Experimenteren met priming



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = RP Experimenteren met priming

Result = RP Roggenplaatsuppletie VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = RP Experimenteren met priming

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = RP Experimenteren met priming

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = RP Experimenteren met priming

Result = RP Ontwerpen suppletie Roggenplaat VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = RP Experimenteren met priming

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = RP Experimenteren met priming

Result =

End Set VN link







Op het moment dat er ergens een nieuw ‘leeg’ habitat beschikbaar komt, onafhankelijk van de oorzaak, dan zal dit in de loop der tijd worden gekoloniseerd door organismen. Bij het aanbrengen van zandsuppleties op een getijdenplaat wordt ook leeg habitat gecreëerd, omdat het overgrote deel van het zand diep onder de bentische zone wordt gewonnen. Er ontstaat zo een getijdenplaat waar nog geen benthos in leeft. Onderzoek heeft aangetoond dat de kolonisatiesnelheid van dergelijke lege habitats sterk van soort tot soort kan verschillen, en dat de creatie van dergelijke lege habitats exoten de kans biedt om zich te vestigen (citatie). Door de creatie van leeg hard substraat op diverse plekken langs een kustlijn wordt zelfs wel gesproken van stepping stones voor de verspreiding van exoten (citatie).

Voorgesteld wordt om priming kleinschalig toe te passen met als doel te bepalen in welke mate dit het ecologisch herstel van de zandsuppletie op de Roggeplaat versnelt en de vestiging van exoten tegengaat.

Eerdere experimenten met priming

In aanloop naar de Roggeplaatsuppletie is er een aantal ecologische primingonderzoeken uitgevoerd. Daarbij is gebruikgemaakt van twee verschillende technieken: het aanbrengen van specifieke doelsoorten (de kokkel Cerastoderma edule en de wadpier Arenicola marina) versus het aanbrengen van een bodemlaag met een bestaande benthosgemeenschap.

De belangrijkste conclusies uit deze experimenten zijn (Hoolsema, 2016):

  • priming is een veelbelovende methode om de ecologische impact van zandsuppleties te minimaliseren;
  • de experimenten hebben (door de kleine m2–schaal) te weinig kennis gegenereerd om nu te besluiten tot grootschalige priming;
  • tijdens de aanleg van de zandsuppletie dient op een beperkte, maar ecologisch relevante schaal een testpriming worden uitgevoerd.

Voorstel voor een testpriming

De testpriming dient op een ecologisch relevante schaal te worden uitgevoerd. Voor de benthosgemeenschap gaat het om plots van 50x50 m en om de effecten op de vogelpopulatie te meten om 100x100 m. Er zijn drie methodes van priming denkbaar: priming met droog grondverzet, priming met nat grondverzet en priming met (kokkel)visserij. Elk van deze methoden heeft voor- en nadelen. Bij droog grondverzet kan de bodem gecomprimeerd worden door de gebruikte machines. Bij nat grondverzet is het risico groot dat (een deel van) de bodemdieren (vooral de kleinere soorten) wegspoelen, zelfs als de waterdiepte minimaal is. Bij priming via visserij heeft als nadeel dat slechts een beperkt aantal opvisbare soorten i.p.v. meer complete gemeenschap wordt verplaatst, en de kans bestaat op grotere verliezen door wegstromen bij uit zetten.

Het voorstel is om de priming te laten uit voeren door droog grondverzet, waarbij machines worden uitgesloten die een te hoge druk op de bodem veroorzaken (om bodemcompressie tegen te gaan) en het sediment in grote hopen samen te duwen (om vermorzelen van benthos te voorkomen).Bulldozers zijn dus absoluut niet wenselijk, waar een graafmachine en een kleine shovel mogelijk wel geschikt zijn.

Meer informatie

Zie voor meer informatie over het voorstel voor priming Van der Werf et al. (2016), bijlage D.



Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares