traditioneel inwasmateriaal bestaat uit losse, kleine steentjes en spoelt na verloop van tijd tussen de stenen uit. Bij verlijmde steenslag zitten de steentjes verlijmd aan elkaar. Door het toe te passen als inwasmateriaal wordt voorkomen dat het inwasmateriaal wegspoelt en het basismateriaal onder de steenbekleding uiteindelijk ook verdwijnt. Het projectbureau had ervoor kunnen kiezen het basalt met gietasfalt te penetreren. Dan was het basalt niet meer zichtbaar geweest. Door het in te wassen met verlijmde steenslag behielden de koppen van de havendammen hun traditionele uiterlijk.
* Het dijktraject is populair bij sportvissers en voor het dijktraject ligt een spitlocatie.
+
 
* Tussen de dijkpalen 787 en 788 ligt een officiële duiklocatie.
+
 
  +
''Onderhoudspad''
  +
 
  +
In het oorspronkelijke ontwerp verving projectbureau Zeeweringen het groene (met gras beklede) onderhoudspad op de buitenberm door een asfaltpad. Daardoor zou het toegankelijk worden voor fietsers. Naar aanleiding van dat ontwerp dienden de gemeente Tholen, de dorpsraad van Sint Annaland en één van de bewoners in de directe omgeving van het dijkvak een zienswijze in. Zij wilden dat de berm ter hoogte van het strand groen zou blijven (mensen zitten daar graag, met name als het strandje bij hoogwater niet toegankelijk is). Naar aanleiding van de zienswijzen paste het projectbureau het ontwerp aan. De onderhoudsstrook ter hoogte van het strandje bleef groen en de kruin van de dijk werd daar op kosten van de gemeente geasfalteerd en geschikt gemaakt voor fietsers. Bij een dijkovergang verderop in het dijkvak sloot het fietspad aan op een geasfalteerde buitenberm, zodat daar weer buitendijks gefietst kan worden.
  +
 
  +
 
  +
''Betonzuilen in plaats van basalt''
  +
 
  +
Vanaf dijkpaal 794+50 meter tot dijkpaal 803 was de dijk voor een groot deel bekleed met basalt. In eerste instantie wilde projectbureau Zeeweringen het basalt daar handhaven en zelfs uitbreiden. Maar het handmatig herzetten van basalt zou te kostbaar worden en voor uitbreiding was te weinig basalt beschikbaar. Daarom besloot het projectbureau in een laat stadium alle bestaande basalt weg te halen en te vervangen door betonzuilen met een ecotop van basaltsplit om zo het groefwier dat op die locatie groeide te kunnen behouden.
  +
 
  +
 
  +
''Omgevingsmanagement''
  +
 
  +
Dijktraject Sint Annaland kenmerkt zich door een groot aantal stakeholders met hoge eisen en verwachtingen. De eerste gesprekken met de stakeholders vonden al in 2010 plaats.  
  +
Het projectbureau zorgde ervoor dat alle bedrijven in de haven te allen tijde bereikbaar bleven, zowel vanaf het water als over de weg. Daarnaast stelde het een fasering in, waardoor overlast voor de meeste partijen beperkt bleef.  
  +
Voorafgaand en tijdens de werkzaamheden onderhield het projectbureau intensief contact met de betrokken stakeholders, waaronder de watersportvereniging, het hotel en het restaurant die op de westelijke havendam gevestigd waren.
 
}}
 
}}
 
{{Kerndocument
 
{{Kerndocument

Versie van 22 jan 2016 om 11:11

Sint-Annaland
Omschrijving Havendam St. Annaland, Suzannapolder
Overkoepelende context Dijkvakken Zeeland
Locatie Tholen
Coördinaten 51° 36' 24", 4° 6' 20"
Begindijkpaal dp 776+40 meter
Einddijkpaal dp 803
Jaar 2015
Bekleding Betonzuil, Basalt, Breuksteen gepenetreerd, Gelijmde steenslag, Betonzuil met ecotop
Specifieke constructie Havendam, Damwand, Haven
Voorland Slik, Stroomgeul, Vis- of mosselperceel
Ruimtegebruik Ecologie





file name
created in page
type
bibtex type
title
creator
date
hyperlink
booktitle
alt tag
chapter
organization
institution
address
location
journal
edition
publisher
howpublished
series
volume
number
crossref
description
subject Dijkvak, Dijk, Waterkering

Met de onderstaande vijf knoppen worden werkprocessen gecreëerd. Let op, iedere pagina moet een unieke naam hebben. Het advies is de drie puntjes te vervangen door een term die de lading dekt.

 

 

 

 




Dijktraject Havendam Sint Annaland, Suzannapolder (Sint Annaland) ligt aan de noordkant van het (schier)eiland Tholen, ten westen van het dorp Sint Annaland. Het traject ligt tussen dijkpaal 776+40 meter en dijkpaal 803 en heeft een lengte van ongeveer 2,7 kilometer. Het grootste deel van dijktraject Sint Annaland is eigendom van de gemeente Tholen. Een klein gedeelte, dat bestaat uit de gebouwen van Watersportvereniging Sint Annaland, een hotel en een deel van de noordelijke havendam, is particulier eigendom. Waterschap Scheldestromen tekent voor het beheer van het dijktraject.


De belangrijkste bijzonderheden in dit dijktraject

  • Het hele dijkvak grenst aan de geul ‘De Krabbenkreek’.
  • Direct voor het dijkvak ligt een groot slikkengebied.
  • Voor het dijktraject zijn mosselpercelen aanwezig.
  • Tussen de dijkpalen 777 en 784 ligt de jachthaven van Sint Annaland. De havendammen voor de ingang van de jachthaven maken onderdeel uit van de primaire waterkering. De westelijke havendam heeft een lengte van ongeveer 400 meter. De oostelijke havendam is zo’n 70 meter lang.
  • Achter de dijk van de Suzannapolder, tussen de dijkpalen 784 en 789, ligt een park met recreatiewoningen.
  • Het dijktraject telt vier dijkovergangen, ter hoogte van de dijkpalen 777, 780, 784+50 meter en 803.
  • Tussen dijkpalen 788 en 789 ligt een dijktuin met een proefvak voor wieraangroei.
  • Ter hoogte van de dijkpalen 785 en 803 liggen twee kleine strandjes. Inwoners van Sint Annaland bezoeken vooral het strandje bij dijkpaal 785. Trappen in het dijktalud ter hoogte van dijkpaal 786+70 meter en dijkpaal 789+50 meter zorgen ervoor dat de strandjes en de buitenberm toegankelijk zijn voor recreanten.
  • De buitenberm van het dijktraject is onverhard en daardoor niet toegankelijk voor fietsers. Hij is wel toegankelijk voor recreanten. De buitenberm van de haven is verhard en vrij toegankelijk voor fietsers en wandelaars.
  • Tussen dijkpaal 785 en dijkpaal 803 is de buitenberm onverhard, maar wel toegankelijk voor recreanten.
  • Bij de haven van Sint Annaland ligt een archeologisch monument: de restanten van het oude dorp.
  • Het dijktraject is populair bij sportvissers en voor het dijktraject ligt een spitlocatie.
  • Tussen de dijkpalen 787 en 788 ligt een officiële duiklocatie.


Omgevingsmanagement

Dijktraject Sint Annaland kenmerkt zich door een groot aantal stakeholders met hoge eisen en verwachtingen. De eerste gesprekken met de stakeholders vonden al in 2010 plaats. Het projectbureau zorgde ervoor dat alle bedrijven in de haven te allen tijde bereikbaar bleven, zowel vanaf het water als over de weg. Daarnaast stelde het een fasering in, waardoor overlast voor de meeste partijen beperkt bleef. Voorafgaand en tijdens de werkzaamheden onderhield het projectbureau intensief contact met de betrokken stakeholders, waaronder de watersportvereniging, het hotel en het restaurant die op de westelijke havendam gevestigd waren.

Kaart werkgebied

Werkgebied

Kerndocumenten




De View-Navigation (VN) pagina's.


De opbouw van deze context.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares