Waterakkoord



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = VZM Waterakkoord

Result = VZM Peil- en zoutbeheer VZM VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = VZM Waterakkoord

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = VZM Waterakkoord

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = VZM Waterakkoord

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = VZM Waterakkoord

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = VZM Waterakkoord

Result =

End Set VN link









Waterakkoord

Het Volkerak-Zoommeer maakt onderdeel uit van het Hoofdwatersysteem. Regionale watersystemen lozen overtollig regenwater op het Hoofdwatersysteem en onttrekken zo nodig oppervlaktewater uit het hoofdwatersysteem. Afspraken hierover worden vastgelegd in een waterakkoord.

Een waterakkoord is in de Waterwet (artikel 3.7) benoemd als instrument:

Beheerders van binnen hetzelfde stroomgebieddistrict gelegen watersystemen stellen, voor zover nodig met het oog op een samenhangend en doelmatig waterbeheer, waterakkoorden vast waarin zij de hun beheersgebied overstijgende aspecten van het beheer ten opzichte van elkaar regelen.

Actualisatie Waterakkoord 2016

In 2016 is het Waterakkoord Volkerak Zoommeer (2001) geactualiseerd. In dit waterakkoord maken de waterbeheerders Rijkswaterstaat (West-Nederland-Zuid en Zee en Delta) en waterschappen Hollandse delta, Scheldestromen en Brabantse delta, afspraken over de aan- en afvoer onder normale omstandigheden en hoogwatersituaties. Verder zijn er afspraken gemaakt over het informeren van de partners binnen het waterakkoord over aanpassingen aan het watersysteem.

Het belang van zoetwater groeit in de 21e eeuw. Dit leidt ertoe dat het belang in een stabiel zoutgehalte in het Volkerak-Zoommeer meegroeit. Om die reden is in het waterakkoord opgenomen dat de waterbeheerders anticiperend doorspoelen met elkaar gaan verkennen. Met betrekking tot de waterkwaliteit zijn afspraken gemaakt over het rapporteren in het kader van de Kaderrichtlijn water en de afspraak dat Rijkswaterstaat het zoutgehalte tijdens het groeiseizoen in het Volkerak-Zoommeer onder de 450 mg Cl/l te houden ter hoogte van de Bathse brug (Zout meetpunt Bathse Brug (bovenste meetpunt). Zie Peil- en zoutbeheer VZM hoe Rijkswaterstaat dit doet.

Verder is afgesproken dat het waterakkoord minimaal eens per 2 jaar wordt geƫvalueerd.

Evaluatie waterakkoord (2018)

In 2018 is het geactualiseerde waterakkoord (2016) geƫvalueerd door Hydrologic (Hydrologic, 2018). Toevallig was 2018 ook een extreem droog jaar, zodat het een goede testcase was voor het anticiperend doorspoelen. De evaluatie leidde ertoe dat het peilbeheer zich richt op een gewogen gemiddelde van meerder waterstandsmeetpunten in het Volkerak-Zoommeer, om op die manier het effect van wind en verhang te ondervangen.

Figuur 1. Formule peilbeheer in het Volkerak-Zoommeer. Hierin staat: VK voor het meetpunt Volkerak Galathea; VOSM voor het meetpunt Vossemeer; SPUI voor het meetpunt Bathse Spuisluis.

Daarnaast wordt het anticiperend doorspoelen voortgezet, omdat dit heeft geleid tot een betere uitgangsituatie in het voorjaar. Meer water inlaten leidt mogelijkerwijs ook op meer invoeren van ongewenste stoffen, al dan niet gebonden aan zwevend stof vanuit het Hollands Diep. Afgesproken is om dit nader te onderzoeken.

De evaluatie leidde niet tot een nieuwe actualisatie van het waterakkoord.



Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares