Gebruik



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = GT VM Gebruik

Result = GT VM Guided tour informatiesysteem Veerse Meer VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = GT VM Gebruik

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = GT VM Gebruik

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = GT VM Gebruik

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = GT VM Gebruik

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = GT VM Gebruik

Result =

End Set VN link
























Geografie Veerse Meer

Figuur 1: Geografie van het Veerse Meer met de namen van de platen en de belangrijkste omringende dorpen (Holland et al. 2004).

Beheer

Figuur 2: Overzichtskaart met de gegevens van het beheer van het Veerse Meer. Om de kaart in meer detail te zien, volg deze link.

Om natuurgebieden en dagrecreatieterreinen in stand te houden voeren Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat, het waterschap Scheldestromen en particulieren actief natuurbeheer uit (figuur 2). Belangrijke gebieden waar natuurbeheer plaatsvindt zijn de buitendijkse natuurgebieden, zoals Schotsman en Middelplaten. Rijkswaterstaat en waterschap Scheldstromen beheren en onderhouden de (primaire) waterkeringen, het watersysteem en de kunstwerken. Om de veiligheid te waarborgen worden de dijken waar nodig versterkt. Rijkswaterstaat heeft ook het nautisch beheer van het hoofdvaarwegennet, het waterkwantiteitsbeheer (via het peilbeheer) en het waterkwaliteitsbeheer (RWS 2012). Het waterschap Scheldestromen beheert daarbij de recreatieve voorzieningen. Er zijn gedurende het jaar meerdere monitoringsmomenten om de aanwezigheid en verspreiding van vogels, habitatsoorten en vegetatie bij te houden (niet alleen beperkt tot Natura 2000-soorten). Verschillende partijen, zoals de provincie Zeeland, terreinbeheerders, Rijkswaterstaat en vrijwilligers voeren deze monitoring uit. De waterkwaliteit wordt ook gemonitord om de staat van dijken te beoordelen. Deze monitoringsactiviteiten vinden plaats vanuit een vliegtuig of een schip of vanaf het land (RWS 2015).

Voor een kaart over het beheer in meer detail zie deze link.

Natura 2000-gebied

Figuur 3: Overzichtskaart met de begrenzing van het Natura 2000-gebied Veerse Meer. Om de kaart in meer detail te zien, volg deze link.

Het Natura 2000-gebied Veerse Meer is een voormalig onderdeel van het Oosterschelde-estuarium (figuur 3). Na de aanleg van de Veerse Gatdam in 1961 verdwenen eb en vloed uit het gebied. En werd het Veerse Meer een brakwatermeer. Het doorlaatmiddel de Katse Heule zorgt ervoor dat er weer water wordt uitgewisseld tussen de Oosterschelde en het Veerse Meer. Het Veerse Meer is een belangrijk leefgebied voor kustbroedvogels, moerasbroedvogels en (doortrekkende en overwinterende) watervogels (figuur 4).

Figuur 4: Overzichtskaart met de begrenzing van het Natura 2000-gebied Veerse Meer. Om de kaart in meer detail te zien, volg deze link.

Recreatie

Figuur 5: Overzichtskaart met de gegevens van de recreatie in het Veerse Meer. Om de kaart in meer detail te zien, volg deze link.

De belangrijkste functie van het Veerse Meer (naast natuur) is recreatie (figuur 5). Ook wordt het Veerse Meer gebruikt voor waterkeren, waterafvoer, beroepsscheepvaart en beroepsvisserij.

Figuur 6: Overzichtskaart met de gegevens van de waterrecreatie op het Veerse Meer. Om de kaart in meer detail te zien, volg deze link.

Het Veerse Meer is een populair gebied voor de recreatievaart (figuur 6). Verder is het meer een doorvaarroute voor de recreatievaart van de Wester- naar de Oosterschelde. In 2011 waren er circa 26.000 passages van de recreatievaart door de Veerse Sluis en 32.000 passages door de Zandkreeksluis. De drukste maanden zijn juli en augustus. Er zijn 3500 ligplaatsen voor jachten (figuur 6). Er zijn eilanden in het meer opgespoten voor de recreatie. Rondom de oevers zijn diverse recreatiegebieden aangelegd voor dagrecreatie en/of verblijfrecreatie: Schelphoek, Schotsman, De Piet, Oranjeplaat, Zilveren Schor, Ruiterplaat en Goudplaat (figuur 1). Bij de Ruiterplaat zijn twee badstranden (figuur 7). Er zijn twee snelvaargebieden in het Veerse Meer en er wordt onder andere gesurft, gekanood en gedoken (figuur 5).

Zie verder: Veersemeer.com

Figuur 7: Overzichtskaart met de gegevens van de recreatie op de oevers van het Veerse Meer. Om de kaart in meer detail te zien, volg deze link.

Sportvisserij

Tot enige jaren geleden stond het Veerse Meer bij sportvissers bekend om de goede mogelijkheden om op forel te vissen. Doordat er sinds 2008 geen forel meer wordt uitgezet en na de opening van het doorlaatmiddel in 2004 is de forel vrijwel uit het meer verdwenen. Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft laten onderzoeken wat de economische gevolgen zijn als er opnieuw forel wordt uitgezet. Lycklama à Nijeholt en Hoenderkamp (2011) verwachten een omzet- en banengroei van respectievelijk bijna een miljoen euro en 14 FTE in de regionale vrijetijdseconomie na een succesvolle herintroductie van forel.

Stichting Zeeschelp heeft experimenten uitgevoerd om te bepalen hoe de forel de overgang van zoet naar zout milieu het beste doorstaat. Ook de grootte van de uit te zetten forel is hierbij van belang (Van Broekhoven 2011).

Visserij

Figuur 8: Overzichtskaart met de gegevens van de visserij op het Veerse Meer. Om de kaart in meer detail te zien, volg deze link.

Er zijn twee bedrijven in het gebied die beroepsmatig vissen. Ze vissen vooral op aal, bot, harder en tong. Afhankelijk van het seizoen en afgestemd op het peilbeheer hanteren de vissers andere vismethoden en/of bevissen zij andere plekken in het meer. In het voor- en najaar vist men met zogenaamde hokfuiken, in de zomer met schietfuiken. Ongeveer 35% van het totale meeroppervlak kan effectief met fuiken worden bevist. Vooral in het voorjaar en de zomer zijn de uitgestrekte zeeslavelden een belangrijk voedselgebied voor de paling (Smaal et al. 2014). Verder wordt er op kreeft gevist en vinden er proeven plaats met mosselzaadinvanginstallaties, oesterbroed- en oesterkweekinstallaties, bodemcultuur (kokkels en tapijtschelpen) en mosselhangcultures (Dubbeldam 2016).

Smaal et al. (2014) schatten dat de draagkracht van het Veerse Meer een schelpdierbestand van ongeveer 20 miljoen kg kan opleveren. Uitgaande van een commerciële exploitatie van één derde van dat bestand is het mogelijk om tot een productie te komen van 2 miljoen kg schelpdieren. Bij een biomassa van 2 kg/m2 is daarvoor 300 ha nodig. Een schatting van de beschikbare ruimte binnen randvoorwaarden als diepte en andere gebruiksfuncties levert een areaal op van 1076 – 1812 ha voor bodemcultuur (587-1323 ha voor mossel en oester bodemcultuur, 489 ha voor de kweek van ingegraven schelpdieren) en 213 ha voor hangcultuur. De conclusie is dan ook dat er voldoende ruimte is voor schelpdierkweek in het Veerse Meer.

Infrastructuur, overig gebruik en gemalen

Figuur 9: Overzichtskaart met de gegevens van de infrastructuur in het Veerse Meer. Om de kaart in meer detail te zien, volg deze link.

Figuur 9 geeft een overzicht van de infrastructuur van het Veerse Meer en het overige gebruik zoals de aanvliegroute van het vliegveld Midden Zeeland. In figuur 10 is een kaart van de positie en de capaciteit van de belangrijkste gemalen in het gebied.

Figuur 10: Overzichtskaart met de gemalen in het Veerse Meer. Om de kaart in meer detail te zien, volg deze link.

Nieuwe ontwikkelingen

Een projectontwikkelaar heeft plannen ontwikkeld om een schiereiland te maken aan de binnenkant van de Veerse Gatdam met daarop een hotel en recreatiewoningen. De plannen spelen al vanaf het jaar 2000. Een deel van de bevolking van Zeeland is tegen de plannen. Op 8 december 2016 heeft de gemeenteraad van Noord Beveland unaniem tegen dit plan gestemd, naar verluidt omdat er geen draagvlak bestond onder de Zeeuwse bevolking.

Rijkswaterstaat heeft in 2009 al een onderzoek gedaan naar het winnen van sediment uit het Veerse Meer van plaatsen die op dit moment beperkingen aan de recreatievaart opleggen. Dit sediment zou gebruikt kunnen worden voor de aanleg van een eiland of versterken van de strandjes in het Veerse Meer. Uit de verkenning volgt dat er vijftien locaties kansrijk zijn voor het onttrekken van sediment. Er zijn geen locaties gevonden die voor het beheer per se verbetering behoeven. Naar schatting kan uit de locaties minstens 70000 tot 130000 m3 sediment vrijkomen. Uit boorgegevens tonen aan dat het materiaal in ieder geval geschikt is als ophoogzand voor het maken van een eiland bij de Veerse dam. Samenstelling en kwaliteit van het sediment wordt nog precies nagegaan (Van Maldegem 2009).



Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares