Hansweert: verschil tussen versies

Regel 47: Regel 47:
 
|Paragraph subheading=Uitgesteld werk
 
|Paragraph subheading=Uitgesteld werk
 
|Paragraph collapsible=Nee
 
|Paragraph collapsible=Nee
|Paragraph=In 2000 versterkte projectbureau Zeeweringen het [[Breede_Watering_bewesten_Yerseke_VN|dijktraject ten westen van dijkvak Hansweert]]. Het projectbureau stelde de versterking van dijkvak Hansweert toen bewust uit. Enerzijds omdat het vanwege het buitendijkse bedrijventerrein een bijzonder traject was. Het projectbureau verwachtte in de loop van de jaren kennis en ervaring op te doen, die toepasbaar zou zijn bij het ontwerpen en uitvoeren van dit bijzondere dijktraject. Anderzijds omdat de grond in eigendom van verschillende eigenaren was. Projectbureau Zeeweringen hoopte dat de eigendomssituatie zou veranderen, waardoor er minder partijen zouden overblijven en afstemming over de werkzaamheden eenvoudiger zou worden.
+
|Paragraph=In 2000 versterkte projectbureau Zeeweringen het [[Breede_Watering_bewesten_Yerseke_VN|dijktraject ten westen van dijkvak Hansweert]]. Het projectbureau stelde de versterking van dijkvak Hansweert toen bewust uit. Enerzijds omdat het vanwege het buitendijkse bedrijventerrein een bijzonder traject was. Anderzijds omdat de grond in eigendom van verschillende eigenaren was. Projectbureau Zeeweringen hoopte dat de eigendomssituatie zou veranderen, waardoor er minder partijen zouden overblijven en afstemming over de werkzaamheden eenvoudiger zou worden.  
In 2006 versterkte het projectbureau de voorhaven van Hansweert, ten oosten van dijktraject Hansweert. In de ontwerpfase analyseerde het projectbureau toen in hoeverre het slibdepot zou eroderen bij een maatgevende storm. Daaruit bleek dat er ter hoogte van het slibdepot geen dijkversterking nodig was. Toen besloot projectbureau Zeeweringen ook het aansluitende deel van het traject ter hoogte van het bedrijventerrein buiten beschouwing te laten.
 
 
Uiteindelijke voerde het projectbureau dijkversterking Hansweert uit in haar laatste uitvoeringsjaar, 2015.  De gronden van het bedrijventerrein waren inmiddels in handen van één partij, de eigenaar van een aannemingsbedrijf dat op het terrein gevestigd was. Daarmee was één van de problemen van destijds opgelost. Bovendien had het projectbureau inmiddels veertien jaar kennis en expertise opgebouwd, ook met complexere situaties, die hier goed van pas kwamen.
 
Uiteindelijke voerde het projectbureau dijkversterking Hansweert uit in haar laatste uitvoeringsjaar, 2015.  De gronden van het bedrijventerrein waren inmiddels in handen van één partij, de eigenaar van een aannemingsbedrijf dat op het terrein gevestigd was. Daarmee was één van de problemen van destijds opgelost. Bovendien had het projectbureau inmiddels veertien jaar kennis en expertise opgebouwd, ook met complexere situaties, die hier goed van pas kwamen.
 
}}
 
}}
Regel 63: Regel 62:
 
|Paragraph subheading=Nieuwe normering
 
|Paragraph subheading=Nieuwe normering
 
|Paragraph collapsible=Nee
 
|Paragraph collapsible=Nee
|Paragraph=Direct na de aanbesteding van het werk kwam er meer inzicht in de gevolgen van de politieke besluitvorming over de nieuwe veiligheidsnormering in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), die vanaf 2017 geldt. Deze normering hanteert veel strengere veiligheidseisen voor dijktraject Hansweert dan de huidige eisen, vanwege de ligging van het dorp direct achter de dijk. Met de huidige kennis was het echter niet mogelijk vast te stellen of het ontwerp voldeed aan de nieuwe eisen, óf dat er aanpassingen nodig zouden zijn.
+
|Paragraph=Direct na de aanbesteding van het werk kwam er meer inzicht in de gevolgen van de politieke besluitvorming over de nieuwe veiligheidsnormering in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), die vanaf 2017 geldt. Deze normering hanteert veel strengere veiligheidseisen voor dijktraject Hansweert dan de huidige eisen. In 2015 was het echter niet mogelijk vast te stellen of het ontwerp voldeed aan de nieuwe eisen, óf dat er aanpassingen nodig zouden zijn.
Het uitvoeren van het ontwerp achter het bedrijfsterrein was vanwege de openbare weg in het traject erg ingrijpend voor de omgeving. En er zou een reële kans bestaan dat het traject vanwege de nieuwe normering binnen enkele jaren opnieuw versterkt zou moeten worden.  
+
Om twee keer overlast voor de omgeving en dubbel werk te voorkomen hebben projectbureau Zeeweringen en het waterschap besloten alleen de steenbekleding op de glooiing voor het bedrijventerrein te versterken. Daarmee voldoet de bekleding op de dijk aan de huidige veiligheidseisen. Om de veiligheid van de achterliggende polder op termijn te kunnen waarborgen zijn echter aanvullende maatregelen nodig. Het volgens de nieuwe eisen versterken van de steenbekleding onder de weg en het talud achter het bedrijventerrein is dan ook een toekomstig project van het waterschap.
Om twee keer overlast voor de omgeving en dubbel werk te voorkomen hebben projectbureau Zeeweringen en het waterschap besloten alleen de steenbekleding op de glooiing voor het bedrijventerrein te versterken. Daarmee voldoet de bekleding op de dijk aan de huidige eis dat hij een superstorm moeten kunnen trotseren, die theoretisch gezien eens in de 4000 jaar voorkomt. Om de veiligheid van de achterliggende polder op termijn te kunnen waarborgen zijn echter aanvullende maatregelen nodig. Het volgens de nieuwe eisen versterken van de steenbekleding onder de weg en het talud achter het bedrijventerrein is dan ook een toekomstig project van het waterschap.
+
}}
  +
{{Paragraph
  +
|Paragraph number=6
  +
|Paragraph language=Dutch
  +
|Paragraph collapsible=Nee
 
}}
 
}}
 
{{Kerndocument
 
{{Kerndocument

Versie van 25 jan 2016 om 12:02

Hansweert
Omschrijving Hansweert
Overkoepelende context Dijkvakken Zeeland
Locatie Zuid-Beveland
Coördinaten 51° 26' 44", 4° 0' 12"
Begindijkpaal dp 256+57 meter
Einddijkpaal dp 260+60 meter
Jaar 2015
Bekleding Betonzuil, Gekantelde blokken
Specifieke constructie
Voorland Slik, Strand
Ruimtegebruik





file name
created in page
type
bibtex type
title
creator
date
hyperlink
booktitle
alt tag
chapter
organization
institution
address
location
journal
edition
publisher
howpublished
series
volume
number
crossref
description
subject Dijkvak, Dijk, Waterkering

Met de onderstaande vijf knoppen worden werkprocessen gecreëerd. Let op, iedere pagina moet een unieke naam hebben. Het advies is de drie puntjes te vervangen door een term die de lading dekt.

 

 

 

 




Dijktraject Hansweert ligt aan de Westerschelde, aan de zuidzijde van Zuid-Beveland vlakbij het dorp Hansweert in de gemeente Reimerswaal. Het dijkvak ligt tussen de dijkpalen 256+57 meter en 260+60 meter en heeft een lengte van ongeveer 0,4 kilometer. Waterschap Scheldestromen beheert de dijk. Tussen dijkpaal 259 en dijkpaal 260+60 meter ligt een bedrijfsterrein, dat particulier eigendom is.

Bijzonderheden

De belangrijkste bijzonderheden in het dijktraject:

  • Ten oosten van dijkpaal 259 ligt een buitendijks slibdepot. Het slibdepot is omringd door een dijk voorzien van steenbekleding. Deze dijk maakt geen onderdeel uit van dijktraject Hansweert.
  • Bij dijkpaal 259 ligt een dijkovergang, loodrecht op de richting van de dijk. Buitendijks staat hier een woonhuis en zijn er twee openbare parkeerplaatsen.
  • Tussen dijkpaal 259 en dijkpaal 260+60 ligt direct aan de buitenzijde van de dijk een bedrijventerrein. In het midden van het bedrijventerrein ligt de aanzet van de Westnol, loodrecht op de dijkrichting.
  • Tussen de Westnol en het slibdepot, ten oosten van het bedrijventerrein, bevindt zich een hoger gelegen voorland. Oude kades, die voorheen als afmeerlocatie gebruikt werden, vormen de scheiding tussen het voorland en het bedrijventerrein.
  • Ten westen van de Westnol scheidt een glooiing het bedrijventerrein van de Westerschelde. De glooiing is bedekt door zand. Omwonenden maken recreatief gebruik van de glooiing en het voorliggende strandje.
  • Het bedrijventerrein, de glooiing aan de Westerschelde, het voorland van het bedrijventerrein en de Westnol zijn particulier eigendom.
  • Omdat het bedrijventerrein buitendijks ligt, is het meermaals onder water gelopen. Aan de oostzijde heeft de eigenaar het terrein inmiddels opgehoogd. Het ophogen van de rest van het bedrijventerrein staat nog op de planning.
  • Door de glooiing loopt ter hoogte van dijkpaal 260 een leiding voor de afvoer van hemelwater vanaf het bedrijventerrein.
  • Tussen het bedrijventerrein en de kruin van de dijk ligt een openbare weg, de Werfdijk. Vanaf deze weg is het terrein toegankelijk.
  • Bij dijkpaal 260 en dijkpaal 261 zijn trappen over de dijk aanwezig.
  • Op de kruin van de dijk ligt een wandelpad van klinkers.
  • Bij dijkpaal 260+60 meter ligt een dijkovergang. Via deze dijkovergang zijn de buitenzijde van de dijk en het strandje bereikbaar.

Uitgesteld werk

In 2000 versterkte projectbureau Zeeweringen het dijktraject ten westen van dijkvak Hansweert. Het projectbureau stelde de versterking van dijkvak Hansweert toen bewust uit. Enerzijds omdat het vanwege het buitendijkse bedrijventerrein een bijzonder traject was. Anderzijds omdat de grond in eigendom van verschillende eigenaren was. Projectbureau Zeeweringen hoopte dat de eigendomssituatie zou veranderen, waardoor er minder partijen zouden overblijven en afstemming over de werkzaamheden eenvoudiger zou worden. Uiteindelijke voerde het projectbureau dijkversterking Hansweert uit in haar laatste uitvoeringsjaar, 2015. De gronden van het bedrijventerrein waren inmiddels in handen van één partij, de eigenaar van een aannemingsbedrijf dat op het terrein gevestigd was. Daarmee was één van de problemen van destijds opgelost. Bovendien had het projectbureau inmiddels veertien jaar kennis en expertise opgebouwd, ook met complexere situaties, die hier goed van pas kwamen.

Complex ontwerp

Het bedrijventerrein en de openbare weg direct achter het terrein lagen in de dijk, op een te laag niveau. Daardoor was het versterken van de glooiing aan de zeezijde van het bedrijventerrein niet voldoende om de veiligheid in de toekomst te waarborgen. Achter het bedrijventerrein en de openbare weg bevond zich het bovenbeloop van de dijk. Ook de weg en het bovenbeloop moesten versterkt worden. Daarvoor had projectbureau Zeeweringen in het ontwerp een verborgen glooiing opgenomen, die deels onder de weg zou komen. Het talud achter de weg zou bekleding van krijgen.

Nieuwe normering

Direct na de aanbesteding van het werk kwam er meer inzicht in de gevolgen van de politieke besluitvorming over de nieuwe veiligheidsnormering in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), die vanaf 2017 geldt. Deze normering hanteert veel strengere veiligheidseisen voor dijktraject Hansweert dan de huidige eisen. In 2015 was het echter niet mogelijk vast te stellen of het ontwerp voldeed aan de nieuwe eisen, óf dat er aanpassingen nodig zouden zijn. Om twee keer overlast voor de omgeving en dubbel werk te voorkomen hebben projectbureau Zeeweringen en het waterschap besloten alleen de steenbekleding op de glooiing voor het bedrijventerrein te versterken. Daarmee voldoet de bekleding op de dijk aan de huidige veiligheidseisen. Om de veiligheid van de achterliggende polder op termijn te kunnen waarborgen zijn echter aanvullende maatregelen nodig. Het volgens de nieuwe eisen versterken van de steenbekleding onder de weg en het talud achter het bedrijventerrein is dan ook een toekomstig project van het waterschap.

Kaart werkgebied

Overzichtskaart Hansweert.jpg

Kerndocumenten




De View-Navigation (VN) pagina's.


De opbouw van deze context.

  • Subcontexten
  • Actor
  • Practices & Experiences
  • Elementen
  Type
Hansweert contract Activity
Hansweert ecologie Activity
Hansweert inventarisatie Activity
Hansweert ontwerp Activity
Hansweert projectbeheersing Activity
Hansweert stakeholders Activity
Hansweert toetsing Activity
Hansweert transportroutes Activity
Hansweert uitvoering Activity
  • Links tussen elementen
HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares