BA Uitkomsten zeekraalteelt

BA Uitkomsten zeekraalteelt
Context GT Zeeuwse Tong
Type Outcome
Decompositie type IOR



Kweekproces

Voor het kweekproces van zeekraal, zie Zeekraalteelt

Voorkomen van onkruiden

Onkruiden vormen een belangrijk knelpunt in de teelt van zeekraal: ze zijn de belangrijkste oorzaak van een hoge arbeidsbehoefte (voor schoning van het geoogste product) en bijgevolg een hoge kostprijs. Een inundatieperiode voorafgaand aan de teelt helpt om onkruidzaden te doden of de kieming te vertragen. Inundatie alleen is echter onvoldoende om de opkomst van het onkruid zilte schijnspurrie te voorkomen. Voor de commerciële teelt is dit een hinderlijk onkruid, omdat het zich om de zeekraal heen slingert. Het is erg arbeidsintensief om die na het snijden uit de zeekraal te verwijderen.

Kieming van zeekraal

Onder laboratoriumomstandigheden kiemt zeekraal vlot; een voorbehandeling van het zaad is dus niet nodig. In het veld is de kieming vaak onregelmatig mogelijk door een onvoldoende vochtvoorziening van het kiemende zaad.

Groei van zeekraal

Toevoeging van zout vanaf een vroeg stadium in de teelt blijkt essentieel voor een goede groei en goede smaak. In de kas blijven de planten zonder zout al vrij snel na kieming achter in groei ten opzichte van planten die wel zout krijgen. Echter, teveel zout veroorzaakt ook weer groeiremming. Een zoutconcentratie die de helft is van die in zeewater is optimaal.

Zaadwinning en bewaring

Het afrijpingsstadium, waarin zeekraalplanten kunnen worden geoogst voor de zaadwinning, blijkt niet cruciaal te zijn voor een goede kieming. Als zeekraalzaden droog en koel worden bewaard, blijken ze na jaren van bewaren nog goed te kiemen.

Telen in rotaties

Uit pilotproeven met andere gewassen dan zeekraal blijkt dat de volgende gewassen geschikt kunnen zijn voor een gewasrotatie met zeekraal: snijbiet (Beta vulgaris maritima), zeeaster (Aster tripolium), en zeekool (Crambe maritima). Zeeaster kan, behalve via zaad, ook vegetatief worden vermeerderd en daarna uitgeplant. Dit levert waarschijnlijk een homogener gewas op. Naast deze bekende zouttolerante gewassen komen mogelijk nieuwe, zouttolerante gewassen als Quinoa in aanmerking voor een gewasrotatie.




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Onderdeel van
Instantie van
Betreft


De pagina's die linken naar deze pagina.

Dit element heeft geen subelementen. Naar dit element wordt niet geconnecteerd.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares