Toetsen Noordwaard


Context VN set links: model = Toetsen Noordwaard


Set VN link, Property name = Supercontext, Property VN name = Supercontext

Model link = Toetsen Noordwaard

Result = Toetsen dijk met griend VN

End Set VN link

Context VN set links: model =










Net als iedere primaire waterkering dient de golfremmende dijk Noordwaard periodiek (iedere zes jaar) getoetst te worden op de veiligheid. Voor traditionele waterkeringen geeft het Voorschrift Toetsen op Veiligheid (VTV) hiervoor de benodigde handvatten. Voor dijken met een ecologisch concept bestaat er nog geen uitgewerkte toetsmethodiek. De methodiek die in onderstaande conceptmap schematisch wordt weergegeven, probeert in die leemte te voorzien.

Golfremmende dijk Noordwaard

In het kader van Ruimte voor Rivier wordt de Noordwaard ontpolderd en opnieuw ingericht, om bij hoge rivierafvoeren voldoende waterstandsverlaging op de Boven Merwede te realiseren. Er is een nieuwe waterkering rond het Fort Steurgat bij Werkendam voorzien in het herinrichtingsplan. Deze waterkering moet voldoende stabiel zijn om de 1:2000 per jaar maatgevende condities te weerstaan, met zodanig geringe golfoverslag om dijkring 23 voldoende droog te houden. De dijk zou in een standaardontwerp een kruinhoogte van 5,0 – 5,5 m +NAP moeten hebben. Om deze hoogte te reduceren in het dijkontwerp is een zogenaamde groene golfremmende dijk ontworpen, binnen de randvoorwaarden van landschappelijke en maatschappelijke inpasbaarheid, betrouwbaarheid en constructieve haalbaarheid. Door inzet van biobouwers (een griend) in combinatie met een berm is de dijkhoogte verlaagd naar 4,3 m +NAP. De figuur geeft de groene golfremmende dijk illustratief weer.

Het rapport over het ontwerp van de dijk bij Noordwaard is na te lezen in het dokument Ontwerp groene golfremmende dijk Fort Steurgat bij Werkendam.

De toetsmethode die voorziet in de toetsing van het griend (takken en stoven) op basis van een methodiek die representatief is voor de situatie bij Fort Steurgat is uitgewerkt in dit rapport.

Nadere informatie over de uitgangspunten en achtergronden die zijn toegepast bij het opstellen van de toetsmethode staan in deze achtergrondrapportage.

Doorsnede van de golfremmende dijk Noordwaard

Verder lezen

Hieronder staat een conceptmap die de verschillende activiteiten en randvoorwaarden laat zien van een mogelijke toetsmethode voor de grienddijk Noordwaard. Door op een onderdeel van de conceptmap te klikken vindt u meer informatie over het desbetreffende deel van de map.



Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares