Vaststellen definitief ontwerp



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = Oesterdam VB: vaststellen definitief ontwerp

Result = Oesterdam veiligheidsbuffer VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = Oesterdam VB: vaststellen definitief ontwerp

Result = Oesterdam VB: definitief ontwerp VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = Oesterdam VB: vaststellen definitief ontwerp

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = Oesterdam VB: vaststellen definitief ontwerp

Result = Voorbereiden van de uitvoering Veiligheidsbuffer Oesterdam VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = Oesterdam VB: vaststellen definitief ontwerp

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = Oesterdam VB: vaststellen definitief ontwerp

Result =

End Set VN link







Motivatie voor keuze

Om de ontwerpfase af te sluiten heeft de technisch manager van het projectteam eind mei 2012 een motivatie opgesteld voor het ontwerp dat meegenomen wordt in de voorbereiding van de uitvoering.

Nadat door deskundigen in een aantal workshops drie varianten voor het ontwerp van de Veiligheidsbuffer Oesterdam zijn samengesteld, zijn deze varianten onderling vergeleken en voorgelegd tijdens een klankbordbijeenkomst. De voorkeur ging uit naar het ontwerp met een strandhaak. Deze variant is verder aangepast om de verwachte nadelen weg te nemen.

Bij de afweging tussen de verschillende varianten zijn de volgende aspecten betrokken:

  • Bijdrage aan de veiligheid van de Oesterdam;
  • Habitatbehoud op korte termijn (direct na aanleg) en op termijn;
  • Verwachte duurzaamheid van de gekozen variant;
  • Bijdrage aan het leerdoel.

De strandhaak

Met de keuze van de strandhaak wordt een groot gedeelte van de bestaande slikken onbedekt gelaten, zodat de ecologie zo min mogelijk wordt aangetast. Het idee is dat het gedeelte tussen de strandhaak en de hoogwaterkering in de loop van de tijd gevoed wordt met zand met een zodanig tempo dat het bodemleven het proces van aanzanding kan volgen zonder begraven te raken.

De keuze voor de strandhaak is een keuze voor een innovatieve oplossing die in een bepaalde vorm interessant lijkt om in de toekomst toe te passen bij platen, waarbij niet het gehele plaatoppervlakte hoeft te worden bedekt. Aangezien de suppletie een wezenlijke bijdrage moet leveren aan het vergroten van de periode dat de veiligheid van de Oesterdam is gewaarborgd, is aan de strandhaak een suppletie toegevoegd op het slik direct tegen de Oesterdam. Het benodigde zand wordt bespaard op de noordelijke kop, door deze enkele honderden meters in te korten ten opzichte van het oorspronkelijke plan. De noordelijke kop was gesitueerd in dieper water, hetgeen in combinatie met hellingen van 1: 100 een enorme hoeveelheid te suppleren zand vereist. Ook op de oorspronkelijke aanlegbreedte is zand bespaard door deze breedte aanzienlijk terug te brengen. Halverwege de dam is een verlaging aangebracht om stroming en zandaanvoer toe te laten van zuid naar noord. Dit heeft als doel om het opslibben van het gedeelte direct noordelijk van de aanzet van de strandhaak te vermijden.

Definitief ontwerp mei 2012

Aanvullende maatregelen

Aan de noordzijde dienen nog maatregelen te worden toegepast om noordwaartse zandtransporten ten gevolge van golven door de overheersende zuidwestelijke wind tegen te gaan. Dit transport uit het gebied is ongewenst vanwege het verlies aan zand uit het proefproject en de eventuele overlast die zou kunnen ontstaan op een tweetal direct aangrenzend gelegen visserijpercelen, die overigens momenteel niet worden gebruikt. Hiervoor is gekozen voor het toepassen van constructies die schelpen van Japanse oesters bevatten, waarop mogelijk oesterbroed afgezet wordt. De vorm en ligging dient in overleg met Building with Nature (BwN) ontworpen te worden. Hierin worden de belangen van de oestersector meegenomen. Er is gekozen voor een lage constructie om het zicht van de foeragerende vogels niet te veel te belemmeren, omdat dit mogelijk een reden zou kunnen zijn voor vogels om niet te foerageren in het gebied.

De geraamde hoeveelheid zand voor deze oplossing is ca. 325.000 m3. Het ontwerp dient door het ingenieursbureau zodanig te worden opgezet, dat er bij een eventuele gunstige inschrijving voor de realisatie meer zand kan worden aangebracht binnen het budget dat voor de realisatie beschikbaar is.

Uitwerking door ingenieursbureau

Witteveen + Bos heeft bijlagen gemaakt voor het bestek.



HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares