Oesterdam VB: uitvoeren

Oesterdam VB: uitvoeren
Context Oesterdam veiligheidsbuffer
Decompositie type IOR

Activity



Werk in uitvoering

In de tweede helft van augustus 2013 is de aannemer aan het werk gegaan om persleidingen aan te leggen, zodat de sleephopperzuiger van Van Oord in week 38 aan de slag kon. De hopperzuiger van 100 meter lang en 18 meter breed, die 4.000 m3 zand kan vervoeren, was één van de grootste schepen die ooit op de Oosterschelde heeft gevaren. Het schip is als het ware een ‘varende zandzuiger’ en heeft in ongeveer vijf weken zo’n 450.000 m3 zand vervoerd van de zandwinlocaties Wemeldinge en Lodijkse Gat naar het Marollegat. Daar voer een zogenaamde werkboot die de sleephopper aan een drijvende leiding koppelde. Het zand ging van daar naar een vaste zinkerleiding en werd zo naar de suppletielocatie langs de oesterdam gepompt. Vervolgens is het zand door shovels verspreid.

Zandwinnen en aanbrengen

Het zand is opgespoten vanuit de geulen in de Oosterschelde. Het proces ging 24 uur per dag door gedurende vijf tot zes weken. Om overlast op de schelpdierpercelen en visgronden te voorkomen, mocht er alleen tijdens de ebfase van het getij zand worden gewonnen in het Lodijkse Gat. Daarnaast zijn rondom de Oesterdam op een viertal strategische plaatsen meetboeien aangebracht die voortdurend de troebelheid van het water maten. De maximale waarden werden streng gehandhaafd zodat de schelpdierpercelen en visgronden zo min mogelijk hinder ondervonden van de aanleg van de Veiligheidsbuffer. Bij overschrijding van de opgegeven grenswaarden stopte de aannemer direct met zijn werkzaamheden tot ze weer op een acceptabel niveau waren.

Zie: Voorstel Trace persleiding

Oesterriffen positioneren en afbakenen

Het zand dat door de persleidingen werd aangevoerd, is vervolgens door graafmachines gemodelleerd tot de zandhaak. De laagdikte van de zandsuppletie bedraagt maximaal vier meter tegen de Oesterdam, en maximaal 2-3 meter ter plaatse van de zandhaak. Aan de west- en noordzijde van de Oesterdam zijn de oesterriffen aangelegd om de erosie van zand te remmen. Deze bestaan uit draadkorven met Japanse oesters. Op deze wijze ontstaat een levend rif dat de erosie van het zand tegen moet gaan. Alle werkzaamheden zijn volgens planning verlopen en op 1 december 2013 is de Veiligheidsbuffer opgeleverd.

Het gebied met de suppletie aanpassen

Nadat al het zand via de persleidingen was aangelegd, heeft de aannemer op aanwijzingen van experts (Deltares; Rijkswaterstaat) extra structuur aan de platte zandplaten gegeven. De laatste metingen op 7 en 8 november 2013 tonen deze extra aangebrachte structuren in de vorm van kuilen en bulten. Nadien zijn voor de opleveringsdatum nog wat correcties hierop aangebracht en hebben twee najaarsstormen, waarbij op 5 december zelfs de Oosterscheldekering gesloten werd, ook effect gehad op deze structuren. Met een intensief monitoringsprogramma wil men niet alleen de morfologie van het gebied volgen, maar ook de ontwikkeling van de flora en fauna, die noodzakelijk is voor de vogelstand.

Symbolische afronding

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft woensdagmiddag 29 januari 2014 samen met basisschoolkinderen van openbare basisschool Ter Tolne (Tholen) de aanleg van de Veiligheidsbuffer Oesterdam symbolisch afgerond. Met het leegkiepen van emmertjes zand vanaf een schip werd de laatste hand gelegd aan de opgehoogde zandplaat tussen Rilland en Tholen. Door het herstellen van de oude zandplaten krijgt de natuur weer de ruimte en kan er in de toekomst 3,5 miljoen euro op het onderhoud aan de dijk worden bespaard. “Dit project is een prachtvoorbeeld van een praktijkproef waarbij we op een natuurlijke wijze natuur en waterveiligheid versterken”, aldus minister Schultz. “Nederland laat zien voorop te lopen in watertechnologie.”

Afsluiting van de uitvoering door minister Schultz

Geleerde lessen

De geleerde lessen zijn:

  • Er is geen vertroebeling opgetreden tijdens het zand winnen, transporteren en suppleren, omdat er goede afspraken gemaakt waren met de aannemer.
  • Het meetsysteem dat door Rijkswaterstaat was geïnstalleerd om de vertroebeling te meten, heeft goed gewerkt, maar was achteraf een dure investering omdat de aannemer netjes heeft gewerkt.
  • De suppletie is voor 1 december afgerond, maar de formele oplevering is verschoven van 1 december 2014 naar een later tijdstip. Er moeten nog kleine dingen aangepast worden??
  • De 'opening' van de Oesterdam veiligheidsbuffer door de minister vormde een mooie afronding van het project. De stuurgroepleden waren allemaal getuigen.


File:VB-uitvoering-IMGP7692-klein.jpg
File:VB-uitvoering-UIT2.png
File:VB-uitvoering-CIMG5109.JPG




De links naar andere pagina's.

Produceert
Consumeeert
Onderdeel van Oesterdam Veiligheidsbuffer
Instantie van
Betreft


Connectie.

Connectie type par
Connecteert naar Oesterdam VB: monitoringsplan opstellen
Conditie
Opmerkingen


Connectie.

Connectie type par
Connecteert naar Oesterdam VB: aanvullende werkzaamheden
Conditie
Opmerkingen


De pagina's die linken naar deze pagina.

Dit element heeft geen subelementen.

Komt van Type Connectie type Conditie Waarde Opmerkingen
Oesterdam VB: voorbereiden Connects seq
HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares