Functioneren van de Flakkeese Spuisluis



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = GVZM Functioneren van de Flakkeese Spuisluis

Result = GVZM Het Grevelingenmeer VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = GVZM Functioneren van de Flakkeese Spuisluis

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = GVZM Functioneren van de Flakkeese Spuisluis

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = GVZM Functioneren van de Flakkeese Spuisluis

Result = GVZM Peilbeheer VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = GVZM Functioneren van de Flakkeese Spuisluis

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = GVZM Functioneren van de Flakkeese Spuisluis

Result =

End Set VN link







De Flakkeese Spuisluis in de Grevelingendam (voorgrond); in het midden de Philipsdam met links het Volkerak-Zoommeer en rechts de Oosterschelde.

De Flakkeese Spuisluis is gelegen in de Grevelingendam en vormt de verbinding tussen het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. De spuisluis was oorspronkelijk bedoeld om tijdens de afbouw van de Oosterscheldewerken het zoutgehalte in de noordelijke tak van de Oosterschelde op peil te kunnen houden. Daarbij kon het water via de Flakkeese Spuisluis alleen van het Grevelingenmeer naar de Oosterschelde stromen. Na de voltooiing van de Oosterscheldewerken in april 1987, had de spuisluis geen functie meer en is deze buiten bedrijf gesteld tot 2017.

In 2016 is de Flakkeese Spuisluis in de Grevelingendam gerenoveerd. De sluis is omgebouwd tot een tweezijdig doorlaatmiddel. Met de renovatie van de complete besturing en pompinstallatie, en het aanbrengen van een nieuw stortebed aan de Grevelingenzijde ontstaat een tweezijdige verbinding en kan het water ook van de Oosterschelde naar het Grevelingenmeer stromen. Door het herstel van deze verbinding verbetert de lokale water- en bodemkwaliteit. De renovatie van de Flakkeese Spuisluis is een maatregel voor de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).

In 2017 is de Flakkeese Spuisluis in bedrijf geweest van april 2017 tot april 2018. Hierna is tot eind 2021 de spuisluis dicht geweest. Dit had te maken met de bouw van een testcentrum voor getijdenturbines ter plaatse. Dat is door geldgebrek van de initiatiefnemer niet afgebouwd. Eind 2021 is de Flakkeese Spuisluis opnieuw opengezet en kan het water in het oostelijk deel van het Grevelingenmeer weer ververst worden.

Hevel

De spuisluis werkt volgens het principe van een hevel. Om deze te laten werken, wordt d.m.v. vacuümpompen een onderdruk/vacuüm opgebouwd in de hevelknie. Hierdoor zal het water van of naar het Grevelingenmeer worden gespuid, afhankelijk van het getij op de Oosterschelde. Het spuien gaat net zo lang door totdat het waterpeil aan beide zijden weer gelijk is, daarna keert de spuirichting om. (Haas et al. 2006). Zie Figuur 2. Het daggemiddelde debiet van de hevel is 70 tot 80 m3/s.

Figuur 2: De werking van de hevel; spuien richting Oosterschelde (Krammer).

Afmetingen

De Flakkeese Spuisluis bestaat uit 2 bundels van 3 kokers. Het doorstroomprofiel van elke koker is 10,24 m2. De totale doorstroomoppervlakte bedraagt 61,44 m2. De binnenbovenzijde van de kokers ligt op NAP - 2,55 meter. De binnenonderzijde ligt op NAP - 5,75 meter. De kruinhoogte van de hevelknie ligt als vermeld op NAP + 3,00 meter. De lengte van de kokers bedraagt 69,65 meter. De zes kokers monden aan beide kanten uit in een woelbak. Die aan de Oosterschelde is van origine aanwezig. Bij de herstelwerkzaamheden in 2021 is aan de Grevelingenzijde een betonnen woelbak gemaakt naar analogie van de woelbak aan de Oosterscheldezijde. De woelbak aan de Grevelingenzijde heeft een betonnen zig-zag-wand met een kruinhoogte van NAP - 3,00 meter en aan de Oosterscheldezijde van NAP – 3,50 meter. Deze zig-zag-wand (diffuser) aan het einde van de woelbak heeft als doel om de uitstroom te verbreden en daardoor de stroomsnelheden te verlagen. Zie Figuur 3.

Figuur 3: De constructie van de woelbak aan de Grevelingenzijde.




HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares