Sint Pieterspolder: verschil tussen versies

Regel 25: Regel 25:
 
|Paragraph=Dijktraject Sint Pieterspolder omvat de dijken langs de Pieterspolder en Nieuw Olzendepolder. Het dijktraject ligt aan de Oosterschelde, aan de noordkant van Zuid-Beveland vlakbij Yerseke en Oostdijk.  
 
|Paragraph=Dijktraject Sint Pieterspolder omvat de dijken langs de Pieterspolder en Nieuw Olzendepolder. Het dijktraject ligt aan de Oosterschelde, aan de noordkant van Zuid-Beveland vlakbij Yerseke en Oostdijk.  
 
Het heeft een lengte van 3,5 kilometer. Het grootste gedeelte van het dijktraject is particulier eigendom. Waterschap Scheldestromen is verantwoordelijk voor het beheer van de dijk.
 
Het heeft een lengte van 3,5 kilometer. Het grootste gedeelte van het dijktraject is particulier eigendom. Waterschap Scheldestromen is verantwoordelijk voor het beheer van de dijk.
  +
   
 
''De belangrijkste bijzonderheden in dit dijktraject''
 
''De belangrijkste bijzonderheden in dit dijktraject''

Versie van 22 jan 2016 om 11:49

Sint Pieterspolder
Omschrijving St. Pieterspolder, Nieuw Olzendepolder
Overkoepelende context Dijkvakken Zeeland
Locatie Zuid-Beveland
Coördinaten 51° 28' 20", 4° 3' 50"
Begindijkpaal dp 1316
Einddijkpaal dp 1350+60 meter
Jaar 2015
Bekleding Betonzuil, Basalt, Betonzuil met ecotop
Specifieke constructie Haven
Voorland Slik
Ruimtegebruik Cultuurhistorie, Ecologie





file name
created in page
type
bibtex type
title
creator
date
hyperlink
booktitle
alt tag
chapter
organization
institution
address
location
journal
edition
publisher
howpublished
series
volume
number
crossref
description
subject Dijkvak, Dijk, Waterkering

Met de onderstaande vijf knoppen worden werkprocessen gecreëerd. Let op, iedere pagina moet een unieke naam hebben. Het advies is de drie puntjes te vervangen door een term die de lading dekt.

 

 

 

 




Sint Pieterspolder

Dijktraject Sint Pieterspolder omvat de dijken langs de Pieterspolder en Nieuw Olzendepolder. Het dijktraject ligt aan de Oosterschelde, aan de noordkant van Zuid-Beveland vlakbij Yerseke en Oostdijk. Het heeft een lengte van 3,5 kilometer. Het grootste gedeelte van het dijktraject is particulier eigendom. Waterschap Scheldestromen is verantwoordelijk voor het beheer van de dijk.

Bijzonderheden

  • Voor het dijkvak ligt een hoog voorland (slik).
  • Tussen dijkpaal 1316 en dijkpaal 1340 ligt aan de binnenkant van het dijktraject de Sint Pieterspolder. De dijk langs de Sint Pieterspolder had voor de dijkversterking twee buitenbermen: een lage buitenberm bekleed met open steenasfalt en een hoge buitenberm die onverhard was.
  • Ter hoogte van dijkpaal 1316 is een dijkovergang aanwezig, die aansluit op de hoge buitenberm. Er ligt daar bovendien een trap op het bovenbeloop.
  • Vlakbij dijkpaal 1327 ligt nog een dijkovergang met twee afritten aan de buitenzijde van de dijk. De afrit in zuidoostelijke richting sluit aan op de hoge buitenberm bij dijkpaal 1326. De afrit in noordoostelijke richting geeft toegang tot een voormalig landbouwhaventje ter hoogte van dijkpaal 1328.
  • Het landbouwhaventje in het dijktraject is een voormalige tijhaven. Het haventje is een rijksmonument en bestaat uit twee havendammen en een kademuur, die in een vervallen staat verkeren.
  • De dijk langs de Nieuw Olzendenpolder, tussen dijkpaal 1340 en dijkpaal 1348, had voor een dijkversterking een buitenberm van open steenasfalt.
  • Bij dijkpaal 1341 en dijkpaal 1342 liggen twee strekdammen met een lengte van circa 30 meter loodrecht op de dijkrichting.
  • Bij dijkpaal 1342 doorkruist een zoutwaterinlaatbuis de dijk.
  • Tussen dijkpaal 1345+50 meter en dijkpaal 1347+50 meter staat een rij met palen in zeer slechte staat. Deze palen waren onderdeel van een voormalige aanlegsteiger.
  • Ter hoogte van dijkpaal 1346 ligt een dijkovergang.
  • Tussen dijkpaal 1316 en dijkpaal 1348 was in de oude situatie op het bovenbeloop, de kruin en het binnenbeloop van de dijk geen steenbekleding aanwezig.
  • Tussen dijkpaal 1348 en dijkpaal 1350+66 meter ligt een kreeftenpark in de primaire zone van de waterkering. Zowel voor als achter het kreeftenpark is een dijk aanwezig. Op de dijk achter het kreeftenpark ligt geen steenbekleding. De waterkering voor het kreeftenpark is omsloten door betonnen en stalen damwanden.


Innovatieve grondverbetering

De aannemer had voor het verbeteren van de ondergrond een innovatieve aanpak. Hij mengde de bestaande slappe grond met o.a. cement op een dusdanige wijze dat de grond kon blijven zitten. Op die manier stabiliseerde hij de ondergrond. Hierop legde hij het geotextiel en de filterlaag. Daarop bracht hij de betonzuilen aan. Door deze innovatieve werkwijze hoefde de aannemer veel minder grond af te graven en af te voeren en veel minder nieuwe grond aan te voeren. Zo bespaarde hij op transporten. Zijn idee was daardoor niet alleen duurzaam, maar kwam ook de veiligheid en omgeving ten goede.

Logo Liebregts.jpg

Kaart werkgebied

Overzichtskaart Sint Pieterspolder.jpg

Kerndocumenten




De View-Navigation (VN) pagina's.


De opbouw van deze context.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares