Overstroming



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = N2D Overstroming

Result = N2D Vogels in de Zuidwestelijke Delta VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = N2D Overstroming

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = N2D Overstroming

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = N2D Overstroming

Result = N2D Beheer gericht op instandhouding van vogels in de Delta VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = N2D Overstroming

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = N2D Overstroming

Result =

End Set VN link










Roggenplaat, Oosterschelde (Foto:©RWS/Edwin Paree 2014)

De Zuidwestelijke Delta kent veel beschermde natuurgebieden. Een groot deel hiervan is Natura 2000 gebied. Als grote rivierdelta vormt de regio echter ook een belangrijke economische ader en dit veroorzaakt druk op de natuurwaarden. De nasleep van de afsluiting van de voormalige zeearmen en nieuwe maatregelen tegen overstroming hinderen de natuur in de Delta (Schekkerman et. al., 2021). Met de maatregelen tegen overstroming en het afsluiten van de voormalige zeearmen, wordt actief aan waterpeilbeheer gedaan in de Zuidwestelijke Delta. In sommige afgesloten bekkens vormt dit een knelpunt voor strand- en kustbroedvogels, zoals de Visdief en Grote Stern. Het ontstane knelpunt is het wegspoelen van nesten en jonge kuikens bij hoge peilen door verhoogde afvoer van de grote rivieren. Het overstromen of wegspoelen van nesten en jonge kuikens, zorgen voor een lager nestsucces en een verminderde overlevingvan de jongen. De nesten en jonge kuikens zijn zo vatbaar voor overstromingen, omdat de Visdief en Grote Stern op de grond hun nesten bouwen en broeden (Roodbergen et. al., 2022).

Niet alleen zorgen menselijke activiteiten in de Delta voor een hogere overstromingskans bij kust- en strandbroeders, door de huidige klimaatverandering zien we ook steeds vaker extreme weersomstandigheden ontstaan. Hele droge periodes wisselen sterk af met hele natte. Steeds vaker spoelen nestlocaties weg door springtij, opstuwing van water met harde wind en piekafvoer in de rivieren. Het weer heeft gedurende het broedseizoen ook anderszins invloed op het broedsucces. Tijdens natte periodes met veel wind is het voor bijvoorbeeld sterns lastig foerageren en jongen worden nat en sterven van de kou. In het algemeen hebben drukfactoren een zeer lokale invloed op broedsucces van vogels, die vervolgens op Deltaschaal effect kan hebben. Het weer heeft echter direct effect op de gehele populatie en is daardoor één van de belangrijkste drukfactoren. In 2021 had het Deltagebied te maken met een zeer nat en koud voorjaar. De grote hoeveelheid neerslag in april en mei had tot gevolg dat de waterstand in veel natuurgebieden hoger was dan gewoonlijk (Lilipaly et. al., 2022)

Er worden ook maatregelen getroffen tegen de hoge overstromingskansen bij Visdieven en Sterns. Er worden broedvlotten in zoetwatermeren geplaats. Visdieven accepteren gemakkelijk door mensen gemaakte broedvlotten. De vlotten bieden een veilige broedmogelijkheid voor deze soort, beschermd tegen overstromingen en zelfs tegen de meeste predatoren. Deze broedvlotten zijn zeer succesvol en hebben over het algemeen een hoger broedsucces, zoals staat beschreven in Ballmann & Lilipaly (2023)



Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares