Voorland T0 situatie



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = Oesterdam VB: monitoring van voorland T0 situatie

Result = Oesterdam veiligheidsbuffer VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = Oesterdam VB: monitoring van voorland T0 situatie

Result = Oesterdam VB: analyse rapport T=0 situatie VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = Oesterdam VB: monitoring van voorland T0 situatie

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = Oesterdam VB: monitoring van voorland T0 situatie

Result = Definiëren van project Veiligheidsbuffer Oesterdam VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = Oesterdam VB: monitoring van voorland T0 situatie

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = Oesterdam VB: monitoring van voorland T0 situatie

Result =

End Set VN link








Initiatief voor metingen

Begin 2011 was de samenwerkingsovereenkomst een feit, maar er was nog geen projectteam. Uit ervaring met andere zandhongerprojecten hebben Eric van Zanten en Dick de Jong van Rijkswaterstaat Zeeland (proactief) het initiatief genomen om voor het gebied van de Oesterdam een meetplan op te stellen en tijd te claimen bij de afdeling Mobiel Meten van de Centrale Informatie Voorziening te Delft. Deze afdeling komt voort uit de vroegere meetdienst Zeeland. Edwin Paree heeft een overzicht opgesteld van de uitgevoerde T0-metingen (vooral in 2011) voor het project ‘veiligheidsbuffer Oesterdam'. Het definitieve rapport is opgesteld in oktober 2013. Zie Veiligheidsbuffer Oesterdam Oosterschelde: Overzicht T0-metingen (28 oktober 2013)

Het uitvoeren van metingen

De afdeling Mobiel Meten houdt zich bezig met het reguliere meetprogramma in het kader de KRW en afspraken met betrekking tot lodingen. Regionaal worden projectgebonden onderzoek/metingen voor ca. 20% uitgevoerd door de eigen meetschepen. De overige metingen worden op de markt gebracht, zoals vogeltellingen en benthosonderzoek. Bij uitbesteden vervult de afdeling ‘mobiel meten’ de rol om onderzoek op de markt te brengen. De kosten van onderzoek worden voor eigen veldonderzoek vertaald in een tijdclaim. Het werk dat naar de markt gaat wordt via het projectbudget betaald. Het document van oktober 2013 beschrijft niet alleen de metingen, maar ook de gebruikte instrumenten. Het onderzoek richtte zich op de volgende onderwerpen:

  • Morfologische metingen
  • Ecologische metingen
  • Fysische metingen
  • Visuele inspectie in het veld

De visuele inspectie en de kaarten met bemonsteringspunten voor het project zijn zogenaamde ‘projectgebonden meetdata'. Deze worden door de afdeling mobiel meten doorgegeven aan het projectteam. Metingen die passen in het landelijk monitoringsplan, zoals lodingen worden opgeslagen in het Landelijke Opslag Lodingen.

Onderzoek door externe partijen

In de T0-fase hebben de Hogeschool Zeeland en Imares ook aspecten bekeken. Dit initiatief was niet gebaseerd op een opdracht van RWS, maar paste ook in het onderzoek van het lectoraat Building with Nature, en bepaalde modules van de opleiding AET van de HZ. Studenten hebben o.a. het mini-suppletie onderzoek uitgevoerd. Het vervolgonderzoek dat na de realisatie (eind 2013) wordt uitgevoerd, wordt opgezet door een consortium in opdracht van Rijkswaterstaat en het Centre of Expertise. (zie pagina: T1 metingen en meetplan)

Onderzoek m.b.t. zandkwaliteit van de winlocaties voor de suppletie) is ten behoeve van het project op de markt gebracht (zie rapport Zwarts Exploitation). In verband met het verkrijgen van vergunningen is het onderzoek met betrekking tot explosieven (zie doc explosieven) in het uitvoeringsgebied en vogeltellingen ook uitbesteed (zie docs A&W rapport 1657)

Tijdens de uitvoering is troebelheid gemeten rondom de zandwinlocaties. In tegenstelling tot andere ‘zandhongeronderzoek’ zijn deze metingen niet uitgevoerd door de aannemer (van Oord), maar door Rijkswaterstaat zelf. De meetresultaten waren online te bekijken door zowel de aannemer als de schelpdiersector.

Geleerde lessen

Op basis van interviews:

  • Het was goed dat er proactief gehandeld is om T0-metingen uit te voeren. Eric van Zanten en Dick de Jong hebben uit ervaring van eerdere proeven eenzelfde opzet gebruikt. Het IPM team is pas later geïnstalleerd.
  • Bij nieuwe projecten wordt de afdeling ingeschakeld als het team voor ogen heeft wat er gemeten moet worden. Dan wordt het vaak lastig om nog een goede T0-situatie vast te leggen. Het werk voor zowel intern RWS als extern moet gepland worden en is soms seizoensgebonden. Bij het project Roggeplaat moet men leren van het project Oesterdam-veiligheidsbuffer.
  • Zorgpunt is dat de ontsluiting van projectgebonden meetdata niet of nauwelijks beheerd worden na afloop van het project. De wiki-omgeving zou een goede oplossing kunnen zijn.



Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares