BM Ecologische waarde

BM Ecologische waarde
Context BM Buitendijkse maatregelen Westerschelde
Type Outcome
Decompositie type IOR



Conclusies

Sinds de aanleg van de strekdammen bij Knuitershoek en Baalhoek heeft een geleidelijke kolonisatie van verschillende wiersoorten en diergroepen opgetreden. Sinds 2018 en 2019 zijn veel van de voor strekdammen karakteristieke wier- en diersoortgroepen op de strekdammen aanwezig, waaronder blaaswier, kleine zee-eik, darmwier, zeepokken, alikruiken, amfipoden en mossels. Ook in 2020 zijn de meeste van deze soorten op beide locaties waargenomen. Tussen 2019 en 2020 is voor sommige soorten een duidelijke toename vastgesteld (e.g. purperwier en knotswier in Knuitershoek) en voor andere soorten een afname (e.g. darmwier en blaaswier in Baalhoek). De continue veranderingen in zon- en golfexpositie alsmede andere omgevingsfactoren zouden hier mogelijk aan ten grondslag kunnen liggen. Voor de meeste soorten zijn de meetresultaten van 2020 vergelijkbaar met de gegevens van 2019.

Op de HVP’s en de hoge strekdam bij Knuitershoek was in de periode tussen 2018 en 2020 de noordzijde rijker begroeid dan de zuidzijde. Dit houdt hoogstwaarschijnlijk verband met de grote kans op uitdroging op de droogvallende delen van de op het zuiden gerichte zijden van de strekdammen. De zuidzijde was vooral begroeid met darmwier, terwijl op de noordzijde de bruinwieren, kleine zee-eik en blaaswier in grote dichtheden aanwezig waren. Tussen deze wieren waren veel amfipoden en alikruiken aanwezig.

In het najaar van 2020 werden aan de noordzijde van de strekdammen bij Knuitershoek voor het eerst scheuten knotswier waargenomen. Opvallend was dat deze vaak aangevreten waren, vermoedelijk door vogels. Knotswier is een soort die zich pas later in de successie vestigt, vaak pas na enkele jaren, en vervolgens dominant kan worden. Derhalve zou kunnen worden verwacht dat in de komende jaren een verdere toename van het aandeel aan knotswieren plaats gaat vinden. Ook op de referentiedammen bij Perkpolder is knotswier één van de dominante soorten. Bij Baalhoek, waar de strekdammen in noord zuidelijke richting zijn gelegen, was er geen groot verschil tussen de aangroei op beide zijden. De strekdammen hebben mogelijk een grote invloed op het ecosysteem in de tussenliggende slikken omdat ze een schuilplek voor (invasieve) krabben vormen (Van der Werf et al. 2021).




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.


Afhankelijk van.

Afhankelijk van
Opmerkingen


De pagina's die linken naar deze pagina.

Dit element heeft geen subelementen. Naar dit element wordt niet geconnecteerd.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares