PBZ onderzoek en innovatie Verplanten Zeegras

PBZ onderzoek en innovatie Verplanten Zeegras
PBZ Onderzoek en Innovatie PBZ onderzoek en innovatie
Aanleiding Mitigatie
Object Voorland
Verbetering Materiaal, Proces

Activity IOR

Met de onderstaande knop wordt een innovatieprocesstap gecreëerd. Let op, iedere pagina moet een unieke naam hebben. Het advies is de drie puntjes te vervangen door een term die de lading dekt.

 




Verplanten zeegras
Verplanten zeegras

Voor de realisatie van een teenconstructie en kreukelberm wordt tijdelijk gebruik gemaakt van een werkstrook, variërend van 10 tot 15 meter gemeten vanuit de nieuwe waterbouwkundige teen van de dijk. In deze strook moet permanente schade aan schorren en slikken zo veel mogelijk worden voorkomen.

In enkele dijktrajecten stond het zeldzame klein zeegras in de werkstrook. Zonder maatregelen was dit verloren gegaan bij de dijkversterkingen. Klein zeegras is een Europees beschermde soort die het in het laatste decennium goed doet in de Waddenzee, maar in Zeeland sterk is afgenomen. Voor de afsluiting van de Deltawateren door dammen en de Oosterscheldekering kwam er ongeveer 1.200 hectare klein zeegras voor in de Zeeuwse wateren. Tegenwoordig resteert nog 75 hectare. Voornaamste reden van de achteruitgang is waarschijnlijk het toegenomen zoutgehalte in vooral de Oosterschelde. Evenals de strenge winters in samenhang met het afregelen van de Oosterscheldekering midden jaren '80 van de vorige eeuw.

Tussen 2007 en 2011 voerde projectbureau Zeeweringen verschillende zeegrastransplanties uit. Voorafgaand aan de dijkversterkingen werd gekeken waar zeegras in de werkstrook groeide; daar werd het zoveel mogelijk verwijderd. Vervolgens werd vervoerd naar een andere geschikte locatie in de Oosterschelde en opnieuw geplant.

Voorafgaand aan de verplantingen werden proeven met schelpen uitgevoerd. Deze schelpen bleken nodig om het zeegras op de nieuwe locatie te beschermen tegen wadpieren.

De zeegrasmigraties bleken een succes: het kwetsbare plantje kan onder de juiste omstandigheden verplant worden. Eind 2015 verscheen het eindrapport Zeegrasmitigaties van de Radbout Universiteit Nijmegen, in opdracht van het projectbureau.


Meer achtergrondinformatie, het proces en de inhoudelijke onderbouwing van de experimenten met het verplaatsen van zeegras.

Lessons Learned

Op verschillende dijktrajecten was het niet overal toegestaan water te lozen op het voorland, vanwege de aanwezigheid van zeegras. Dit bleek echter in de meeste situaties praktisch slecht uitvoerbaar. Het overpompen van water over een bepaalde afstand zorgt voor veel tijdsverlies en is technisch niet altijd mogelijk. Het was verstandig geweest om voorafgaand aan de werkzaamheden punten te zoeken langs deze dijktrajecten waar geen zeegras groeide, waar dus wel op het voorland geloosd kon worden.




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Produceert
Consumeeert
Onderdeel van PBZ onderzoek en innovatie
Instantie van
Betreft


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares