Ontwerpen suppletie Roggenplaat



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = RP Ontwerpen suppletie Roggenplaat

Result = RP Roggenplaatsuppletie VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = RP Ontwerpen suppletie Roggenplaat

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = RP Ontwerpen suppletie Roggenplaat

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = RP Ontwerpen suppletie Roggenplaat

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = RP Ontwerpen suppletie Roggenplaat

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = RP Ontwerpen suppletie Roggenplaat

Result =

End Set VN link








Rijkswaterstaat heeft het Centre of Expertise (CoE) Delta Technology gevraagd om de variantenstudie, monitoring en het verdiepend onderzoek ten behoeve van de Roggenplaatsuppletie uit te voeren. Het CoE-consortium bestaat uit NIOZ, Wageningen Marine Research, Deltares en HZ University of Applied Sciences.

In het eerste deel van deze studie is de voorkeursvariant bepaald (Van der Werf et al. 2016). De zogeheten zandreliëfvariant is daaruit als meest kansrijke variant naar voren gekomen en is vervolgens uitgewerkt in een definitief ontwerp (Van der Werf et al. 2016).

Aanpak

De aanpak van de ontwerpstudie bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. De beschikbare kennis, data en modellen van de Roggenplaat en vergelijkbare intergetijdengebieden zijn geïnventariseerd en verzameld. Deze zijn gebruikt voor een beschrijving van het morfologisch en ecologisch functioneren van de Roggenplaat. Er is hierbij in het bijzonder lering getrokken uit proefprojecten die in het kader van de MIRT-verkenning in de Oosterschelde zijn gedaan.
  2. Uit de doelstellingen van Rijkswaterstaat en de beschikbare kennis is een afwegingskader afgeleid om een objectieve en onderbouwde keuze tussen suppletievarianten mogelijk te maken.
  3. Op basis van economische, ecologische, uitvoeringstechnische en hydro-morfologische aspecten is een geschiktheidskaart gemaakt die aangeeft op welke gebieden van de Roggenplaat gesuppleerd kan worden.
  4. Vervolgens is de voorkeursvariant uitgewerkt tot vier verschillende suppletieontwerpen, met inachtneming van de morfologische en ecologische kennis van de Roggenplaat en het afwegingskader.
  5. Er is een numeriek (Delft3D)-model ontwikkeld dat de golven, waterbeweging, zandtransport en initiële bodemontwikkeling op de Roggenplaat in detail simuleert. Hiermee zijn de verschillende suppletieontwerpen doorgerekend.
  6. Tot slot zijn suppletieontwerpen gewogen met behulp van het afwegingskader. Het toetsen aan de criteria gebeurde op basis van systeemkennis, modelresultaten en deskundigenoordeel. Dit leidde tot het definitief ontwerp.



Referenties
  • Variantenstudie Roggenplaatsuppletie, Werf, J. van der, M. Boersema, A. Nolte, R. Schrijvershof, J. Stronkhorst, L. de Vet, B. Walles, T. Ysebaert, Centre of expertise Delta Technology, 10 juni 2016.
  • Definitief ontwerp Roggenplaatsuppletie, Werf, J. van der, M. Boersema, T. Bouma, R. Schrijvershof, J. Stronkhorst, L. de Vet, T. Ysebaert, Centre of expertise Delta Technology, 18 november 2016.
RP Overleg met de stakeholders VN RP Aanbesteden en uitvoeren suppletie Roggenplaat VN RP Randvoorwaardensuppletie VN RP Maken afwegingskader VN RP Inventarisatie bestaande data modellen en kennis VN RP Data en kennis over Roggenplaat VN RP Ontwikkelen numeriek3D-model VN RP Integrale afweging suppletie-ontwerpen VN RP Voorkeursvariant VN RP Afwegingskader VN RP Ontwerpsessie van de uitvoeringsvarianten VN RP Suppletievarianten Rijkswaterstaat VN RP Maken van een geschiktheidskaart VN RP Ontwerpen van een voorkeursvariant VN RP Uitwerken in vier suppletie-ontwerpen VN RP Geschiktheidskaart VN RP Numeriek 3D-model VN RP Doorrekenen vier suppletie-ontwerpen VN RP Definitief ontwerp Roggenplaatsuppletie VN RP Bespreken met experts in workshop VN RP Experimenteren met priming VN RP Ontwerpen suppletie Roggenplaat VN RP Doelstelling ontwerpstudie VN RP Doelstelling suppletieRoggenplaat VN RP Uitvoeren monitoring 2016-2024 VN RP Uitvoeren T0-monitoring VN RP Monitoring suppletie Roggenplaat VN RP Doelstelling monitoring VN RP Bepalen effectiviteit Roggenplaatsuppletie VN RP Roggenplaatsuppletie VNBepalen voorkeursvariant 20190220
Over deze afbeelding
HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares