Verz Aanleg van de Nieuwe Waterweg

Verz Aanleg van de Nieuwe Waterweg
Context Verz Geschiedenis van de verzilting in Nederland
Decompositie type IOR

Activity



Door de toename van de scheepsbewegingen liep de Rotterdamse Haven in het midden van de 19e eeuw tegen capaciteitsproblemen aan. De Rijn-Maasmonding was sterk vertakt en had ook aanzienlijk te lijden onder verzanding van vaargeulen. Pieter Caland (1826-1902), civiel ingenieur bij Rijkswaterstaat, maakte in die periode het plan voor de aanleg van de Nieuwe Waterweg.

Uiteindelijk is in 1872 de Nieuwe Waterweg officieel in gebruik genomen. Ondanks de voorspelling dat de Nieuwe Waterweg zichzelf op diepte zou houden is de verzanding toch door gegaan. Het op diepte houden van de vaargeul blijft een continue inspanning. In eerste instantie is de vaardiepte NAP – 7,00m. De diepgang is door de jaren heen steeds verder vergroot. In de periode 1966 – 1972 neemt de toegestane diepgang geleidelijk toe van NAP – 18,50 tot 23,50 m. De Rotterdamse Haven kon zich hierdoor voortvarend ontwikkelen en heeft de stad en de Nederlandse economie veel welvaart opgeleverd.

De open verbinding met de Noordzee is voor de haven uiteraard van groot strategisch belang, maar voor de waterhuishouding een behoorlijke uitdaging. Tijdens vloed kan het zoute zeewater ver landinwaarts dringen. Dit heeft grote gevolgen voor de waterinlaat en de verzilting van de omliggende polders in Delfland en Voorne. Omdat in deze gebieden met name de tuinbouw zich sterk ontwikkelde was toenemende verzilting van de oppervlaktewater in deze gebieden een negatieve ontwikkeling.

Aanleg trapjeslijn

ter bestrijding van de verzilting op de Nieuwe Waterweg zijn grote hoeveelheden zoet water nodig. Het was niet denkbeeldig dat het zoute water via de Noord en de Dordtse Kil in het Haringvliet terecht zou komen. De Deltawerken zouden hierdoor een groot deel van hun betekenis verliezen. Om deze hoeveelheden zoet water te verminderen, zal de bodem van de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg worden verhoogd en vastgelegd volgens de trapjeslijn. Dit is vastgelegd in de Eerste Nota Waterhuishouding.

In de periode 1968 -1972 is ter hoogte van de Nieuwe Maas en Bolnes de bodem opgehoogd en vastgelegd. Vervolgens is in de Nieuwe Waterweg in de periode 1974-1975 de bodem vastgelegd volgens de z.g. trapjeslijn om verdere verzilting van de Nieuwe Waterweg/Nieuwe Maas te voorkomen. Feitelijk werden de te diepe gedeelten van de Waterweg en de Nieuwe Maas opgevuld met grind en mijnsteen en de bodem waar nodig beschermt tegen uitschuring. De diepte liep trapsgewijs op van 16 meter in de Nieuwe Waterweg tot ongeveer acht meter bij de monding van de Hollandsche IJssel. Hierdoor zou het zwaardere zoute zeewater minder ver landinwaarts stromen.

Figuur 1. Trapjeslijn Nieuwe Waterweg aangelegd in de periode 1968 - 1972 (Author Henk Jan Verhagen).

Toenemende verzilting

Johan van Veen heeft dit al uitgebreid onderzocht en rapporteerde hierover in 1941: De toeneming van het zoutgehalte op de Benedenrivieren (Veen, 1941). In deze nota beschrijft hij het probleem van de verzilting in de verschillende delen van het land. Duidelijk was dat de toenemende zoutgehalte in de Nieuwe Waterweg een groot probleem was voor Hoogheemraadschap van Delfland. Ook uit Voorne kwamen klachten dat het ‘chloorgehalte van het slootwater onrustbarend snel was toegenomen.’ Meer en meer werd duidelijk dat er een probleem aan het ontstaan was. De toenemende intensivering van de landbouw en de uitbreiding van de Rotterdamse Haven leidde tot meer verzilting en hogere eisen aan het inlaat water.


Fig. 1. De zoutgrenzen in de benedenrivieren omstreeks 1938




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Produceert
Consumeeert
Onderdeel van Verz Ontwikkeling van het thema verzilting in het waterbeheer
Instantie van
Betreft


Draagt bij aan.

Draagt bij aan Verz Verzilting
Waarde +
Opmerkingen


Draagt bij aan.

Draagt bij aan Verz Uitbreiding Rotterdamse haven
Waarde +
Opmerkingen


Afhankelijk van.

Afhankelijk van Verz Eisen gebruikers
Opmerkingen


De pagina's die linken naar deze pagina.

Dit element heeft geen subelementen. Naar dit element wordt niet geconnecteerd.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares