Oesterdam VB: ontwerpen van varianten sessie 2

Oesterdam VB: ontwerpen van varianten sessie 2
Context Oesterdam veiligheidsbuffer
Decompositie type IOR

Activity



Tweede ontwerpsessie

De tweede ontwerpsessie is gehouden na het oeverleg met de Oestersector. Daar is aan de orde gekomen welke vormen Oesterriffen zouden kunnen krijgen. De functie van erosiebestrijding en vitale oester ecosystemen moet hierbij samen gaan. Zie pagina afstemmen met sector.

Door Ecoshape is een document opgesteld waarin de golfdempende functie van kunstmatige oesterriffen is onderzocht. Hierbij spelen de afmetingen (hoogte en breedte dwars op de golfrichting) een belangrijke rol. De diepte ten opzichte van NAP is belangrijk, maar is ook en dilemma. Hoe hoger het rif, des te effectiever de golfdemping. Maar als de droogvaltijd (in uren gedurende een getij) te groot is, dan is het sterfte percentage groter. Zie het document van Ecoshape, met de titel: Veiligheidsbuffer Oesterdam: morfologische ontwikkeling van de suppletie (voorkeursvariant) en implementatie van oesterriffen als erosieremmende maatregel in het ontwerp.

In deze ontwerpsessie zijn de resultaten van sessie 1 gecombineerd met de oesterrifideeën.

Voor de Veiligheidsbuffer Oesterdam zijn in ontwerpsessies drie alternatieven ontwikkeld die hieronder verder worden toegelicht. In alle alternatieven is voor toepassing van materiaal voor de oesterkweek enkel gekozen voor matrassen met oesterschelpen, omdat grote opstaande constructies de aanwezigheid van de beoogde vogelsoorten negatief beïnvloedt.

De schetsen van sessie2 zijn zijn vervolgens omgezet naar een professionele GIS omgeving. Hierin is berekend hoeveel zand per alternatief nodig is.

Alternatief 1

Zie: Alternatief 1 zandaanvulling Oesterdam

Een zandsuppletie tegen de Oesterdam in combinatie met een suppletie aan de noordwestzijde van de plaat, ter grootte van 396.000 m3. De suppletie ligt vrij hoog tegen de oever. Tussen de suppleties kan de resulterende noordgerichte stroming, die optreedt bij overheersende ZW winden, zand transporteren naar de tussenliggende plaat. Deze stroming voedt het gebied met zand en voorkomt erosie. Aan de noordzijde worden oestermatrassen gelegd om de uitstroom van zand in noordwaartse richting tegen te gaan. Aan de noordzijde zijn matrassen met oesterschelpen geprojecteerd om als zandvang te fungeren.

Alternatief 2 en 2a

Zie: Alternatief 2 zandaanvulling Oesterdam Zie: Alternatief 2a zandaanvulling Oesterdam

Vanaf de oesterdam wordt een rug gespoten die een groot gedeelte van de plaat omvat. De idee is dat door erosie van rug de plaat met zand wordt gevoed met de noordwaarts gerichte stroming door de overheersende zuidwestenwinden. Door de gedeeltelijke situering op tamelijk diep water is de benodigde hoeveelheid zand berekend op ruim 1 miljoen m3. De kosten van deze suppletie is naar verwachting boven het beschikbare budget. Aan de noordzijde zijn matrassen met oesterschelpen geprojecteerd om als zandvang te fungeren.

Alternatief 2a: Hierin is alternatief 2 dusdanig versmald dat de hoeveelheid benodigd zand teruggebracht wordt naar 425.000 m3. Mogelijk is op dit ontwerp nog een aanpassing mogelijk door de noordelijke kop (op diep water) in te korten en de vrijkomende hoeveelheid zand enkele honderden meters meer zuidelijk aan de binnenzijde aan te brengen. Aan de noordzijde zijn matrassen met oesterschelpen geprojecteerd om als zandvang te fungeren.

Alternatief 3

Zie: Alternatief 3 zandaanvulling Oesterdam

Aanleg van een conventionele suppletie tegen de oever van ca. 480.000 m3. Aan de noordzijde zijn matrassen met oesterschelpen geprojecteerd om als zandvang te fungeren.




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Produceert Oesterdam VB: Ontwerpschetsen RWS voorkeur
Consumeeert
Onderdeel van Het ontwerpproces Veiligheidsbuffer Oesterdam
Instantie van
Betreft


Connectie.

Connectie type join
Connecteert naar Oesterdam VB: afstemming met stakeholders Tholen 2
Conditie
Opmerkingen


De pagina's die linken naar deze pagina.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares