Zoetwatervoorziening



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = VZM Zoetwatervoorziening

Result = VZM Het Volkerak-Zoommeer VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = VZM Zoetwatervoorziening

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = VZM Zoetwatervoorziening

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = VZM Zoetwatervoorziening

Result = VZM Waterbeheer van het zoete Volkerak-Zoommeer VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = VZM Zoetwatervoorziening

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = VZM Zoetwatervoorziening

Result =

End Set VN link








Figuur 1: Inlaatpunten zoet water (RWS 2012).

Het Volkerak-Zoommeer heeft na de afsluiting in 1987 een functie voor regionale watervoorziening gekregen. Het Volkerak-Zoommeer levert zoet water in Oostflakkee, de West-Brabantse poldergebieden Nieuw-Vossemeer, Hendrikpolder en de Auvergnepolder en de Zeeuwse gebieden Tholen, St. Philipsland en Reigersbergsche polder (figuur 1). Daarnaast wordt water ingelaten in het Mark-Vlietsysteem als de waterkwaliteit dit toelaat. Oostflakkee laat voornamelijk water in vanuit het Haringvliet. Het deel van Oostflakkee dat op het Volkerak-Zoommeer is aangewezen is relatief klein.

De inlaat naar regionale wateren en polders vindt plaats voor peilbeheer, compensatie van verdamping en beregening. Daarnaast speelt doorspoeling voor het verlagen van de zoutconcentratie in de Zeeuwse gebieden een rol. Omdat de landbouw gebruikmaakt van het water wordt een maximum chlorideconcentratie van 450 mg Cl/l bij het Bathse Spuikanaal aangehouden. Vanuit het Hollandsch Diep wordt doorgespoeld om de chlorideconcentratie onder het maximum te houden.
De waterschappen zetten de inlaat van water stop als bij de inlaatpunten blauwalgen worden waargenomen om te voorkomen dat blauwalgen zich verspreiden in het regionale watersysteem. Daarnaast is voor beregening of gietwater van hoogwaardige gewassen, zoals tuinbouwgewassen, fruit en bloembollen, water van goede kwaliteit gewenst. Vanaf 2003 is de inlaat bij meerdere innamepunten (bijna) elk jaar gestaakt vanwege blauwalgen.

In tabel 1 worden de oppervlakten, inlaatdoeleinden, inlaatpunten en de maatgevende zoetwaterbehoeften (in het groeiseizoen) vermeld van de gebieden die water inlaten vanuit het Volkerak-Zoommeer. Het gaat hier om de maatgevende vraag in droge perioden gedurende het groeiseizoen, omgerekend in totaal ruim 6,5 m3/s. De maximale hoeveelheid water die in de huidige situatie in de praktijk wordt ingelaten vanuit het VZM (de gerealiseerde piekvraag) wordt geschat op 4,3 m3/s. De onttrekkingen aan het Volkerak-Zoommeer zijn relatief klein ten opzichte van de totale waterbalans. Een van de oorzaken waardoor de gerealiseerde piekvraag kleiner is dan de maatgevende vraag is het staken van de waterinlaat wegens blauwalgoverlast op het Volkerak-Zoommeer.

Tabel 1: Inlaat ten behoeve van regionale zoetwatervoorziening vanuit het Volkerak-Zoommeer (RWS 2012)
Deelgebied Oppervlakte Doel Inlaatpunten Maatgevende zoetwaterbehoefte in het groeiseizoen Gereali-seerde piekvraag
ha mm/dag m3/s m3/s
Polders Nieuw Vossemeer, Auvergnepolder 2777 peilbeheer, doorspoeling, beregening Eendracht, Mark-Vlietboezem, Wilhelmina-kanaal 3,0 0,96 0,5
St. Philipsland 1900 peilbeheer Campweg 1,5 0,33 0,3
Tholen 11.800 peilbeheer, doorspoeling, beregening Drie Grote Polders en Oud-Kijkuit 1,5 (700 ha) 3,6 (9.200 ha) 3,95 2,0
Reigersbergsche Polder 1.000 peilbeheer, doorspoeling, beregening Inlaatgemaal Rilland 3,3 0,38 0,35
Oostflakkee 3.000 beregening (60% van de landbouw maakt hiervan gebruik) Krammer-Volkerak (Ooltgensplaat: bij Oude Tonge en Galathee) 3,0 1,04 1,1

Chlorideconcentratie

Figuur 2: Verloop van het daggemiddelde chloridegehalte op de locaties Volkerak Galathee (VK), Nieuw Vossemeer (VOSM) en Bathse Brug (BBDT) over de jaren 2021 en 2022

Een belangrijke functie van het Volkerak-Zoommeer is de regionale zoetwatervoorziening. In 1993 werd de chloridenorm bijgesteld van 400 naar 450 mg/l. Door deze normverhoging kan de inlaat vanuit het Hollandsch Diep via de Volkeraksluizen worden beperkt, waardoor de import van verontreinigende stoffen wordt tegengegaan (Tosserams et al. 2000).

In figuur 2 is het verloop van het chloridegehalte over de jaren 2021 en 2022 weergegeven op de meetlocaties Volkerak Galathee, Nieuw Vossemeer en Bathse Brug. De figuur toont tevens het verloop van de waterstand bij Nieuw Vossemeer, het inlaatdebiet bij de Volkerak inlaatsluis en het uitlaatdebiet bij de Bathse Spuisluis. De onderbroken blauwe lijn geeft de norm van 450 mg/l voor het chloridegehalte in het groeiseizoen aan, gemeten bij Bathse Brug.

Sinds 2016 wordt voorafgaand aan 15 maart (begin van het groeiseizoen) begonnen met het doorspoelen van het Volkerak-Zoommeer met als doel om voor het groeiseizoen een goede uitgangssituatie (met lage chlorideconcentraties) te creëren. Dit wordt anticiperend doorspoelen genoemd en is in het waterakkoord beschreven in paragraaf 6, artikel 6.2. Het verloop van het chloridegehalte bij Bathse Brug en het debiet door de Volkerak inlaatsluis in de maanden februari en maart laat zien dat dit anticiperend doorspoelen goed werkt. Desondanks is de chloridenorm in 2021 gedurende enkele weken in het groeiseizoen licht overschreden.

Grondwater

Figuur 3: Chlorideconcentratie ter plaatse van de onderkant van de deklaag (tussen NAP-5m en NAP -15m) (RWS 2012).

Het grondwater in dit gebied rondom het Volkerak-Zoommeer is over het algemeen brak tot zout, zo ook dicht aan het maaiveld. Dit is tevens ruimtelijk te zien in figuur 3 waar de chlorideconcentratie ter plaatse van de onderkant van de deklaag is weergegeven. Op en onder De Brabantse Wal, waar al gedurende lage tijd zoet water infiltreert naar het grondwatersysteem, heeft zich een zoetwatervoorraad gevormd.



Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares