BA Uitkomsten algen en schelpdieren produceren

BA Uitkomsten algen en schelpdieren produceren
Context GT Zeeuwse Tong
Type Outcome
Decompositie type IOR



Kweekproces

Voor een overzicht en verdere informatie over het kweekproces van algen en schelpdieren, zie Algen en schelpdieren produceren

Kansen voor binnendijkse schelpdierteelt

Ook in Nederland is het mogelijk binnendijks, in zoutwatervijvers op land, met succes schelpdieren te kweken. In de vijvers geproduceerde, geselecteerde algen staan garant voor een snelle groei van de schelpdieren zoals aangetoond in experimenten van Proeflocatie Zeeeland Aquacultuur. Broed van tapijtschelpen bereikte hierin in één seizoen bijna een marktrijp gewicht. In het buitenwater zijn daar veelal meerdere jaren voor nodig. Deze experimenten met een gecontroleerde vijverteelt van geselecteerde algen hebben een goed inzicht gegeven in de kostprijs van algen en de mogelijkheden deze te verlagen. De kostprijs van geselecteerde algen is nu nog te hoog voor de doorkweek van schelpdieren vanaf broed tot consumptieformaat. Wel is het commercieel haalbaar schelpdieren af te mesten (Affineren oesters) op een dieet van geselecteerde algen. Een aansprekend voorbeeld en commercieel succes is de kweek van de Caresse oester, een oester die kwalitatief kan concurreren met de duurdere Franse oesters van bijvoorbeeld het huis Gillardeau en “Label Rouge”.

Opkweek schelpdierbroed

Een gecontroleerde vijverteelt van geselecteerde algen biedt ook perspectief voor de opkweek van schelpdierbroed. Wanneer bijvoorbeeld oesters vanuit de hatchery (broedhuis) worden uitgezet in het buitenwater, is er veel uitval (o.a. door predatie). Wanneer de oesters uit de hatchery (1-3 mm) binnendijks worden opgekweekt tot een formaat van 3-5 cm, zijn ze veel beter bestand tegen de condities van het buitenwater (Oesterbroed in nurserysysteem en Afharden oesterbroed). Op een dieet van geselecteerde algen groeien de kleine oesters snel, waardoor de verblijftijd in de nursery slechts enkele maanden hoeft te zijn. Tegelijkertijd is de waardevermeerdering van oesters van 5 cm ten opzichte van die van 3 mm aanzienlijk.

Kostprijs algen

Een extensievere vijverteelt van algen kan de kostprijs van algen verlagen met behoud van een goede groei van de schelpdieren. Dit blijkt uit de ervaringen van Proeflocatie KMWP en Neeltje Jans VOF. Mosselen opgekweekt met algen uit een natuurlijke vijver gevoed met grondwater bereikten in 14 maanden het consumptieformaat met een hoog visgewicht. Voor een stabiele teelt is een permanente toevoer van micro-algen vereist. Dit kan alleen wanneer de groei van macroalgen (wieren) effectief onderdrukt kan worden.

Knelpunten voor de oesterkweek

Zowel Japanse oesters als platte oesters gedijen op de spontane algenbloei in binnendijkse zoutwatervijvers. Japanse oesters kunnen in één seizoen in gewicht toenemen van 5 gram naar gemiddeld meer dan 40 gram. Bij de kweek van Japanse oesters zorgt het oestervirus echter voor onvoorspelbare uitval, tussen mandjes in hetzelfde jaar (2011) variërend van 2 tot 83%. Voor een bedrijfszekere teelt is het noodzakelijk een oester te ontwikkelen die resistent of tolerant is voor infectie met dit virus. (Ketelaars, 2013)




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Onderdeel van
Instantie van
Betreft


De pagina's die linken naar deze pagina.

Dit element heeft geen subelementen. Naar dit element wordt niet geconnecteerd.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares